Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Segédlet

Mi az a linkbait?

2021. augusztus 30. | Bognár Péter

# # # # # #

Nem clickbait, arról pedig már biztosan hallottál. A linkbait is egyike a webdesign napjainkban kikerülhetetlen édes(?) testvére, a SEO szakzsargonjában nyüzsgő kifejezéseknek. Mint minden valódi terminus technicus, ez is valami valójában közismert, nem túl bonyolult fogalmat ír le, de a saját speciális szemszögéből tálalva, és annak a tükrében értelmezve. Ez magyarán azt jelenti, hogy a szakértők nem puszta sznobizmusból használnak más szavakat, mint a sima földi halandók, hanem azért, mert ezzel precízebben tudják kifejezni magukat.

Ezután a kis nyelvészeti kitérő után nézzük a fogalmat magát. A “link” szót értjük, a “bait” pedig csalit jelent. A korábban emlegetett clickbait kifejezés jelenti ugye az olyan címeket, amik a tartalom minőségétől függően úgy lettek megírva, hogy ösztönös kattintásra kényszerítsék a viszonylag kevés önuralommal rendelkező felhasználókat. (“Ezzel az egyszerű trükkel egy életre megszabadulhatsz az önbizalomhiánytól!” “10 trükk a tökéletes megjelenésért. A hetediktől leesik az állad!”) Ez a rémesen idegesítő stratégia meglehetősen rossz csengést kölcsönöz a mai kulcsszavunknak, de valójában semmi ilyen hasonlóan alattomos dologra nem kell gondolni. 

Kép: Pixabay

A linkbait lényege, hogy a blogunkra posztolt cikkek megírásakor kiemelt szempont, hogy olyan elemek kerüljenek bele, amiket aztán szívesen megosztanak az olvasók, azaz linkelik a cikket. Ez más szóval persze a minőségi, érdekes tartalmat jelenti, de ahogy a cikk elején is mondtam, itt is van egy árnyalatnyi különbség a fókuszt illetően. A linkbait gondolkodásmódja nem csak arra figyel, hogy az adott tartalom érdekes, kurrens és informatív legyen, hanem tudatosan keresi azt a tálalási módot, amivel megoszthatóbbá teheti az olvasók számára. Extrém esetben persze születhetnek linkbait cikkek kifejezetten azzal az egyetlen szándékkal is, hogy bevonzzák a linkeket, anélkül, hogy valódi közlési szándék lenne mögöttük. Akármelyik esetről van is szó, a hatékony linkbait írásához a szerzőnek képben kell lenni az általános felhasználói lélektan mellett a pillanatnyi trendekkel is. 

A végső cél természetesen a linkek számának növelése, hiszen a jó, a kereső által is értékelt oldalakról származó backlinkek jelentik a Google szemében a legjobb ajánlólevelet, viszont az esetek nagy részében kellemetlenül alacsony a számuk. 

Lássunk néhány jó tanácsot!

  • A cikk legyen jól átfutható, tehát figyelj oda a tagolásra, alcímekre, kiemelésekre és persze az illusztrációkra! 
  • Az adatokra, statisztikákra alapozott cikkek általában népszerűek – feltéve, hogy sokakat érdeklő kérdésekről van szó.
  • A vizuális tartalom mindig jobban szerepel, mint a pusztán szöveges! Ha érdekes számokat mutatsz be, készíts hozzájuk egy látványos infografikát!
  • A vizualitás nem feltétlenül jelenti azt, hogy csak grafikusan lehet a tartalmat átadni, ha a szöveges cikk mellé jól kinéző grafikát, pl. a főbb pontokat összefoglaló, infografika jellegű illusztrációkat készítesz, azok is növelik az olvasók kedvét a cikked megosztására. 
  • Próbálj kiemelkedni azzal, hogy szokatlan irányból fogod meg a tartalmat! Érdekes, de nagyon munkás stratégia például azzal kitűnni a sorból, hogy a cikkjeidben a teljességre törekszel (“Az összes ingyenes grafikus program összehasonlítása,” “A padlizsán összes elkészítési módja”, stb., ami csak eszedbe juthat). Az ilyen cikkek nyilván embertelen sok kutatómunkát igényelnek, de ha elkészülsz vele, a te cikkedre fog mindenki rábökni, hiszen ebben minden benne van! 
  • Hasonló stratégia még a clickbaittel határos, provokatív témaválasztás, vagy a bevett igazságok, alapvetések megkérdőjelezése – röviden a vitaindító cikkek. Ezekre garantáltan sokan jönnek kifejteni a véleményüket, ami persze linkeket is fog szülni – viszont egy internetes flamewar kézben tartása egészen más problémákat vethet fel, szóval csak a balhé kedvéért azért ne provokáld az embereket.

Ez persze csak néhány tanács, a lehetőségek száma szinte végtelen, a kreativitásodon múlik, mit vállalsz be! A WebFX összegyűjtött 15 sikeres linkbait cikket, érdemes átfutni a listán, milyen stratégiák vezettek már sikerhez.

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

2024. február 01.

Mindkettő fantasztikus lehetőség arra, hogy elhagyd a hagyományos kereteket, mint szoros, rugalmatlan munkaidő, helyhez kötöttség vagy akár a bérplafon. Egy ponton találkozik is a két munkakör, ahol a grafikai munka már az asszisztenciába hajlik – designerként is végezhetsz weboldal adminisztrációt, közösségi média tartalom készítést vagy felügyeletet és virtuális asszisztensként is sokszor találkozni már-már tervezői munkába […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange