Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Segédlet

Mi az a linkbait?

2021. augusztus 30. | Bognár Péter

# # # # # #

Nem clickbait, arról pedig már biztosan hallottál. A linkbait is egyike a webdesign napjainkban kikerülhetetlen édes(?) testvére, a SEO szakzsargonjában nyüzsgő kifejezéseknek. Mint minden valódi terminus technicus, ez is valami valójában közismert, nem túl bonyolult fogalmat ír le, de a saját speciális szemszögéből tálalva, és annak a tükrében értelmezve. Ez magyarán azt jelenti, hogy a szakértők nem puszta sznobizmusból használnak más szavakat, mint a sima földi halandók, hanem azért, mert ezzel precízebben tudják kifejezni magukat.

Ezután a kis nyelvészeti kitérő után nézzük a fogalmat magát. A “link” szót értjük, a “bait” pedig csalit jelent. A korábban emlegetett clickbait kifejezés jelenti ugye az olyan címeket, amik a tartalom minőségétől függően úgy lettek megírva, hogy ösztönös kattintásra kényszerítsék a viszonylag kevés önuralommal rendelkező felhasználókat. (“Ezzel az egyszerű trükkel egy életre megszabadulhatsz az önbizalomhiánytól!” “10 trükk a tökéletes megjelenésért. A hetediktől leesik az állad!”) Ez a rémesen idegesítő stratégia meglehetősen rossz csengést kölcsönöz a mai kulcsszavunknak, de valójában semmi ilyen hasonlóan alattomos dologra nem kell gondolni. 

Kép: Pixabay

A linkbait lényege, hogy a blogunkra posztolt cikkek megírásakor kiemelt szempont, hogy olyan elemek kerüljenek bele, amiket aztán szívesen megosztanak az olvasók, azaz linkelik a cikket. Ez más szóval persze a minőségi, érdekes tartalmat jelenti, de ahogy a cikk elején is mondtam, itt is van egy árnyalatnyi különbség a fókuszt illetően. A linkbait gondolkodásmódja nem csak arra figyel, hogy az adott tartalom érdekes, kurrens és informatív legyen, hanem tudatosan keresi azt a tálalási módot, amivel megoszthatóbbá teheti az olvasók számára. Extrém esetben persze születhetnek linkbait cikkek kifejezetten azzal az egyetlen szándékkal is, hogy bevonzzák a linkeket, anélkül, hogy valódi közlési szándék lenne mögöttük. Akármelyik esetről van is szó, a hatékony linkbait írásához a szerzőnek képben kell lenni az általános felhasználói lélektan mellett a pillanatnyi trendekkel is. 

A végső cél természetesen a linkek számának növelése, hiszen a jó, a kereső által is értékelt oldalakról származó backlinkek jelentik a Google szemében a legjobb ajánlólevelet, viszont az esetek nagy részében kellemetlenül alacsony a számuk. 

Lássunk néhány jó tanácsot!

  • A cikk legyen jól átfutható, tehát figyelj oda a tagolásra, alcímekre, kiemelésekre és persze az illusztrációkra! 
  • Az adatokra, statisztikákra alapozott cikkek általában népszerűek – feltéve, hogy sokakat érdeklő kérdésekről van szó.
  • A vizuális tartalom mindig jobban szerepel, mint a pusztán szöveges! Ha érdekes számokat mutatsz be, készíts hozzájuk egy látványos infografikát!
  • A vizualitás nem feltétlenül jelenti azt, hogy csak grafikusan lehet a tartalmat átadni, ha a szöveges cikk mellé jól kinéző grafikát, pl. a főbb pontokat összefoglaló, infografika jellegű illusztrációkat készítesz, azok is növelik az olvasók kedvét a cikked megosztására. 
  • Próbálj kiemelkedni azzal, hogy szokatlan irányból fogod meg a tartalmat! Érdekes, de nagyon munkás stratégia például azzal kitűnni a sorból, hogy a cikkjeidben a teljességre törekszel (“Az összes ingyenes grafikus program összehasonlítása,” “A padlizsán összes elkészítési módja”, stb., ami csak eszedbe juthat). Az ilyen cikkek nyilván embertelen sok kutatómunkát igényelnek, de ha elkészülsz vele, a te cikkedre fog mindenki rábökni, hiszen ebben minden benne van! 
  • Hasonló stratégia még a clickbaittel határos, provokatív témaválasztás, vagy a bevett igazságok, alapvetések megkérdőjelezése – röviden a vitaindító cikkek. Ezekre garantáltan sokan jönnek kifejteni a véleményüket, ami persze linkeket is fog szülni – viszont egy internetes flamewar kézben tartása egészen más problémákat vethet fel, szóval csak a balhé kedvéért azért ne provokáld az embereket.

Ez persze csak néhány tanács, a lehetőségek száma szinte végtelen, a kreativitásodon múlik, mit vállalsz be! A WebFX összegyűjtött 15 sikeres linkbait cikket, érdemes átfutni a listán, milyen stratégiák vezettek már sikerhez.

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Tanulás Designer Karrier Kérdezz-Felelek

Designer Karrier Kérdezz-Felelek

2022. január 25.

A múlt hét végén megtartott Kreatív Karriernavigátor nap (2022.01.21.) után nagyon sok kérdés jött hozzánk, ezekre tegnap egy rögtönzött FB Live-ban válaszoltam, illetve fel tudtatok tenni egyéb kapcsolódó kérdéseket is. Kiből lehet designer? Én azt gondolom, hogy nem kell hozzá extra képesség. Nyilván aki tudja magáról, hogy általában nincs szépérzéke, nehezebben fog boldogulni, de már […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange