Barion Pixel
Segédlet

SVG Repo – több százezer ingyenes vektor

2021. május 03. | Bognár Péter

# # # # # #

Az SVG formátum minden webdesigner jó barátja: vektorokkal dolgozni egyszerűen teszi lehetővé azt a pontos, letisztult megjelenést, ami általában a modern design sajátja. Emellett a vektoros formátumok nem csak, hogy pehelysúlyúak, de nagyon szabadon és egyszerűen módosíthatóak is a designunk szükségletei szerint. Az Átmérezhető Vektorgrafika (Scalable Vector Graphics) formátuma idén lesz 20 éves, de a kora kicsit sem látszik meg rajta, frissebb, mint valaha.

SVG-t mindenhol használhatunk, de a legjellemzőbben ikonokban, UI/UX elemekben szokott előkerülni, esetleg clipart grafikákban. Rengeteg ilyen készletet lehet a különböző marketplace-eken vásárolni, de sokunknak megvannak a különböző beszerzési helyei jó minőségű, ingyenes ikon vagy grafika gyűjtemények letöltésére.   

Az új kedvenc és törzshely címére pályázik az SVG Repo nevű oldal. Már a nevével sem teketóriázik, igyekszik tájékoztatni róla, hogy ez az a hely ahol az SVG-k vannak. Igaz, ami igaz, a jelenlegi állás szerint több, mint 300 000 svg file-t kínáló oldal nagyon barátságos felületet kínál: a gyűjteményekbe rendezett grafikák minden fakszni és a szokásos regisztrációs macera nélkül letölthetőek, akár PNG-ként is – igaz csak egyesével, ami elég kellemetlen hír, ha mondjuk az UX tervünkhöz szeretnénk egy 40 elemes ikonkészletet lehúzni. 

Az SVG Repo ugyan azt ígéri a nyitólapon, hogy helyben szerkeszthetőek is a náluk található grafikák, de ennek sehol nem találtam nyomát az oldalon. Amúgy is elég szűkszavú az oldal, és nehéz rájönni, mi lehet az üzleti modelljük, az platform ugyanis kellemesen reklámmentes. “Rólunk” oldaluk nincsen, a “Blog” menüpontja a címlapra dob vissza, a “Licensz”-re bökve már kaphatunk egy kevés információt, itt ugyanis amellett, hogy biztosítanak róla, hogy minden ikon teljesen szabadon felhasználható és módosítható, valamint a szerző és a beszerzési forrás megjelölése sem kötelező (persze örülnek neki), megemlítik, hogy az oldalon található kollekciókat robotokkal gyűjtik össze különböző forrásokból. Ezután már nem annyira meglepő, hogy a “Kapcsolat” oldalon a feedback után a második email cím a jogi és eltávolítási ügyekben keresendő személyé. 

Remélhetjük persze, hogy az SVG Repo robotjai megfelelően vannak beprogramozva és valóban csak tiszta creative commons licenszű grafikákat gyűjtenek össze… Mindenesetre ha gyorsan egy csokornyi vektoros ikonra lenne szükséged, érdemes lehet észben tartani ezt az oldalt is, hiszen a kínálat valóban csábító. 

Iratkozz fel 7 napos ingyenes, alapozó webdesign kurzusunkra!

Kipróbálom

blog

Segédlet SEO a Google-ön kívül?

SEO a Google-ön kívül?

2021. július 29.

A SEO (keresőoptimalizálás, Search Engine Optimization) kikerülhetetlen része a webdesignnak, egyszerűen muszáj gondolni rá, hogy az oldalunk kódja megfelelően kedvében járjon a keresőalgoritmusnak meg az ő pici robotjainak. Ha viszont SEO-ról beszélünk, nem is kérdés, hogy melyik is az a keresőmotor, amire mindenki gondol – hát persze, hogy a Google az, akitől kizárólag várhatjuk sorsunk […]

Tovább a cikkre