Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Mi az arculat? Hogyan kezdj hozzá egy logótervezéshez?

2015. április 23. | Tóth Zsuzsanna

# # # # # #

Maria Sharapova az új AVON parfüm arca
Brad Pitt lesz a Chanel No. 5 reklámarca
Bruce Willis egy orosz bank arca lett

Mit jelent ez? Azt tudjuk, hogy a sztárok ezért sok millió dollárt zsebelnek be – ahogy a régi mondás tartja, van az a pénz, amitől bárkinek korpás a haja…

bruce-willis-favorite-russian-bank-is-getting-a-bailout

A cég arca mégsem egy csinos celeb, vagy sztárolt filmszínész. A cég arca a cég megjelenése, amelyhez természetesen hozzá tartozik, hogy ki szerepel a reklámjaiban, de ez sokkal, de sokkal összetettebb dolog.

Imázs, imidzs – vagyis egy kép, a látszat

Valakinek, vagy valaminek az imázsa. Imidzsromboló, ha Bruce Willis már ott tart, hogy már nem kell megmenteni a világot, és elmegy bankarcnak, vagy akár valami messzi ázsiai országba cipőtisztítót reklámozni?

Kevés Velvetet olvasok ahhoz, hogy ezt hitelesen megtudjam ítélni. Azt azonban tudom, hogy egy cég imázsát borzasztó nehéz felépíteni, és olyan könnyen omlik le, mint a kártyavár. Az imázs az a kép, amit felszeretnénk építeni az adott vállalkozásról, termékről, szolgáltatásról a vásárló fejében. Aki a bizalmat élvező cégnek magasabb árat is hajlandó fizetni, mint egy ismeretlen vállalkozásnak, tehát sok múlik rajta.

Persze szép a kisherceg féle közhely, hogy nem a külső a fontos, a lényeg odabenn van! De sajnos, vagy nem sajnos az emberek a külső alapján ítélnek, és ítéltetnek is meg. Ezért, ha egy vállalkozás sikeres szeretne lenni, először annak is kell látszania.

Továbbá a logó (és az arculat) felidézi az egyén emlékeit és korábbi tapasztalatait, egy adott céggel kapcsolatban. Eképpen egy nagyobb hatást gyakorol az érdeklődőre, mint önmagukban a szavak; a logó bemutatja a céget, anélkül, hogy hosszas magyarázatot mellékelnénk hozzá. Ha a logó amatőrnek néz ki, akkor a nyilvánosság megítélése is hasonló lesz a cégről.

“Ez egy könnyen megjegyezhető márkanév. Eredetileg “Jerry útmutatója az Internethez” volt a neve, de inkább a “Yahoo” mellett döntöttünk.”

Jerry Yang

Akkor hát milyen a jó logó?

1. Emlékezetes

Egy jól megtervezett arculat növeli a láthatóságot (vagyis azon kapod magad, hogy észreveszed a márkát), bizalmat kelt az emberekben és ezzel együtt segíti az értékesítést is. A jó logó könnyen felismerhető, bárhol és bármikor beazonosítható róla a képviselt vállalkozás. Az arculat színeiből is következtetni lehet arra milyen termékkel, szolgáltatással van dolgunk, kinek szól.

2. Sokoldalú

A jó arculatnak nem csak egyedinek, de működőnek is kell lennie, mégpedig minden közegben. Ezért a túl részletgazdag, túl sok színből álló logók problémásak lehetnek – megnövelik a nyomdaköltségeket, kis méretben Sneh_Productions_by_archanNnem mutatnak stb. Az igazán jól működő logók egy színben is megjeleníthetőek – erre pl. bélyegző készítéskor lehet szükség.

Pl. ez a színes logószerű kép tényleg jól néz ki első látásra, de kicsiben – mondjuk egy névjegyen csak egy színes paca lenne, ráadásul egyszínben nem is működne, még körvonalként is túl bonyolult lenne (még a weben úgy-ahogy működni tudna) Sajnos bármilyen figyelemfelkető, sok fejfájást okozna a gazdájának hosszú távon. Fontosak a trendek, de a trend elmúlik és a logódnak utána is megfelelően kell működnie.

3. Időtálló

A cégek többsége nem éri meg az 5 éves kort, ez tény. Az arculatot mégis hosszabb távra érdemes tervezni, amely akár 20-50 év múlva sem veszíti el a mondanivalóját.

07f225de28e68831d6ba9aacda5b7f3b

Az arculat elemei

A legtöbb vállalkozás életében az arculat a logó. Ezt a logót használják azonosítás céljából mindenhol.
Az amit a köznyelvben logónak hívunk, az két megjelenítési forma közös neve:

Betűlogó vagy logotípia

Azok a logó típusok, amelyek csak egy, vagy több betűtípussal írt feliratból állnak. Ha van még mellette valami pittyputty – csík, vonal, pöttyök, négyzetek, köröcske, levelecske, tükrözés, forgatás… az még ide tartozik. A leggyakrabban ilyen logóval találkozhatunk, mert ez egyszerűbb, gyorsabb, és olcsóbb megoldás, valamint sok esetben tényleg nincs szükség másra, mint egy markáns feliratra, semmi sallang és körítés.

betulogok

Grafikus logó vagy embléma

Ha a pittyputty önmagában is megáll, tehát a logó önálló elemeként a felirat nélkül is beazonosítható róla a márka, akkor már ide tartozik. Gondolj csak a Nike pipára, az Adidas 3 csíkjaira (amely az eredeti logóból származtatott önálló arculati elemként él) és így tovább…

emblema

Az emblémában kifejezhető a cég tevékenysége, a marketing üzenete, felhívhatja a figyelmet, meghökkenthet, vagy akár szórakoztathat. A lényege, hogy az emlékedbe vésd. Ugye ezeket a márkákat Te is ismered, és van valamilyen kialakult képed is róluk, még akkor is ha esetleg még sosem használtál Mr. Clean – nálunk Mr. Proper terméket, és a Starbucksról is csak annyit tudsz papírpohárban adnak drága kávét…

Egy már meglévő logóra a teljes arculat felépíthető – logózott papírpoharastúl, autómatricástúl, homlokzatfestésestűl… mert ezek mind az arculat részei.

De hogyan építhető fel a logó?

Színek+betűk+szimbólumok+képi hatások+mögöttes jelentéstartalom.
Ezeknek kell megjelenni a logóban. De nem összességében, hanem egy nagyon határozott, kivonatként, esszenciaként.

Az arculat/logótervezés folyamata:

1. Brief elolvasása, értelmezése – a brief egy rövid dokumentáció, amelyben leírják a tervező számára a feladatot, igényeket, kéréseket a leendő logóval kapcsolatban
2. Kutatómunka – a cég, termék, személy, szolgáltatás megismerése. Ahhoz, hogy dolgozni tudj, mondjuk össze tudj rakni moodboard szintig egy arculatot, nem csak a színeket, és formákat kell ismerned, hanem a sötét oldalt is, azaz a piacot. Ez persze nem 3 nap alatt megy. Gyorstalpaló egy szakmából, betekintés egy tök ismeretlen piacra, versenytársak tanulmányozása. Majdnem minden új projekt ebből is áll, ha jó munkát akarsz végezni.
3. Ötletelés – ülsz a sarokban, padon, kávé mellett, a réten, és az ismert információ halmazból várod, hogy kiköpjön valamit a fejedben a gép
4. Skiccelés – ezeket az ötletszikrákat, morzsákat valamilyen módon rögzíted – szöveg, rajz, ákombákom. Nagyon gyorsnak kell lenned, mert borzasztó illékony jószágok ezek! És egymást taposva próbálnak a felszínre törni – ha nem rajzolod le, már el is felejtetted!
Aztán előfordul, hogy olyan csendben vannak, hogy rád tör az üres papír frász! Ilyenkor, ha teheted, hagyd a csudába! Csinálj valami mást, de a papírt, ceruzát hagyd kéznél! Jellemzően valami teljesen más tevékenység közben – pl. mosogatás tör fel a megoldás, de én rohantam már ki a fürdőből is egy szál törölközőben rajzolni!
A Dr. House-ban az volt régen a kedvencem, amikor beugrik neki, hogy mivan, és csapot-papot otthagyva két perc alatt megoldja a szerencsétlen problémáit, akit addigra már agyonvizsgáltak. Baromi jó érzés – a marketingben az az un. AHA! érzés, jó kis energia bomba!
5. Prototípus készítés – A skicceket szoftveres a ügyfél által is fogyaszthatóvá tesszük. Ezek még nyers vázlatok – a kidolgozásra felesleges időt szánni. Általában 4-5 variációt szoktam mutatni a megrendelőnek,
amiből választ, a többi kuka, vagy nem választ és mind kuka, és újabb kör.
Túl sok kört én nem szoktam tenni, ha ennyiből nem sikerül választani, akkor nem
vagyunk egy hullámhosszon. A logókat persze nem árt, ha valamilyen mockup segítségével teszed befogadhatóvá a néző számára – Olvasd el a Jó tálalás fél siker című posztom is!
6. Módosítások a visszajelzések alapján
Szín, méret, elrendezés, más betűtípus variációk
7. Véglegesítés – A kiválasztott logó finomítása, különböző változatok elkészítése, átadás a megfelelő fájlformátumokban

Ez a 7 lépés minimum szükséges ahhoz, hogy logót készíts! A feladattól függően ez még folytatódhat. Mert van, hogy csak egy logó tervezésére kérnek fel, vagy az egész céges megjelenés elkészítésére. Combosabb munkák arculati kézikönyv elkészítését is igénylik.

Mi a különbség logó és logó között?

nemlogo

A különbség, hogy van-e tervezői munka mögötte, vagy kinyitotta vki a programot, és addig tekergette, nyomogatta, amíg kijött belőle valami, ami “Jónézki!”
A fenti grafikák egyike sem alkalmas logónak -egyik olvashatatlan, a másik túl színes, vagy túl aprólékos, illetve az igénytelen kidolgozás miatt – ami csiszolható – az első logók mindenkinél ilyenek, sőt még a vázlatok is, egy-egy munkánál. De ez nem kész árú!
Felhasználhatóság szempontjából is elég gyéren állnak – próbáld meg bármelyiket egy színnel nyomni egy pólóra vagy egy reklámtollra, nem sikerülne.

Mindeddig számítógépes jómunkásemberek, arra kértelek titeket, kattintsatok ide, nézzétek meg ezt a linket, nyissátok ki ezt a programot…

Most arra kérlek, vegyél elő egy papírt, és egy ceruzát, vagy egy vékony hegyű tollat!

A logó tervezés első lépése nálam mindig itt kezdődik. Még a géptől is elmegyek, másik sarokba, vagy másik szobába, az ablakhoz, vagy ha jó idő van, a teraszra vagy a kerti hintába.
Ahol átkapcsolhatok egy másik, kreatív üzemmódba.

Skiccelj!

Adott egy projekt, egy brief-el, és már a moodboardon is túl vagy! (ejj, de szép mondat), szóval tudod mi a feladat, elkezded összeszednia gondolataidat, mit jut eszedbe, ha mondjuk Kiss Péter Pál Géza megbíz a Napkollektor 2850 Kft-től, hogy tervezz neki egy logót!

Kollektor Info. Próbálgasd a nevet többféle módon.
Kollektorinfo, kollektorinfo kollektorINFO KOLLEKTOR info

Milyen kulcsszavakat írtál le mellé? meleg, fény, sárga, technológia, környezet tudatosság,
hatékonyság…
Gondolj, gondolj, gondolj! Keress olyan szimbólumokat, jelképeket, amik ezeket visszaadják.
Skicceld le őket!

ORN_Sketches_01-sm

Ne gyere azzal nekem, hogy Te nem tudsz rajzolni! Firkálgatni kell! Nagyon egyszerű vonalakból lesznek a legjobb logók!

Egyáltalán nem kell tökéletesnek lennie, csak őrizd meg pár vonallal a felbukkanó ötleteid! Majd a kidolgozásnál elválik úgyis, hogy járható út-e, vagy sem! Futtasd magadban mit tudsz a cégről, mit szedtél össze a milyen színeket szeretnél majd használni, kik a célcsoport!
Először a legkézenfekvőbb dolgok fognak eszedbe jutni! Napocska, föld, falevelek… Ahogyan ezeknek a cégeknek is.

sunsystem

Egyáltalán nem baj ez. Csak olyan összeállítást, elrendezést kell találnod, amitől a Kollektor Info márkanév megkülönböztethető lesz. Ez persze nehéz, mert a napot, mint arculati elemet, ma már kismillió cég használja, a legkülönfélébb módokon. Figyeld meg, hogy a fenti logók mindegyike nagyon egyszerű formákra épül! Kör, háromszögek, néhány vonal kompozíciója. Egy nem hivatalos álláspont szerint a jó logó az, amit pár vonallal, kézzel is tudsz reprodukálni, ha szükséges.

Fontos! Van egy alapvető hibás tervezői hozzáállás, amit még én is elkövetek sokszor! Az ember minden munkában próbál valami újat, valami kiemelkedőt, valami fenomenálisat alkotni! Egy ilyen projektnél ez nagyon nehéz, kevés olyan elem van, amit már nem sütött el valaki! Nagyon könnyű túlkomplikálni a dolgot, túl sok mindent belezsúfolni, komplett sztorit belerajzolni, pedig erre nincs szükség – a lényeg pont az egyszerűség!

Tehát ott tartunk, hogy felskicceltél pár rajzocskát, elrendezési formát. Biztosan áthúztál párat, és összegyűrtél néhány papírt. Akár több oldalt is teleskiccelhetsz, amíg nem érzed, akár csak kicsit is, hogy ez az, ez igen, ez már használható lesz!

Válassz ki 2-3 olyan ötleted, amit egy másik, új papíron részletesebben is kidolgozhatsz – kontúrosabb körvonalakkal, határozottabb vonalvezetéssel.

Van kedved folytatni? Gyere tanuld meg a többit is az OWT Prémium tanfolyamán!

 

 

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

2024. február 01.

Mindkettő fantasztikus lehetőség arra, hogy elhagyd a hagyományos kereteket, mint szoros, rugalmatlan munkaidő, helyhez kötöttség vagy akár a bérplafon. Egy ponton találkozik is a két munkakör, ahol a grafikai munka már az asszisztenciába hajlik – designerként is végezhetsz weboldal adminisztrációt, közösségi média tartalom készítést vagy felügyeletet és virtuális asszisztensként is sokszor találkozni már-már tervezői munkába […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange