Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Segédlet

Tanulmányút a pokolban – Html & Css Hell

2021. június 21. | Bognár Péter

# # # #

Csak az ostoba tanul a saját hibáiból, az okos ember a másokéból tanul.”

Ezt a magvas bölcsességet magához Otto von Bismarckhoz, a Vaskancellárhoz kötik, és ha valóban ez volt az életfilozófiája, végül is tényleg elég messzire jutott vele…

Persze az ember ne legyen ilyen poroszosan szigorú magával szemben, a tanulási folyamat része, hogy hibázunk, és sokszor tényleg ebből lehet a legtöbbet tanulni – már ha van bennünk annyi önreflexió, hogy valóban levonjuk a tapasztalatokat. 

A lényeg az, hogy egy ponton túl már azért nem illendő látványos hibákat ejteni, vagy legalábbis működő, de funkcionalitásában korlátozott vagy éppen nagyon nyakatekert módon megoldott kódot kiadni a kezünkből. Ennek az elkerülésére valók persze a tanárok, mentorok, akikkel az ember egy jó tanfolyam keretében együtt dolgozhat, és akik kinevelik a nebulóból az ilyen hajlamokat és nem engedik, hogy beidegződéssé váljanak a rossz megoldások. Sajnos az online tutorialok és a Life Long Learning korában már egyre ritkább ez a fajta hagyományos, kontrollált tudásátadás.

Az meg nagyon szép gondolat, hogy az ember tanuljon a másik hibáiból, de hol lehet ilyet látni? Bismarcknak elég volt a történelem és diplomácia történetét alaposan tanulmányoznia, de mit csináljon egy webdesigner? 

Egy kicsit ebben a szorult helyzetben próbál segítő kezet nyújtani a HTMHell és CSS Hell oldalak pokoli párosa. Az ötletgazda Manuel Matuzovic Bécsben dolgozó frontend fejlesztő, ő hozta össze, afféle “worst practices” gyűjteményként a HTMHell című oldalt, amit kicsivel később, a jó ötleten felbuzdulva követett honfitársunk, Péter Stefánia a css kód szépségeire koncentrálva.   

A HTMHell egyszerű struktúrára épül: a rendszeresen érkező bejegyzések egy-egy, élő oldalakról begyűjtött szerencsétlen megoldást vesznek elő, részletesen elmagyarázva, miért nem jó ötlet így megoldani a problémát. A kódpokol nem csak egyszerű szégyenfal, a cikkek rögtön javaslatot is tesznek a kód helyes megoldására, ráadásul Matuzovic hasznos linkeket is betesz az oldal aljára, amik kapcsolódó problémákat veséznek ki alaposan. 

HTMHell

A CSS Hell ugyanezt a sémát követi, itt értelemszerűen css kódrészleteket.

CSS Hell

Mindkét oldalon van lehetőségünk javaslatokat beküldeni, ha valami ütős borzadállyal találkoztunk volna a napi rutinszerű kódböngészés során. Vannak jelöltjeid?

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

2024. február 01.

Mindkettő fantasztikus lehetőség arra, hogy elhagyd a hagyományos kereteket, mint szoros, rugalmatlan munkaidő, helyhez kötöttség vagy akár a bérplafon. Egy ponton találkozik is a két munkakör, ahol a grafikai munka már az asszisztenciába hajlik – designerként is végezhetsz weboldal adminisztrációt, közösségi média tartalom készítést vagy felügyeletet és virtuális asszisztensként is sokszor találkozni már-már tervezői munkába […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange