Röviden az ikon fontokról – Webdesign Tanfolyam

Röviden az ikon fontokról

2018. május 09. - 17:12 • írta: Dörnyei Barbara

Kezdjük a kályhánál és nézzük meg mik is pontosan azok az ikon fontok.

Az ikon font nem más, mint olyan fontok, ami betűk és számok helyett jeleket, szimbólumokat tartalmaznak. Könnyen alakíthatók CSS-sel, csakúgy, mint egy átlagos szöveg, ezért népszerűek a webdesignerek körében. Általában a lassan betöltődő, nagy méretű képek helyett alkalmazzák, amikor ez lehetséges.

Mik az ikon fontok használatának előnyei?

  • Míg a képeket, nem lehet jól, minőségromlás nélkül átméretezni, a fontokkal és így az ikon fontokkal nincs ilyen probléma, jól méretezhetők. Tulajdonképpen egy font sem más, mint egy alakzat, amik az ikon fontok esetében nem betűket, hanem ikonokat formáznak.
  • A bitmapekkel szemben hatalmas előnyük, hogy kisebb méretük miatt sokkal gyorsabban töltődnek be, valamint a betöltésük nem jelent újabb és újabb http lekéréseket.
  • A csak képszerkesztőben módosítható képekkel ellentétben az ikon fontok CSS-sel is nagyon jól módosíthatók, például átszínezhetők, kaphatnak árnyékot stb.
  • Minden böngésző támogatja.

Amiben annyira nem jók az ikon fontok:

  • Nem tudunk minden képet ikonra cserélni, mert van amikor a tartalom ezt nem engedi meg, így a felhasználásuk ilyen értelemben korlátozott.
  • Általában csak egyszínűek, hacsak nem vetjük őket alá néhány CSS trükknek.
  • Méretei általában 16×16, 32×32, 48×48 stb. pixel, így leginkább csak ezzel megegyező grid rendszerben működnek.

Hol találsz ikon fontokat?

Mint a hagyományos fontok esetében, ikon fontokat is találunk akár ingyen, akár megvásárolható verziót szép számmal. Néhány a legnépszerűbb lelőhelyek közül.

Entypo

Pictos

Icomoon

 

Symbolset

Fontello

 

 

Címkék:

Ezeket láttad már?

A szerző: Dörnyei Barbara
Hosszú, kanyargós út után jutottam el először a netes marketing, aztán a web design világáig. Jelenleg a szívemhez igazán közel álló arculat tervezéssel és grafikus tervezéssel foglalkozom, leginkább kis- és középvállalkozások részére. Ezen kívül, mint OWT-s öregdiák, weboldalakat is készítek.Weboldalam: http://barberrydesign.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük