Miért fontos, hogy a legfrissebb WordPresst használd? – Webdesign Tanfolyam

Miért fontos, hogy a legfrissebb WordPresst használd?

2017. június 28. - 15:36 • írta: Dörnyei Barbara

Mint a szoftvereknek általában, így a WordPress keretrendszerének is vannak frissítései, amire érdemes időt szakítani és lefuttatni, mégpedig több okból is.

Az első és talán a legfontosabb ok a biztonság. A kezdeti időkben, amikor a WordPress még leginkább, mint blogmotor működött, sokan kifogásolták a rendszer sebezhetőségét, biztonságosságát. Azóta a WordPress az egyik legnépszerűbb, ingyen felhasználható CMS lett, és a fejlesztői nagyon sokat tesznek azért, hogy bárki biztonsággal használhassa. A WordPress oldalak azonban sajnos még mindig népszerű célpontjai a hacker támadásoknak, a jó hír viszont az, hogy ezek ellen mi is védekezhetünk, van módszer a megelőzésre. Ezek közül a leghatásosabb, ha mindig frissen tartjuk, ugyanis a legújabb frissítés mindig tartalmazza az előző verzió hibáinak javításait, újabb funkciókat, javítják az oldal a teljesítményét és javítják a már meglévő funkciókat. Így tehát, ha rendszeresen karban tartjuk a rendszert és elvégezzük az aktuális frissítéseket, akkor csökkentjük az oldalunk sérülékenységét és a sikeres támadások esélyét. Ha bármilyen biztonsági problémára derül fény, a fejlesztők gyorsan javítják a hibát és kiadják az aktuális frissítést. Tehát aki nem frissít, az tulajdonképpen olyan keretrendszert használ, aminek a hibái már ismertek, ezáltal könnyen válhat támadás áldozatává.

Minden frissítés hoz valamilyen új funkciót is, amik javítják az oldal működését, illetve új lehetőségeket jelentenek. Érdemes tehát frissíteni és ezeket is kihasználni. A legutóbbi 4.8-as verzió például három új widgetet is tartalmazott, amik a korábbi verziókban még nem voltak elérhetők.

Az esetleg előforduló bugok, vagy programhibák nemcsak az oldal működését ronthatják, de jelentősen csökkenthetik az oldal sebességét is, ami nyilván nem kívánatos dolog. A bugokra is megoldást jelenthet a frissítés, mert minden frissítés tartalmazza az ismert bugok javításait is.

Szintén fontos oka a frissítésnek a sebesség. Ma már elvárás a felhasználók részéről, hogy az oldal gyorsan töltődjön, gyorsan legyen minden elérhető. A WordPress fejlesztői ezen is nagy erőkkel dolgoznak, hogy a platform még inkább felhasználóbarát legyen a gyorsaság javításával.

Ugyanilyen fontos indok a kompatibilitás kérdése is. A frissítéssel tudjuk ugyanis elérni, hogy az oldalunk jól működjön a különböző böngészőkkel, pluginekkel és sablonokkal is. A frissített wordpress használata jobb kompatibilitást biztosít, fontos azonban megemlíteni, hogy a keretrendszeren kívül a felhasznált pluginek és a sablonok rendszeres frissítése is nagyon fontos!

A frissítés elvégzése nem igényel különösebb technikai tudást, sőt a WordPress abban is segít, hogy a kezelő felületre belépve figyelmeztet, ha újabb frissítés érhető el, de kérhetünk jelzést az új frissítésekről e-mailben is, ezt egy plugin használatával könnyen megoldhatjuk.

A vezérlőpultra belépve a bal odali menüben a “frissítések” menüpontra kattintva megtaláljuk az elérhető frissítéseket.

A frissítés előtt mindenképpen végezzünk biztonsági mentést arra az esetre, ha valami mégsem sikerülne tökéletesen, a mentésből vissza tudjuk állítani az eredeti állapotot!

Címkék:

Ezeket láttad már?

A szerző: Dörnyei Barbara

Hosszú, kanyargós út után jutottam el először a netes marketing, aztán a web design világáig. Jelenleg a szívemhez igazán közel álló arculat tervezéssel és grafikus tervezéssel foglalkozom, leginkább kis- és középvállalkozások részére. Ezen kívül, mint OWT-s öregdiák, weboldalakat is készítek.

Weboldalam: http://barberrydesign.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Awwwards