Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Motiváció

Szabadúszó webdesigner akarsz lenni?

2018. augusztus 25. | Tóth Zsuzsanna

# # # # # # #

Évek óta ragaszkodom ahhoz, hogy az OWT nem webdesigner képzés, hanem webdesign. A különbség óriási.

Talán azzal tudom a legjobban illusztrálni, hogy ha megtanulsz úszni, attól még nem leszel úszó. Ahhoz, hogy úszó legyél, minden idődet a medencében kell tölteni, gyakorolni, fejleszteni magad, hogy hivatásszerűen ússz és eredményeket érj el! De előbb meg kell tanulni úszni. Nem kapálózni, hogy fenn maradj a vízen, hanem helyes technikával úszni.
Ugyanez lesz akkor is, ha megtanulsz weboldalakat készíteni. Ahhoz, hogy ezt munkaként végezd több kell annál, hogy át tudsz farigcsálni egy letölthető WordPress sablont kékről zöldre. Ettől még nem leszel designer.
Ha itt megáll a tudományod és nem leszel képes önállóan megtervezni honlapokat, megvalósítani konkrét elképzeléseket, üzleti célokat, sajnos addig csak egy kibic vagy, aki ráadásul a hozzánemértése miatt több kárt csinálhat az “ügyfeleinek”, mint hasznot.

A design szó tervezést jelent. A designer tervező.

Ahhoz pedig, hogy tervezőként tudj dolgozni, ezt a területet kicsit jobban kell ismerned ahhoz, ami fél év alatt egyáltalán felfogható belőle. Akkor is, ha rengeteg időt foglalkozol vele, lesznek dolgok, amik csak 1-2 év után kerülnek a helyükre a fejedben, vagy akkor érted meg, hogy miért annyira fontos a konkrét webdesign tervezés előtt research fázis, hogy egyáltalán ki az ördögnek akarunk mi weblapot készíteni és figyelembe venni felhasználói szokásokat.

Az meg, hogy együttesen még a vállalkozásba is beletanulj, hogyan kell üzletet kötni, ajánlatot írni, egyáltalán elindítani a vállalkozást.

Ezt nem tudod siettetni. Ugyanis első körben csak a felszínt látod. Pont úgy mint bármely ember egy weboldalból a külsejét látja és azzal azonosítja a honlapot. De ahogy egy autó sem a csinos kasztnitól működik, hanem a mérnöki munkától, egy weblap alatt is meg kell ismerni a működését legalább nagy vonalakban, és ahogy az autónál figyelembe kell venni, hogy a családi egyterűbe hány pohártartó kerüljön.

Szóval akkor most webdesigner lehet belőled az OWT-n vagy nem?

Igen! Maximálisan, hiszen ezt az anyagot valódi webdesignerek írták.

Nem olyanok, akik szerint a webdesigner kész sablonokat dizájnol át.

Én is és Emese is egy évtizede dolgozunk webdesignerként, pár éve még konkurensek voltunk, most partnerek. Mi magunk tanultuk ki ezt a szakmát, a magyar webbel együtt nőttünk fel, ezért szerepelnek az anyagokban teljesen hazai sajátosságok is.
Lehet belőled igen, de nem azzal a ponttal leszel az, hogy letudtad a vizsgamunkát! Mert nagyon sokan csak tényleg letudni akarják, kipipálni, kiposztolni a Facebookra. De látszik rajtuk, hogy nem volt meg az az igény, hogy kihozzák magukból a legjobbat, nem akarták kipróbálni a különböző fogásokat élesben, nincsenek benne érdekes megoldások, apró interakciók, amiket egy tervező belerakna.

Az, aki designer lesz, ő az első perctől kezdve másképp csinálja!

Nem letudni, végig száguldani akar a feladatokon, hanem akkurátusan megcsinálni, hiszen minden megoldás gyakorlás, egy új ismeret szerzése, ami kell a következő lépcsőhöz. Keresi a szorgalmikat, gyakorlási lehetőségeket, amivel mélyítheti az ismereteit. Kérdéseket tesz fel, ha visszajelzést kap, akkor javítja a hibáit, nem csak legyint, hogy jó, majd legközelebb, hanem azonnal jól akarja csinálni, hogy rögzüljön!

Elhivatottság kell hozzá, hogy jó weboldalakat akarj készíteni, amit az emberek örömmel használnak!

Az, amit harsognak a cikkek, hogy de jól lehet keresni, nem lehet elegendő motiváció, esetleg csak eleinte. De ha nem élvezed a semmiből valami létrehozását és az ebbe befektetendő sok munkaórát időpocsékolásnak tartod, akkor valószínűleg nem ez az, amitől boldog leszel! Vannak a munkának pepecselős részei, amikor kimaszkolsz egy női fejet a bongyor hajával egy fejléchez, vagy amikor egyáltalán órákig keresed a tökéletes fotót. De milyen jó is megtalálni!

Rengeteg öröm van ebben a munkában:

  • elfogadják a logótervedet
  • amikor végre összeáll a weboldal a kódokból
  • amikor megérkeznek rá az első látogatók
  • amikor köszönőlevelet kapsz az ügyfeledtől, hogy milyen büszke az új honlapjára

Látnod kell azt is, hogy ez nem egy ovis foglalkozás, hogy gyere Pistike csinálj valamit szépet, hanem üzleti vállalkozás!

Te is egy üzletet hozol létre, egy szolgáltatást, ahol emberek, vállalkozások kéréseit kell teljesíteni, a weboldalaknak pedig üzleti célokat! Ha nem vásárolnak az általad készített weboldalon, pedig ez lenne a cél, hiába szép, az ügyfeleid csalódottak lesznek! Ahhoz, hogy a célt megvalósítsd, le kell tudnod modellezni az üzleti folyamatot, hogy elkészíthesd hozzá a legjobb eredményt adó felületet! Ehhez bizony nem csak a híres kreatív jobb agyféltekédre lesz szükséged, hanem bizony a balra is, ami a logikus, analitikus gondolkodásért felel.

Bírnod kell a kritikát, meg kell tudnod ítélni, hogy az valós vagy irigység, rosszindulat táplálja és tudnod kell a helyén kezelni!

Ez az egyik legnehezebb dolog kezdőként, sokan inkább elbújnak, nem merik felvállalni azt, amit készítettek, pedig ezzel a saját fejlődésüknek szabnak gátat. Magyarország a 10 millió designer országa IS, szóval kb. ennyire kell foglalkozni azzal, hogy mit mondanak mások. De ez is egy folyamat, ami nálunk azzal kezdődik, hogy a tanfolyami csoportban megmutatod magad, ahol biztonságosan növekedhet a tudásod és az önbizalmad! Aztán apró lépésekkel meg tudod mutatni a világnak is, meg is kell, hogy Te itt vagy, mert nem csöngetnek be hozzád, hogy Te ugye egy remek webdesigner vagy!

Attól, hogy webdesigner leszel/vagy még nem fognak fürtökben lógni rajtad a lesifotósok, de egyfajta állandó megjelenéshez hozzá kell szoknod, ha munkákat szeretnél kapni! Abban a közegben, ahová dolgozol, vagyis az interneten! Aki nem képes ezt meglépni, annak sajnos általában elmarad a vágyott siker, mert az emberek nem arctalan vállalkozásokkal akarnak dolgozni. Ez egy bizalmi dolog, hogy kire bízhatom rá a cégem? Sok bizalmi elem van, az egyik önmagában a jelenlét – te is szívesebben megbízol olyat, akiről találsz infót, mint azt, akiről semmit sem, igaz?

Hallasd a hangod, mondj véleményt, mutasd meg amit tudsz, légy észrevehető! Sokan ódzkodnak a nyilvánosságtól, az önmarketinget visszatetszőnek gondolják! Így vagyunk szocializálva, hogy az öndicséret büdös, de igenis légy tisztában a képességeiddel és legyél rájuk büszke!

Nem kell nyomulósnak lenned, csak egyszerűen légy jelen! Legyél látható, elérhető! Ha valakinek új designerrek van szüksége, a Te neved merüljön fel abban a közegben elsőként! Indíts blogot, használd a közösségi szolgáltatásokat – Facebook, Pinterest, Behance, Dribbble stb. Különben hogyan fognak a lehetőségek rád találni?

Megtanít mindezekre az OWT?

Az anyagot úgy állítottuk össze, hogy megfeleljen azoknak is, akik a vállalkozásaik számára szereznek ilyen ismereteket és azoknak is, akik egy új karriert szeretnének befutni ezen a területen.

Tapasztalataink alapján, aki webdesigner szeretne lenni már képben van valamelyest, hogy mi is ez az egész, használt már esetleg Photoshopot, volt kísérlete a weboldal készítéssel egy-egy Wixes vagy WordPress honlap képében.
Mivel ez a szakma nem a lassúságról szól, hanem az állandó tanulásról, az állandó naprakészségről, ezért úgy gondoljuk, hogy a leendő webdesignernek képesnek kell lennie a Prémium Designer képzésünkön elsajátítani ezeket az ismereteket, hogy mihamarabb élesben kezdje meg a működését. Mi tíz év tapasztalat mellett is naponta tanulunk, állandóan bújjuk a szakblogokat, teszteljük az új szoftvereket, kipróbáljuk az új megoldásokat, szóval ez egy véget nem érő tanfolyam, nincs olyan, hogy valaki kész. Állomások vannak.

Mi elviszünk az első állomásig. Megadjuk neked azt a stabil alapokra építkező tudáshalmazt, amire már egy biztos üzletetet fel tudsz építeni. És ami a legfontosabb, nem engedjük el a kezed, hogy tessék, lejárt a tanfolyamod, itt az útilapud, sose lássunk többet!

A tanfolyami csoportban a végzettek is gyakran kérnek és kapnak tanácsokat, ha olyan helyzetbe kerülnek, amivel még nem találkoztak? Ha nem fizet az ügyfél, mit lehet tenni, ha hirtelen mást akar, mint amiben eredetileg megállapodtak? Ezek nem technikai kérdések, ezek üzleti és emberi kérdések, amikre mi is évek alatt fejlesztettünk ki egy-egy módszert, hogy mi mit teszünk kényes kérdésekben. Ez még az anyagnál is fontosabb, hogy van egy hely, egy csoport, ahol nem ciki ezeket megkérdezni és hasznos, megnyugtató választ kapsz.

Mit kell tudnia manapság egy webdesignernek?

Régen egyszerű volt ez – egy honlapnak volt egy díszes fejléce, esetleg színes menüpontjai, formázott szöveg, néhány kép és ennyi. Manapság a honlapok már nagyon bonyolult felületek, amik egyedi funkciókat és célokat valósítanak meg. Számtalan honlap típus létezik, amelyeknek 2018-ban már nem opcionálisan kell mobileszközökön is üzemelniük, ezen kívül rengeteg kapcsolódó felületük van. Aki tervezőként akar dolgozni, azt mindenfélével megkereshetik és meg kell tudnia csinálni! Vagy azzal is tisztában kell lenned, ha még ez nagy falat! Ezért a legfontosabb tulajdonságod a kíváncsiság!

Az, hogy érdekeljen egy új szolgáltatás hogyan működik! Ez a kíváncsiság a tanulás során is átsegít a nehéz helyzeteken. Mert igen, vannak olyan napok, munkák, amikor nincs aki segítsen és csak a legeldugodtabb fórumokban találsz információ morzsákat arról, hogy mi a megoldás. És még mindig éjjelbe nyúlóan sikerül csak alkalmaznod, de ilyenkor tanulsz a legtöbbet!

Ahogy már volt szó róla, az a tudás lepkefing, hogy fel tudsz telepíteni egy sablont és kifaszázod – ez egy fontos designer szakszó arra, hogy kicsinosítod. Erre nem kell sem fél milliókat befizetned, sem túl sok energiát befektetned! A Medium képzésünkön tanulsz pár grafikai fogást, megismered a WordPresst és a legkönnyebben használható sablont – a Divit. De ettől nem leszel ám webdesigner! Sok gyakorlattal is csak vmi webszaki leszel, aki össze tud berhelni egy honlapot. Mi mást tud egy webdesigner?

Ismerned kell a fotószerkesztő programok pl. Photoshop legalább alap fogásait!

Fotószerkesztővel ki kell tudnod vágni az eléd ömlesztett 1200 db nyers termékfotót és képesnek kell lenned azokból eladásra alkalmas, ízléses, egy webshopba feltölthető képanyagot előállítani. Erre írni vagy legalább használni egy kész actiont! Ez favágó meló, de ilyet sem árt, ha vállalsz, legközelebb tudod, hogy mit vállalsz! Webdesignerként nem igazán a retus eszközökkel lesz dolgod, de tudnod kell a zavaró elemeket eltüntetni a képről, hiányzó képrészleteket pótolni, nyers .RAW fájlokból webre optimalizált fotókat készíteni.

A Photoshop erre a legelterjedtebb program, mi is ezt tanuljuk 12 leckén át, de igazából a végére rájössz, hogy a fogások minden fotószerkesztőben hasonlóan működnek és átállhatsz pl. az Affinity Photo használatára, ami jelenleg egy egyszeri díjas szoftver, de nagyon jó!

Ez egy szorgalmi feladatunk screenshotja, ahol egy tájba el kell helyezned egy másik képről a kiselefántot, a vízre helyezni egy harmadik képből a virágot és össze kell hangolnod a színeket, fényeket, árnyékokat! Minden fogást tartalmaznak a leckék, de ez egy olyan feladat ahol egyszerre alkalmazhatod őket! Ha ezt megtanulod, többé nem esnek le a Photoshopolt képeidről a tárgyak, emberek, valósághűen tudsz majd montázsokat létrehozni, amiket eddig esetleg csak irigykedve nézegettél! Ugye nem kell mondanom, hogy nem az első után leszel Te a következő Erik Johansson, de ha szeretnél hasonló tudást, akkor nincs más dolgod, mint gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni! Ehhez mi is adunk még segédleteket bőven, de csilliómilliót találsz a weben is, vagy kitalálhatsz magadnak! Az a legnagyobb kihívás a saját ötletet mennyire tudod megvalósítani!

Vektorgrafikai programokban kell tudnod logókat, illusztrációkat, ikonokat, webgrafikai mindenféle anyagokat előállítanod!

Ha valaki azt tanítja neked, hogy tervezz Photoshopban logót, az első jel lehet, hogy lövése sincs arról, amit csinál! Laikusként nincs különbség, de csak a vektoros programok pl. Illustrator lehetővé teszik, hogy az a logó egy aprócska felületen is éppolyan éles legyen, mint egy hatalmas óriás plakáton. A logótervezésnek néhány fontos alapszabálya van, amit ha nem tartasz be, akkor csak egy logószerű grafikai képződményt hoztál létre, aminek az első hibája akkor fog kijönni, amikor alkalmazni is akarják valahol. A szépen effektelt grafika szétesik, pixeles lesz, a felirat olvashatatlan paca!

Az, hogy letöltök az internetről ingyenesen vagy fizetősen rajzokat és azokat összemixelem, ez nem logótervezés! Ez legtöbbször a lopás fogalmát merítik ki, amiről sajnos senki nem szól, aki szerint ezt takarja a logódesign!

Bármennyire is fura, mi első eszközként a papírban és a ceruzában hiszünk a mai napig! A skiccekből csak az ötlet kikristályosodása után lehet digitális alkotás, addig csak tekergetsz valamit a programban céltalanul, hátha lesz belőle valami logószerű!

A vektorgrafikánál is igaz, hogy nem szoftvert tanítunk meg, hanem fogásokat! Azaz ha nem akarsz Illustratorra előfizetni, akkor az Affinity Designer jelenthet alternatívát! Szabadúszóként tökmindegy miben dolgozol, a programnak van olyan kimenete, amit mondjuk kérhetnek tőled forrásként. Ha azonban állásba mész valahová designernek, ott 98%-ban Adobe Photoshop és/vagy Illustrator ismeretet fognak kérni!

Ez egy pillanatkép csak a 12 logótervezés oktatóanyagunkból, ahol első feladatban még egyszerű formákból, majd fotók átrajzolásából alkotunk emblémákat, a végére pedig önálló ötleteket is meg fogsz tudni valósítani úgy, hogy azok minden felületen, formában alkalmasak legyenek egy termék vagy vállalkozás legfőbb arculati elemeként! Itt is elmondom, hogy az igazi tervezői munka akkor kezdődik, amikor már neked kell ötletelned és megvalósítanod! Gyakorolhatsz úgy, hogy először ismert logókat próbálsz lemásolni – ezeket aztán fel ne rakd a portfólióba! Ez csak gyakorlás! Gyakorolhatsz ismerősöknek, barátoknak, de kitalálhatsz fiktív cégeket is, amiknek szívesen dolgoznál! Nálunk azt is megtanulod, hogy mit kell még tenned, hogy ne találd fel a spanyolviaszt, amiért még kellemetlen helyzetbe is kerülhetsz!

Ismerned kell a reszponzív webdesign layout tervezésének fogásait, valamilyen grid rendszert alkalmazva!

Nyugi! Ha most még egy szót sem értesz ebből, az teljesen normális! Akkor van baj, ha az elmúlt 1-2 évben tanultál már webdesignt, mégis egy fekete lyuk keletkezett az agyadban, ahogy ezt elolvastad, merthogy nem tudod ezeket!

Ebben a szakaszban szokott kiderülni az, hogy egy honlapnak bizony nem csak főoldala van, hanem számos aloldala is, amelyek legalább olyan gondos tervezést igényelnek, mint a főoldal. A grid rendszer egy háló, ami lehetővé teszi nem csak az egységes méretek és összkép kialakítását, de a későbbi kódolást is könnyebbé teszik, mintha random össze-vissza helyezel el mindenfélét az oldalon. A lényeges különbség itt ütközik ki a webtervezés és a print között, mert bizony figyelembe kell venned a különböző felbontásokat, eszközöket, nem lehet akárhová akármit tenni, ellenben minden eszközön ugyanazt tudnia kell a felületnek stabilan.

Ez az UI, azaz User Interface tervezés, amelyben már biztos kézzel kell alkalmaznod az eddig megszerzett vizuális tervezési ismereteidet – tipográfia, színek, formák, stílusok.

Ez egy 4 videóból álló webdesign tervezési feladatunk screenshotja, amelyben egy vintage stílusú blog designterveit készítjük el reszponzív, azaz mobil, tablet és desktop nézetben. Ezen kívül még 3 komplett webdesign tervet készítünk, itt tervenként a videók hossza meghaladhatja az 1 órát is, ami persze vágott egy óra. Egy-egy ilyen terven napokat kell dolgozni, ez nem futószalag, hanem kreatív és agymunka is egyszerre.

Nincs mese, meg kell tanulnod kódolni! A mi jelszavunk azonban az, hogy: Szeretünk kódolni!

Amíg nem ismered, hogy egy honlap hogyan épül fel a kódszerkezet segítségével, addig csak egy színes képet tervezel! Ahogy egy építésznek tudnia kell, hogy a 30-as Porotherm téglának milyen a hőátadó képessége és milyen vastag szigetelés kell rá, úgy neked is tudnod kell, hogy milyen kód-dobozokból épül fel egy honlap és azoknak mik a tulajdonságai.

Mivel ez a legidegenebb terület a tanulás során, itt nem alkalmazunk videókat, hanem lépésről-lépésre alapos leírásokat kaptok, amivel már változatos önálló honlapokat tudtok készíteni már ebben a szakaszban is. Igaz még kicsit fapadosak, de már alkalmasak arra, hogy honlapként funkcionáljanak.

Ez egy screenshot a HTML+CSS leckéink 9. Anyagából, ahol már a CSS mértékegységeket tanulják a tanulóink, így már ebben a fázisban a böngésző felbontásához alkalmazkodó honlapocskákat tudnak készíteni. A méretek mellett olyan apró CSS trükköket is tudnak már alkalmazni, mint az átlátszóság. Mindezeket érthetően elmagyarázva, mi micsoda és mit tudunk vele állítani, nem pedig úgy, hogy ez az érték, ezt kell beállítani, aztán jóvan! Ez nem CSS tanulás, ez farigcsálás! Ez a tudás már alkalmas arra, hogy egyébként sablonokat átszínezz, de ez nem lehet a cél!

