Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Segédlet

SEO a Google-ön kívül?

2021. július 29. | Bognár Péter

# # # # #

A SEO (keresőoptimalizálás, Search Engine Optimization) kikerülhetetlen része a webdesignnak, egyszerűen muszáj gondolni rá, hogy az oldalunk kódja megfelelően kedvében járjon a keresőalgoritmusnak meg az ő pici robotjainak. Ha viszont SEO-ról beszélünk, nem is kérdés, hogy melyik is az a keresőmotor, amire mindenki gondol – hát persze, hogy a Google az, akitől kizárólag várhatjuk sorsunk jobbra fordulását. 

A Google piaci vezető szerepe annyira letagadhatatlan, hogy lényegében axióma. A böngészőpiac gyakorlatilag úgy tűnik, már egy évtizede befagyott, az elmúlt 10 év grafikonja így néz ki:

Persze a statisztikákon mindig lehet finomítani, általánosságban elmondható, hogy az asztali keresésekben valamivel erősebb a Bing és a többi rivális pozíciója, és bár Ázsiában (a Nagy Tűzfal mögé behúzódott Kínát leszámítva) egyértelműen mindent visz a Google, Európában és Észak-Amerikában valamivel gyengébb a pozíciója, bár ez még mindig csak azt jelenti, hogy olyan 85%-os piaci dominancia körül “nyomorog” szegény, míg a Microsoft keresője, a Bing egyes szegmensekben akár 10%-ot is magáénak tudhat.

Németországban és Franciaországban viszonylag népszerűek az olyan alternatív keresők is, mint az Ecosia vagy a DuckDuckGo, és talán meglepő lehet, hogy egyes piacokon a Yahoo Search is még egészen népszerűnek számít. (Itt amúgy érdemes megjegyezni, hogy a Yahoo, az Ecosia és részben a DuckDuckGo is a Bing motorját használja…)

Mindezzel arra akartam kilyukadni, hogy a célközönségünk alapos megvizsgálásával kaphatjuk magunkat éppen azon is, hogy igenis érvényes opciónak kell tekintenünk azt is, hogy a látogatóink más keresőket is használhatnak. Szerepet játszhat az eszközhasználat, különböző világnézeti irányultság (pl. egy biobolt közönsége körében könnyen lehet, hogy az Ecosia-használók komolyabb arányban megjelennek). Mindennek a tetejébe a Google jó híre sokat kopott az utóbbi években, egyre többen próbálnak kibújni az állandó megfigyelés alól. Ez a trend bizonyos körökben szintén komolyabb eltéréseket hozhat a normától.

A következtetés pedig az, hogy bizony kerülhetsz olyan helyzetbe, hogy pl. Bingre is optimalizáni kell az oldaladat. Ez vajon valami más stratégiát igényel, mint a jól ismert Google-féle SEO?

Elvben nagyrészt ugyanaz a kettő, de mégis vannak kisebb eltérések, azt pedig könnyű meglátni, hogy a keresési eredmények bizony nem ugyanazok. Előrebocsátom, hogy egyszerű tippekkel, ahogy a SEO-ban általában, itt sem lehet szolgálni, alaposan meg kell vizsgálni a pillanatnyi pozíciódat és abból kiindulva töprengeni el rajta, merre érdemes elkezdeni a csiszolgatást. Mindezek mellett az alábbiakat érdemes röviden kiemelni:

Ami a két keresőben közös:

  • A tartalom itt is király, sokak szerint a Bing a tartalom frissességére, aktualitására is komoly hangsúlyt fektet.
  • A linkek, mind a belső, mind az oldalra bejövő backlinkek nagyon fontosak.
  • A kulcsszóhasználat és a címkézés itt is nagy hatással bír.

Amit érdemes a binges optimalizációhoz külön megtenni: 

Jelentkezz be náluk! A Bing komoly webmester-eszköztárral rendelkezik, köztük a saját, ingyenes SEO eszközével, amivel igen alaposan kielemezheted az oldalaidat, és rengeteg egyéb beállítás is a rendelkezésedre állhat, mint pl. az, hogy milyen sűrűn vizsgálják be a Bing robotjai az oldalaldat. 

Kép: Kinsta.com

Tanulmányozd az útmutatót, amit a rendelkezésünkre bocsátottak. A Google gyakorlatához képest a Bing (mint minden elnyomott konkurens) kicsit jobban igyekszik a felhasználók kedvében járni, és valamivel átláthatóbban kezeli a tevékenységét.

Regisztráld magad és az oldalad a Bing Places-en. Ha így bekerülsz a rendszerbe, logikus, hogy több helyen megjelensz majd a keresési eredmények között!

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Díjazottak lettünk az Év honlapja versenyen E-learning kategóriában!

Díjazottak lettünk az Év honlapja versenyen E-learning kategóriában!

2021. december 27.

2021 nagyon sűrű év volt. Nem csak azért, mert idén voltunk 10 évesek, hanem mert az év elején kívül-belül megújultunk, egy igazán naprakész és interaktív tanfolyam várja a tanulni vágyókat. A vírushelyzet okán hétköznapivá vált online kapcsolattartási eszközök beépültek a tanmenetbe, így a tanfolyami anyagot idén sok-sok Facebook és Zoom Live óra keretezte, amelyek kiegészítő […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange