Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Milyen széket vegyek otthoni munkavégzéshez?

2018. március 07. | Dörnyei Barbara

# # #

A címben szereplő kérdés időről időre felbukkan a tanulói csoportban, ezért arra gondoltam, hogy egyrészt utánaolvasok ennek a témának, másrészt összeszedem a saját tapasztalataimat.

Addig amíg az ember alkalmazottként dolgozik valahol, ez a kérdés nem is igazán kérdés, hiszen amit alánk tesznek azon kell ülni, dolgozni és kész. Amikor azonban eljutunk oda, hogy felmerül az otthoni munkavégzés lehetősége és ki kell alakítani egy otthoni munkahelyet, vagy ahogy sokan hívják, home officet, akkor jönnek a kérdések, többek között az, hogy milyen a valóban megfelelő szék az otthoni munkához?

Első lépésben nézzük meg, hogyan kellene helyesen ülni. Először is húzd ki  magad! A helyes ülés az, amikor a fenekünket teljesen hátra tolva úgy ülünk, hogy a térdünk legalább derékszöget  zár be, és a talpunk teljesen leér a talajra. A lábunk semmiképpen ne lógjon a levegőben! Asztalnál, számítógéppel végzett munka esetén a csukló és a könyök egy vonalban, az alkar az asztalra és/vagy a szék karfájára támaszkodik. Az ülőfelület széle ne érjen el egészen a térdhajlatig, vagyis ne legyen hosszabb az ülőfelület, mint a combunk, a derekunkat pedig támassza meg támla.

(Designed by Freepik )

 

Megvan tehát a helyes ülőpozíció, jöjjenek a megfelelő szék paraméterei. Ha erre egyszerű választ kéne adnom én azt mondanám, hogy legyen mindene állítható! Ezen kívül pedig a méretei passzoljanak a mi méreteinkhez.

  • Állítható ülőmagasság. Ez azért lényeges, mert egy mondjuk két méter magas ember lába nyilván hosszabb, mint egy 160 centisé, tehát a lábunk hossza fogja meghatározni a szék magasságát is, ezért kell, hogy állítható legyen.
  • Állítható ülésmélység. Ilyen széket viszonylag ritkán lehet találni, de ez sem lehetetlen. Az átlagosnál alacsonyabb alkatúaknak ez kifejezetten hasznos lehet, hiszen nekik az átlagos ülésmélységű szék túl mély lehet, nem tudnak egészen hátra ülni rajta. Ha az ülőlap a térdhajlatot nyomja, az nem tesz jót a vérkeringésnek sem.
  • Állítható magasságú, elforgatható karfa. Ideális esetben az alkart a szék karfáján és az asztallapon fektetve, vízszintesen tartjuk. Ezért az a jó, ha a szék karfáját az asztallappal egy magasságba tudjuk állítani. (Ahhoz, hogy mindkettő a megfelelő magasságban legyen a legjobb egy állítható magasságú asztal.) Ha a karfa elforgatható, akkor a kisebb válszélességűek is be tudják úgy állítani, hogy ne kelljen “terpeszben” tartaniuk a karjukat.
  • Állítható magasságú háttámla. A legtöbb irodai széket már ergonomikus támlával kialakított deréktámasszal gyártják, és emiatt is különösen fontos, hogy a megfelelő magasságba állítva használjuk, és pontosan ott támasszon ahol kell.
  • Legyenek jók a méretei: Ha a kartámasz oldalirányba nem mozgatható, nem forgatható, akkor lényeges az ülőlap szélessége is, hogy a karfa ne essen túl messze, ne kelljen kitárva tartani a karjainkat. Az ülésmélység, ha nem állítható, szintén nem mindegy, hogy mekkora. A háttámla magassága ideálisan akkora, hogy a vállat, lapockát is megtámasztja és nem rövidebb.

Aztán persze lehet még extrákat válogatni bőven, mint például a jobb szellőzést biztosító hálós háttámla, a mindenféle szinkron és aszinkron mechanikák, de ezek már tényleg csak plusz élvezeti értéket adnak, az egészséges üléshez nem feltétlenül szükségesek. Azt is hozzátenném viszont, hogy lehet akármilyen a szék, akkor se üljünk rajta naphosszat, ne felejtsünk el legalább óránként egyszer felállni, kicsit átmozgatni az elgémberedett tagjainkat. Jó megoldás lehet az is az óránkénti szüneten kívül, ha például telefonáláshoz is felállunk és sétálunk beszélgetés közben.

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Díjazottak lettünk az Év honlapja versenyen E-learning kategóriában!

Díjazottak lettünk az Év honlapja versenyen E-learning kategóriában!

2021. december 27.

2021 nagyon sűrű év volt. Nem csak azért, mert idén voltunk 10 évesek, hanem mert az év elején kívül-belül megújultunk, egy igazán naprakész és interaktív tanfolyam várja a tanulni vágyókat. A vírushelyzet okán hétköznapivá vált online kapcsolattartási eszközök beépültek a tanmenetbe, így a tanfolyami anyagot idén sok-sok Facebook és Zoom Live óra keretezte, amelyek kiegészítő […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange