Mire jó egy digitális rajztábla? – Webdesign Tanfolyam

Mire jó egy digitális rajztábla?

2018. december 07. - 16:33 • írta: Tóth Zsuzsanna

Mire is? Amire egy papír biztosan, de annál sokkal többre!

Ezek a digitális eszközök lehetővé teszik, hogy azt amit alkotsz, azt digitális formában tedd és ennek minden előnyét élvezd a feldolgozástól a magas felbontásban kinyomtatásig. Ha egy papírra alkotsz egy grafikát, azt bárhol fel szeretnéd használni, először digitalizálni kell, ami utólag időigényes munka, sokszor nagyon pepecselős, mert újra kell alkotni a rajzot, vagy ha nem, akkor nem feltétlenül azt a végeredményt kapod, amit kellene.

Ezért sokkal hasznosabb rögtön digitális formában megalkotni. Manapság már a digitális festészet is önálló művészeti ágként van jelen, de rengeteg más vizuális területhez használják a digitális táblákat. Többek között hasonló, un. aláíró táblákkal találkozhatunk sok cégnél, akik már digitálisa kötik a szerződéseiket, így aláírni is digitálisan kell.

Ehhez hasonló hátterek mind-mind digitális rajztáblával készülnek a játékokhoz, de még a filmekhez is.

Ilyen táblákon dolgoznak az anime rajzolók, és a logótervezők is, akik nagyban nyomják.

Természetesen ezek a nagy kijelzős táblák nem csak nagyon drágák, de olyanoknak, akik nem napi szinten használják őket teljesen feleslegesek. Nekem egy jó darabig volt egy ilyen nagy táblám, de annyira macerás volt, hogy mindig fenn kell tartani neki egy óriási helyet, hogy inkább a kis Bamboo táblámat szedtem mindig elő. Egy időben majd az összes Wacom terméket beszereztem és kipróbáltam, aztán maradtam a megszokott is alap darabomnál.

Milyen típusú táblát válasszak?

Ez nagyban függ attól, hogy mit fogsz vele csinálni. Ha totál kezdő vagy ezen a téren, akkor egy belépő szintű táblát érdemes választani, hogy kiderüljön egyáltalán tetszik-e az egész. Van akinek ez furcsa rajzolási mód és nem sikerül megszoknia, van olyan, akinek egyből rááll a keze és istenként imádja a tervezőjét! Szerencsére a kis táblákat sokan keresik, így elpasszolni is könnyebb, mint egy drágább, nagyobb táblát, ha nem talált rád a szerelem.

Ahhoz, hogy webdesign feladatokat végezz a kis méretű tábla tökéletesen elegendő lesz. Kis retusálás, egy csöppnyi kézigrafika, logótervezési feladatok, amikben nagy hasznát veszed, ha nem egy tuskó egérrel kell körbejelölnöd egy kivágandó alakot egy fotóból. Ég és föld a különbség!

Mindenképpen olyan táblát válassz, amiben már van touch funkció – ez a Wacom összes rajztáblájában szerepel a legolcsóbbon kívül. Ott a fapad miatt olcsó. De azt is el kell mondanom, hogy ha ilyen táblát kapsz vkitől, akkor se ess kétségbe – pár évvel ezelőttig nem volt touch funkció, mégis kitűnően használható volt a tábla! Ez egy kényelmi elem, mint a telefonon, gesztusokkal tudsz nagyítani és kicsinyíteni.

Vannak a Wacomnál olcsóbb táblák is, mint a Genius vagy a Trust. Ezek pont olyanok, mint a márkák egerei vagy billentyűzetei – bár a funkciót tudják, kopognak, nem pontosak, a tábla esetén bele kell karcolni a felületbe kis túlzással, míg egy Wacom szuper nyomásérzékeny. A kínai táblákról nem tudok nyilatkozni, alapvetően elektronikai eszközt nem vásárolnék az Aliexpressen.

Mekkora méretűt válasszak?

Nagyon furcsa ez, mert alapvetően egy kezdő tábla a maga A6-os felületével elég kicsikének tűnik, hiszen senki sem képeslapra rajzolgat általában. Ezesetben azonban a rajz maga nem a táblán, hanem a képernyőn zajlik, így a táblának akkorának kell lennie, mint amennyit egy csuklómozdulatod bejár a papíron, miközben vonalat húzol. És ez bizony a legtöbbeknek ekkora.

Természetesen ha van módod nagyobb táblát vásárolni, akkor kényelmesebben el fogsz férni rajta, ezt akkor ajánlom, ha szeretnél vele sokat rajzolni, összetettebb grafikákat készíteni.

A Wacom Youtube csatornáján sok-sok videót találsz arról, hogy mire használják művészek, alkotók, grafikusok, designerek:

Milyen programokkal használható a Wacom digitális rajztábla?

A legtöbb grafikai programmal kiválóan együttműködnek, legyen az az Adobe terméke – Photoshop, Illustrator vagy akár egy Corel vagy Affinity. Természetesen a gyártónak is vannak saját programjai, appjai illetve szinte minden táblához adnak valamilyen ajándék szoftvert is. Nagyjából ez is a különbség az azonos méretű, de különbözően csomagolt táblák között. Illetve még annyi különbség lehet, hogy amelyik Wireless névvel is bír, az alkalmas vezetéknélküli módra is, ami szintén hasznos tud lenni. 

Rendszerkövetelményekben nem válogatós, Windows és Mac gépekkel egyaránt működik, a telepítése sem ördöngösség. A beállításaihoz szintén találsz videókat a Wacom támogatásával, sőt tulajdonképpen mindenféle segédletet találsz a mangarajzolástól a digitális festésig.

Mindenképpen kell a webdesign tanfolyamhoz egy digitális rajztábla?

Nem, egyáltalán nem elengedhetetlen eszköz. Egérrel is lehet dolgozni, csak ha tényleg sokat grafikázol, az egér sajnos könnyen ínhüvelygyulladást okozhat hosszú távon és az nagyon kellemetlen. Bár már erre is léteznek mindenféle speciális egerek – sajnos ebből nem szabad a legolcsóbbal beérni a fentiek okán. Mindenesetre, ha van egy ilyen táblád, egészen más élmény az alkotás!

A digitális toll és tábla amúgy simán helyettesíti az egeret a hétköznapokban is. Idővel úgyis igényed lesz egy kényelmesebb munkaeszközre és egy új alkotási élményre!

Most kaphatsz egyet tőlünk AJÁNDÉKBA!

 

 

Ezeket láttad már?

A szerző: Tóth Zsuzsanna
Lassan 20 éve foglalkozom webdesign tervezéssel, több mint 10 éve vagyok vállalkozó. Több ügynökségnél dolgoztam belsősként-külsősként, de ügyféloldalon is. Mára első helyre az oktatás lépett, a fennmaradó időben pedig tanácsadással, eseti szakértéssel illetve értékesítési rendszerek felület tervezésével foglalkozom. Ezeket az ismereteket és tapasztalatokat gyúrom be a leckéimbe, amelyek egy könyvben sem találhatóak meg :) Munkáimból: http://awebdesigner.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNDÉK: Most egyösszegű befizetés esetén Wacom digitális rajztáblával ajándékozunk meg, 39.900 Ft értékben!EZ ÉRDEKEL!
+ +