Találtál egy feliratot, nagyon tetszik, de nem tudod melyik betűtípus az? – Webdesign Tanfolyam

Találtál egy feliratot, nagyon tetszik, de nem tudod melyik betűtípus az?

2017. július 12. - 15:32 • írta: Dörnyei Barbara • 2 hozzászólás

Ha az ember tervezéssel foglalkozik, akkor előbb utóbb utoléri az, hogy észrevesz olyasmit is, amit előtte nem. Bárhol jár-kel, mindenhol szebbnél-szebb, érdekes feliratok, betűtípusok jönnek szembe, gyakran persze pont olyanok, amik ahhoz a designhoz lennének tökéletesek, amihez már napok óta keresünk valamit!

A megfelelő fontok utáni vadászat a tervezői munka egyik nagyon izgalmas, ámde rengeteg időt igénylő része. Az ember akár órákra is elveszhet a fontokat kínáló oldalak tengerében, mire megtalálja azt amit keresett. És ez még az egyszerűbb eset, a nehezített pálya az, amikor láttunk valahol egy fontot és nekünk pont az lenne az igazi az aktuális munkához megvennénk, letöltenénk, ezért keressük égen-földön, de sehol sem találjuk. Már megkérdeztük az összes kollégát, feltettük minden szakmai csoportban, de senki nem ismeri. Kemény dió! Amit ilyenkor tehetünk, hogy megpróbáljuk megkeresni egy fontkereső segítségével. Mivel ezzel a problémával nem vagyunk egyedül, így vannak lehetőségek ennek a megoldására is szép számmal. Ebben a posztban, megmutatunk kettőt, amikkel érdemes próbálkozni, ha elakadtál, és pont ilyen segítségre van szükséged.

A whatfontis.com egy olyan oldal, ahol kép alapján van lehetőség megkeresni a fontot, a képet akár fel is töltheted, vagy egy URL-t megadva beszúrhatod. Jpg, png, vagy gif fájlokat képes kezelni, ha feltöltöttük a képet, akkor ki is jelölhetjük azt a területet, ahol a keresendő font van, segítve ezzel a keresést. Az oldalon ez a szolgáltatás már regisztráció nélkül is működik.

 

Az oldalon kissé zavaróak lehetnek a reklámok, de nyilván ezt ki lehet kapcsolni és akkor átláthatóbb lesz. Egyébként a kereső elég jól működik az esetek nagy részében én megtaláltam, amit kerestem.

Az identifont.com már több keresési lehetőséggel működik, szerintem egy szuper oldal, az összes lehetőséget megadja a kereséshez. Kereshetünk a font jellemző tulajdonságai alapján (kell hozzá némi türelem, mert tizenegynéhány kérdést tesz fel), a font neve alapján, a betűtípus tervezője alapján, feltöltött kép alapján, de arra is van lehetőség, hogy egy fonthoz hasonlókat keressünk. Ez például remek lehetőség akkor, ha már tudjuk, hogy milyen stílusú, milyen típusú fontra van szükségünk, de nem akarunk órákig bogarászni a kínálatban, hanem rögtön egy szűrt listán kereshetünk, sokkal hamarabb meglesz az igazi!

Ez csak két lehetőség, a fontokkal foglalkozó oldalak többségében vannak nagyon jó keresési funkciók, amik szintén sokat segíthetnek. Van azonban ezeken kívül még egy lehetőség, de azt már az egyik következő posztban mutatom meg, ez pedig a Photoshop “Match Font” funkciója!

 

 

 

Ezeket láttad már?

A szerző: Dörnyei Barbara

Hosszú, kanyargós út után jutottam el először a netes marketing, aztán a web design világáig. Jelenleg a szívemhez igazán közel álló arculat tervezéssel és grafikus tervezéssel foglalkozom, leginkább kis- és középvállalkozások részére. Ezen kívül, mint OWT-s öregdiák, weboldalakat is készítek.

Weboldalam: http://barberrydesign.hu/

2 hozzászólás a(z) “Találtál egy feliratot, nagyon tetszik, de nem tudod melyik betűtípus az?” bejegyzéshez

 1. Kedves Barbara!
  Tetszett az írás, és olvasása közben villant be, hogy talán tudsz segíteni nekem.
  Egy-két éve találkoztam egy olyan lehetőséggel, hogy egy fotóra rákattintva kontrollálható volt az, hogy a képet használták-e, jelent-e meg korábban már az interneten.

  Ez pl. a kamu táplálékkiegészítők esetében volt jó ellenőrzéshez, mert ugyanaz az ember egyszer mint a varsói egyetem docense, máskor meg, mint egy angol lap oknyomozó újságírója szerepelt, valójában meg egy szerb színész képét használták.

  Nem találom, hogy hová “dugtam el” a módszert. Nem találkoztál, nem ismersz véletlenül ilyen lehetőséget?

  Válaszodat előre is köszönöm, üdvözlettel
  Géza

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Awwwards