Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Milyen végzettséget ad a tanfolyam?

2018. augusztus 14. | Tóth Zsuzsanna

# # # # # # #

FIGYELEM! Ez a cikk archív információkat tartalmaz! Premium tanfolyamunk 2021. január 17-én megszűnt.

Mióta csak létezik az Online Webdesign Tanfolyam, mindig is azt az elvet követtük, hogy a cél maga az út. Vagyis azt a modern felfogást próbáltuk már az elejétől népszerűsíteni, hogy a tanulás egy élethosszig tartó folyamat, és azok a “skillek” – magyarul talán az ismeretek a legjobb szó rá, amiket nálunk megkap a tanuló, azok azt eredményezik, hogy elérheti a maga által kitűzött célokat, ezekkel az eszközökkel.

Mert a cél ezer féle. Van aki csak tényleg hobbiból érkezik, szeretne valami újat, érdekeset tanulni, ilyen még nem volt alapon. Előfordul olyan is, hogy a cél útközben megváltozik és az addig csak mellékesnek szánt dologból olyan tervek születnek, hogy az ember otthagyja azt a területet, ahol eddig dolgozott és itt tevékenykedik tovább. Az a fogalom, hogy ITT, az is nagyon képlékeny, mert annyi részleterületet érintünk, annyira szerteágazó ez a tudás és maguk a szakterületek is, hogy nem lehet egyértelműen azt kijelenteni, hogy márpedig itt webdesigner leszel.Nagyon sokan megállnak a grafikai részen, hogy ott teljesedjenek ki – kinek a fotók szerkesztése, másnak a logótervezés adja meg azt a plusz, amit már oly régóta keresett. Mert lehetsz arculattervező, sokan elkanyarodnak a kiadványok felé is, van akit csak az egész összeszervezése fog meg, így a folyamatokat megismerve a projektmenedzselés felé fordul, de közösségi média szakember, keresőoptimalizáló vagy sitebuilder, frontend fejlesztő utakra egyaránt rá lehet lépni és arra felé tovább tanulni.

De nem mindenki szakma váltó. Tanulóink felét legalább kisvállalkozások tulajdonosai vagy kicsit nagyobb cégek olyan munkatársai alkotják, akik szeretnék önmaguk megoldani a webes megjelenéseiket a Facebook posztgrafikáktól a komplett honlapokig.

A vizsgázás mindig is egy opcionális dolog volt, hiszen aki használni akarja a megszerzett ismereteket, az gyakran rá sem ér, hogy levizsgázzon. A vizsga egy mérce. Nem nekünk. A tanulónak, hogy a tudása jelenleg itt tart, mi az amit fejlesztenie kell. Mivel azonban nem csak a célok ezerfélék, hanem a beérkező vizsgaanyagok is, ezért augusztustól az eddigi kétféle vizsgázási lehetőséget három szintben határozzuk meg a tapasztalataink alapján.

A vizsgafeladatok leadására a tanfolyam utolsó leckéjétől számított 6 hónap áll rendelkezésre. Azért adunk ilyen rengeteg időt rá, hogy aki lemarad és a saját tempójában pótol, annak is legyen rá módja, hogy ha szeretne, számot adjon a tudásáról. Ennél azonban több időt nem nyújtunk rá, hiszen az is egy vizsga, hogy ebbe az idő intervallumba bele kell férni.

blank

A 12 hónapos Prémium tanfolyamon egy digitális oklevelet lehet szerezni, amely a tanfolyamon részvételt igazolja. Ehhez a tanfolyamon elvégzendő feladatok közül kell leadni öt meghatározott megoldást, amely minden modulból tartalmaz feladatot a Photoshop képszerkesztéstől a HTML kódolásig. Ez a megoldás azoknak testhezálló, akik nem akarnak vizsgahonlapot készíteni, de szeretnék igazolni, hogy itt tanultak.

blank

A 6 hónapos Prémium Plus tanfolyamunk szól azoknak, akik ebben vagy a kapcsolódó szakmákban tervezik a jövőjüket és szeretnének vizsgát is tenni a végén. Itt eddig a digitális oklevél mellett egy nyomtatott oklevelet is lehetett szerezni, ha valaki vizsgahonlapot készített. Ez továbbra is megmarad, de mivel a leadott honlapok óriási minőségbeli skálán mozognak, ezért egy új elismerést szerettünk volna adni azoknak, akik tényleg komolyan veszik és minőségi munkát adnak le vizsgaként.

blank

A jövőben a láthatóan gyorsabb, sablonokra épülő megoldásokra oklevelet, az egyedileg tervezett, kellően dokumentált és önállóan kódolt honlapokra pedig egy kétnyelvű tanúsítványt állítunk ki, ami azt igazolja, hogy a vizsgázó tudásszintje alkalmas arra, hogy akár egy junior webdesigner munkakört betöltsön. A kemény munkát nem csak ezzel, hanem egy letisztult üvegdíjjal is jutalmazzuk, ami nem csak jól mutat majd az iróasztalon, hanem reményeink szerint további tanulásra motivál!

blank

Valódi ez a tanúsítvány? Miért nem OKJ?

A felnőttképzési törvény alapján a szabadpiaci alapon működő képzők minden további nélkül állíthatnak ki saját nevükben oklevelet, tanúsítványt, amely egy magánokirat, hiszen nem az állam vagy valamelyik a fenntartása alatt lévő intézmény állította ki.

Mivel a képzésünk nem szakképzés – nem webdesignereket képzünk, hanem számos más szakterületen hasznosítható webdesignt oktatunk, így az általalunk kiállított oklevél vagy a tanúsítvány nem szakmai bizonyítvány, hanem egy dokumentum, ami egy tudásszintet igazol. Ezért sem szeretnénk “akármire” okleveleket osztogatni.

Amit mi oktatóként és képző cégként azért mégiscsak hivatalosan igazolunk.

Webdesignerként dolgozni vagy vállalkozni ma nem igényel szakképesítést, lévén, hogy nincs is olyan.

Az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) 2018-ban sem szerepel webdesigner szakma, ahogy eddig sem szerepelt. Szerepel webfejlesztő és szerepel grafikus, de mi sem grafikusokat, sem webfejlesztőket nem képzünk, bár mindkét területről szereznek ismereteket a tanulóink.
Frissítés: 2020-ban az OKJ szakmák jelentős része is megszűnik – https://eduline.hu/kozoktatas/20191003_OKJs_kepzesek_listaja

(Pár éve megvizsgáltuk ezt a kérdést, hogy hogyan lehetne az OWT OKJ, aztán a nagyon kötött, nem korszerűsíthető tananyag és tanrend, és az akkor még olyan kitételek miatt, hogy vezessünk jelenléti ívet egy online oktatás esetén, ezt elvetettük. Azóta azon dolgozunk inkább, hogy az anyagainkat folyamatosan frissen tartsuk, illetve a valós piaci igényeknek megfelelő módon állítsuk össze és oktassuk.)

Tehát a tanúsítvány nagyon is valódi. Jelen esetben azt tanúsítjuk, hogy a végzett tanuló tudásszintje piaci körülmények között alkalmas arra, hogy betöltsön egy junior webdesigneri munkakört az általános álláshirdetési igények alapján.

Mi a te célod?

Attól függően érdemes bármelyiket megcélozni, de szabadon dönthetsz úgy is, hogy nem a papírért tanulsz, hanem a tudásért, hiszen úgyis az az igazi elismerés, ha végre meg tudod csinálni azt, meg tudod valósítani amit kitaláltál.

Mit vár el a piac?

A munkáltatókat webes munkakörökben nem a papírok érdeklik, hanem az, hogy el tudd végezni azt a feladatot. Ha designerként akarsz dolgozni, nincs más dolgot, mint már a képzés elejétől arra törekedni, hogy egy szép portfóliód legyen a feladatmegoldásokból, illetve rengeteg gyakorlati feladatot is adunk, pont ezért, hogy legyen mód önálló munkák készítésére is. Volt már olyan tanulónk, aki a tanfolyam felénél kapott egy kreatív állást, azóta pedig UX tervezőként nemzetközi projekteken dolgozik.

Még mindig hatalmas a hiány az informatikai szakemberekből, így a kapcsolódó webgrafikusok, UX designerek után is kapkodnak. Kezdő fizetésként 300 e Ft körül mérte a fizetéseket a Grafton, ami pár év gyakorlattal milliós tétel is lehet. Vállalkozóként dolgozva pedig ennek a sokszorosát is megkeresheted, ez már nem csak a szaktudáson múlik. Itt már olyan területeken is ismereteket kell szerezned, mint az online marketing. De ez egy lehetőség.

Én tudom, hogy működik, mert én is így dolgozom már egy évtizede. Nem kellett visszamennem a GYES után sehová, nem néznek rám szúrós szemmel, ha felállok 3-kor az asztaltól és strandra viszem a három lányom.

Az oktatóink szintén így dolgoznak, a webdesign mellett arra presszionálunk, hogy legyél szabad, végezz olyan munkát, amilyet örömmel teszel és élj belőle meg tisztességesen! Ne papírokat gyűjts, hanem tudást!

Nézz meg az eddigi vizsgamunkákból néhányat!

Ismét néhány oklevél érkezett!

Gratulálunk a frissen végzetteknek!

Akik már elvégezték!

Végzett hallgatóink: Lévai Dávid

Végzett hallgatóink: Csíki Karolina

Végzett hallgatónk: Rózsahegyi-Mayer Gabriella

Iratkozz fel 7 napos ingyenes, alapozó webdesign kurzusunkra!

Kipróbálom

blog

Üzlet Mi kell egy webdesign vállalkozáshoz beindításához?

Mi kell egy webdesign vállalkozáshoz beindításához?

2020. szeptember 04.

Te! Azaz a tudásod. Ez a legfőbb összetevő. De ennyi korántsem elég. Láttam már sok olyan tényleg ügyes és tehetséges grafikust, designert vagy fejlesztőt, aki hiába volt szakmailag kimagasló, a vállalkozás dolog nem ment neki. Vállalkozni ma egy jó negyedórás online űrlap kitöltését jelenti a Webes ügysegéd oldalán egy ügyfélkapus hozzáféréssel. Tádám! Kész a KATA-s vállalkozás. […]

Tovább a cikkre