Megismerkednek a Bootstrap népszerű frontend keretrendszerrel is. Ez egy olyan rendszer, amelyben összegyűjtötték és kidolgozták a weblap felhasználói felületén leggyakrabban előforduló elemeket, amelyeket – mint valami előre megépített modul – beépíthetünk a kódjainkba.

Ekkor már tudod hogyan épülnek fel a honlapok és tudsz ilyen megoldásokat alkalmazni! Ez a tudás már egy kisvállalkozásnak igazán hasznos, ha saját maga szeretne pl. a hirdetéseihez un. landing oldalakat létrehozni. De még rengeteg tanulnivalód van!

Lehelj életet a honlapodba! Jöhet az összetettebb weblapok HTML + CSS kódolása!

Ahogy haladunk a leckékben, egyre kevesebb a duma és több a gyakorlat. Olyan gyakorlatok ezek, amiket nem lehet letudni egy ebédidőben, akár napokig is dolgozhatsz rajtuk – de az eredmény mindenért kárpótol. Ezek már igazi honlapok, amilyeneket már meg tudsz tervezni és ezeknek a videóknak a segítségével meg is tudod őket valósítani.

Ez két screenshot a haladó HTML, CSS leckékből, ráadásul egy olyan webdesignból, ahol már az animálást tanulják a hallgatók. Az első képen látod a honlapot kívülről, a második képen pedig az azt alkotó kódot. Mire ide eljutsz már úgy nézed a kódot, mint a Mátrixban a srác, aki már nem a kódot látta, csak vöröseket meg szőkéket. Tudod, hogy melyik sorban milyen elemet tudsz paraméterezni. Nem kódokat írogatsz át, hanem kódot írsz! Igen, Te! Tanulóink sitebuild feladatok során lekódolnak egyszerű coming soon oldalt, mozikatalógust, sítáborra jelentkező oldalt, reszponzív hírlevelet, megtanulnak mérőkódokat bekötni, animált HTML5 bannert készíteni.

Saját tervből WordPress sablon!

Manapság már a legtöbb honlap alatt valamilyen tartalomkezelő fut, mint a WordPress, hogy rendszeres tartalmakkal lehessen egy adminfelületen frissíteni őket. Mi a WordPress preferáljuk, de igazából, ha már ennek megismered a működését és a sablonrendszere felépítését, akkor más CMS-ekkel is elboldogulhatsz.

Ezzel a tudással tehát már képes leszel arra, hogy valóban egyedi holnapokat tervezz és készíts megrendelésre is akár!

Ez a screenshot egy sitebuild feladattal egybekötött önálló WP sablon elkészítése fitnessterem témában, amelyet egy kis PHP alapozó vezet fel.

Ezek voltak a technikai tudnivalók. Ha ezeket tudod, akkor már a webdesign tudásod megvan, ahhoz, hogy dolgozni kezdj!

Mi van még? Ó, hát kb. minden más! Tanulunk még UX-et (User Experience), ami az elméleti oldalát világítja meg a tervezésnek:

  • Tartalom tervezés, tudatos tartalom stratégia
  • User Research, azaz használati kutatás, piacfelmérés
  • Perszonalizálás, vevőprofilok létrehozása
  • Design tervezési minták
  • Drótváz tervezés

Ezek elméleti feladatoknak tűnnek és pusztán olvasnivalónak, de egyáltalán nem azok. Itt is vannak feladatok, pl. a piacfelmérés vagy a perszonalizálás, ami kutatómunkát és dokumentációk készítését jelenti. Sokan szeretik átugrani ezeket a leckéket, pedig itt van a kutya elásva igazán, hogy megcsinálod-e a nagy webdesign projekt előtt mindezt vagy sem. Tudatosan tervezett, sikeres oldalakat készítesz vagy “csak” szépeket?

Hogyan lesz ebből szabadúszó vállalkozás? Mit kezdj magaddal ha végeztél?

Ez is hasonló anyagrész, mint az UX, de rólad szól, illetve a marketingről, amit ugyanúgy meg kell tanulnod, mint a honlapkészítést! Nem fáj! De előbb tisztázni kell a céljaidat, amik lehetnek ezerfélék, ezért nincs egy titkos recept, hogy na ezt kell csinálnod és olyan menő designer leszel, hogy csuda!

Sok múlik a képességeiden az tény. Sokszor a tanfolyam végén derül ki, hogy valakit inkább csak grafikai része érdekel, így ő “grafikus” maradna inkább, másokat pedig a kódolás hozott lázba, de szerényebb grafikai látásmóddal rendelkeznek. Mindkét terület fejleszthető gyakorlással, de azt mondom, hogy azt csináld, amit örömmel csinálsz! Nem azért, hogy milyen jól fogsz vele keresni, mert az a varázs hamarabb elmúlik, mint gondolnád! De ha nincs hajtóerő, hogy szereted a munkád, akkor pont ugyanolyan keserves tud ez is lenni, mintha párizsit szeletelnél a Tescoban.

Az egy dolog, hogy el kell készítened egy honlapot magadnak is, ami a vállalkozásod bázisa lesz, de a keresőbarát blogírástól a közösségi média megjelenésekig rengeteg dologgal kell foglalkozni. Ezek egy részéhez van leckénk, a másik feléhez meg van egy remek csoportunk, ahol kérhetsz segítséget, tapasztalatokat, ki hogyan kezdte, honnan lettek ügyfeleik stb.

Érdemes-e szabadúszó webdesignernek lenni? Keresett szakember leszel-e?

Ezek gyakori kérdések. Attól kérdezed, aki 15 éve ebből él. Szóval mást nem tudok mondani, mint azt, hogy naná! Azt nem tudom megmondani, főleg látatlanban, hogy Te keresett szakember leszel-e! Azt tudom, hogy lehetsz! Hogy lehetőséget ad ez egy olyan szabad életre, ami csak kevesek kiváltsága. De ez felelősség is. Ezentúl senki nem mondja meg, hogy ezt vagy azt csináld, senki nem teszi le eléd a munkát, hogy ezt kell csinálni és a fizetésed sem érkezik meg minden 10-én. Neked kell mindezekről gondoskodni. Ez egy nehéz, de édes teher. Kicsit olyan, mint a gyereknevelés. Egy vállalkozást is gondozni kell, nincs jó ideig szabadnap, lesz, amikor meg kell húzni a nadrágszíjat, mert épp nem úgy alakulnak a dolgok, de az évek – szerintem 3-4 év kell, hogy stabilizálódjanak a bevételeid, legyen ügyfélköröd és megfelelő rutinod már a helyzetek és emberek kezelésére. Illetve 3-4 év alatt már szerzel annyi munkatapasztalatot is, hogy büszkén osztogathatod a névjegyed, hogy XY szabadúszó webdesigner. Vagy elköltözhetsz egy trópusi szigetre és onnan dolgozhatsz! Van akinek ez a cél, van akinek az, hogy lássa felnőni a gyerekeit!

Szóval aki ilyen hiphop varázslatot keres, hogy kettőt kattint és menő szakember lesz belőle – az egyrészt álomvilágban él – de nem ezt keresi. Aki viszont egy tényleg egy olyan munkát keres, amivel nem csak kiemelkedően kereshet (300 e és egymillió között mérik a designer fizetéseket, szabadúszóként meg projektenként kereshetsz ennyit, csak rajtad múlik hány projektet tudsz kézben tartani) – hanem egy új, szabadabb életformát is. 

Mi egy dolgot szoktunk igazán tanácsolni!

Do it!

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Segédlet Tanulás Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

2023. május 30.

A digitális korban, amikor az internet szerepe és jelentősége egyre inkább fokozódik, a weboldalak kritikus szerepet töltenek be a vállalkozások és az egyéni vállalkozók online jelenlétében. Azonban az idő múlásával a weboldalak minőségi követelményei is folyamatosan változnak és fejlődnek. Ma már szinte elképzelhetetlen kitűnni a konkurencia közül egy igazán jó weboldal nélkül, ami megragadja a […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange