Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Segédlet

Öltöztess mindent szivárványba!

2021. június 19. | Bognár Péter

# # # # # # # #

Tarka Photoshop tutorialok

Szövetséget kötök veletek, hogy ezután soha nem vész el özönvíz miatt egy test sem; sosem lesz többé özönvíz a föld elvesztésére. Majd ezt mondta Isten: Ez a jele a szövetségnek, amelyet örök időkre szerzek köztem és köztetek és minden élő állat között, amely veletek van: Ívemet a felhőkbe helyezem, és ez lesz a jele a szövetségnek közöttem és a föld között. Amikor felhővel borítom be a földet, meglátszik az ív a felhőben, és megemlékezem szövetségemről, amely köztem és köztetek és minden testből való élő lény között van, és nem lesz többé a víz özönvízzé minden test elvesztésére.

(1Mózes 9, 11-15)

A szivárvány nem csak, hogy gyönyörű, színes égi jelenség, de sokféle szimbólumot is hordoz – hívő keresztény emberek számára például azt a megnyugtató gondolatot, hogy a mindenható megígérte, hogy nem fogja még egyszer mindenestül elpusztítani az emberiséget és a föld élővilágát. De ott van a vikingeknél az istenek világát a miénkkel összekötő szivárványhíd, vagy a híres ír legenda a szivárvány tövében található fazéknyi aranyról.

Modern mitológiáinkban is sokszor szerepet kap, énekelt róla Dorothy az Óz, a csodák csodájában, és Breki, a béka is – legújabban pedig maga a tizenharmadik Doktor, a Ki vagy, Doki? címszereplője is szivárványos pólóban jár. A szivárvány egy menő motívum, akárhogyan is nézzük, csupa pozitív vagy éppen kúlos dolog köthető hozzá, sosem lehet belőle elég :-)

Kép: BBC

Ugyanakkor szivárványt rajzolni nem feltétlenül annyira magától értetődő feladat. Mik is pontosan benne a színek? Hogy oldd meg az átmeneteket? Ne rágódj tovább ezen, segítünk!

Először is, meglepő módon a Photoshop rejteget egy kifejezetten kényelmesen használható szivárvány-effektust, csak kicsit kotorászni kell utána. A gradientek között kell kutakodnod, itt (régebbi Photoshop-verziók esetében) az előre beállított színátmenet-minták dobozában a kis fogaskerék alatt választhatsz a különböző csomagok közül, itt a Special Effects alatt találod majd meg a Russel’s Rainbow nevű kis effektet. (A CC 2020 verzióban a Special Effects a Legacy Gradients alatt lapul, de még megvan.) Ha ezt az eszközt egy körkörös gradientre állítod, egyetlen mozdulattal máris szuper, és elég hiteles külsejű szivárványt rajzolhatsz bármilyen fotóra, legyen az a szomszéd macskája vagy az országház. 

Photoshop CS6

A következő két tutorial is ezt az eszközt használja kiindulási pontjául. 

A Photoshop Essentials szöveges útmutatója szépen végigveszi az életszerű szivárvány készítésének minden mozzanatát:

Nemanja Sekulic videója szintén az ismeretlen Russel szivárványával kezd, de azután úgy dönt, hogy van, amikor kicsit más arányú, vagy éppen stilizáltabb megoldásra van szükség, úgyhogy maga is rajzol egyet.

Sekulic elég lazán kezeli a színek kiválasztását (egyszerűen a színválasztó spektrumján belebök a fő színekbe), de nem árt, ha van egy fix palettád, is, amit a rajzoláshoz használsz, itt a schemecolor egyik összeállítását tudom ajánlani:

Electric Red (#E70000), 

Dark Orange (#FF8C00), 

Canary Yellow (#FFEF00), 

La Salle Green (#00811F), 

RYB Blue (#0044FF), 

Patriarch (#760089)

Ha égi szivárványt rajzolsz, figyel rá oda, hogy a piros oldal van az ív külső oldalán, ha viszont kettős szivárványt rajzolsz, a másodlagos, nagyobb ívű és halványabb szivárvány ezt tükrözi, azaz ott belülre kerül a piros. 

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

2024. február 01.

Mindkettő fantasztikus lehetőség arra, hogy elhagyd a hagyományos kereteket, mint szoros, rugalmatlan munkaidő, helyhez kötöttség vagy akár a bérplafon. Egy ponton találkozik is a két munkakör, ahol a grafikai munka már az asszisztenciába hajlik – designerként is végezhetsz weboldal adminisztrációt, közösségi média tartalom készítést vagy felügyeletet és virtuális asszisztensként is sokszor találkozni már-már tervezői munkába […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange