Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Segédlet

Tanulmányút a pokolban – Html & Css Hell

2021. június 21. | Bognár Péter

# # # #

Csak az ostoba tanul a saját hibáiból, az okos ember a másokéból tanul.”

Ezt a magvas bölcsességet magához Otto von Bismarckhoz, a Vaskancellárhoz kötik, és ha valóban ez volt az életfilozófiája, végül is tényleg elég messzire jutott vele…

Persze az ember ne legyen ilyen poroszosan szigorú magával szemben, a tanulási folyamat része, hogy hibázunk, és sokszor tényleg ebből lehet a legtöbbet tanulni – már ha van bennünk annyi önreflexió, hogy valóban levonjuk a tapasztalatokat. 

A lényeg az, hogy egy ponton túl már azért nem illendő látványos hibákat ejteni, vagy legalábbis működő, de funkcionalitásában korlátozott vagy éppen nagyon nyakatekert módon megoldott kódot kiadni a kezünkből. Ennek az elkerülésére valók persze a tanárok, mentorok, akikkel az ember egy jó tanfolyam keretében együtt dolgozhat, és akik kinevelik a nebulóból az ilyen hajlamokat és nem engedik, hogy beidegződéssé váljanak a rossz megoldások. Sajnos az online tutorialok és a Life Long Learning korában már egyre ritkább ez a fajta hagyományos, kontrollált tudásátadás.

Az meg nagyon szép gondolat, hogy az ember tanuljon a másik hibáiból, de hol lehet ilyet látni? Bismarcknak elég volt a történelem és diplomácia történetét alaposan tanulmányoznia, de mit csináljon egy webdesigner? 

Egy kicsit ebben a szorult helyzetben próbál segítő kezet nyújtani a HTMHell és CSS Hell oldalak pokoli párosa. Az ötletgazda Manuel Matuzovic Bécsben dolgozó frontend fejlesztő, ő hozta össze, afféle “worst practices” gyűjteményként a HTMHell című oldalt, amit kicsivel később, a jó ötleten felbuzdulva követett honfitársunk, Péter Stefánia a css kód szépségeire koncentrálva.   

A HTMHell egyszerű struktúrára épül: a rendszeresen érkező bejegyzések egy-egy, élő oldalakról begyűjtött szerencsétlen megoldást vesznek elő, részletesen elmagyarázva, miért nem jó ötlet így megoldani a problémát. A kódpokol nem csak egyszerű szégyenfal, a cikkek rögtön javaslatot is tesznek a kód helyes megoldására, ráadásul Matuzovic hasznos linkeket is betesz az oldal aljára, amik kapcsolódó problémákat veséznek ki alaposan. 

HTMHell

A CSS Hell ugyanezt a sémát követi, itt értelemszerűen css kódrészleteket.

CSS Hell

Mindkét oldalon van lehetőségünk javaslatokat beküldeni, ha valami ütős borzadállyal találkoztunk volna a napi rutinszerű kódböngészés során. Vannak jelöltjeid?

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Tanulás Designer Karrier Kérdezz-Felelek

Designer Karrier Kérdezz-Felelek

2022. január 25.

A múlt hét végén megtartott Kreatív Karriernavigátor nap után nagyon sok kérdés jött hozzánk, ezekre tegnap egy rögtönzött FB Live-ban válaszoltam, illetve fel tudtatok tenni egyéb kapcsolódó kérdéseket is. Kiből lehet designer? Én azt gondolom, hogy nem kell hozzá extra képesség. Nyilván aki tudja magáról, hogy általában nincs szépérzéke, nehezebben fog boldogulni, de már sok […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange