Mi az a favicon és miért használd? – Webdesign Tanfolyam

Mi az a favicon és miért használd?

2017. július 05. - 15:55 • írta: Dörnyei Barbara

Kezdjük mindjárt az elején azzal, hogy megnézzük mi is a favicon?

A “favicon” elnevezés a “favourites icon” névből alakult ki, és ma már így, a rövidebb formában használjuk. A favicon tehát nem más, mint egy pici ikon, (mégpedig annyira pici, hogy csak 16*16 pixel méretű) amivel az interneten mindannyian találkozunk, mégis sokan észre sem veszik és nem is igazán tudják, hogy mi az, és mire való. A faviconnal leginkább a böngészők címsorában, egyes böngészőkben a füleken, vagy tabokon, illetve a bookmarkok, könyvjelzők között találkozhatunk.

 

Faviconok, a böngésző füleken és a könyvjelzők között.

 

Ideális esetben amikor egy vállalkozás új arculata, ezzel együtt új weboldala készül, a webdesign készítése során nem marad ki a sorból a favicon sem, ami bármilyen kis apróságnak is tűnik, szintén az arculati elemekhez tartozik. Természetesen nem kötelező a használata, a weboldal anélkül is műkdödik, de ha igazán ügyelni szeretnénk a részletekre akkor a favicon használatával is erősítjük a márkát és hozzájárulhatunk a jó felhasználói élményhez.

Miért használjunk favicont?

A favicon nem csak dísz, hanem van fontos funkciója is, például, hogy a weboldalt könnyen azonosíthatóvá teszi, akkor is, ha éppen nem látszik az egész oldal, így hatékonyan segít megkülönböztetni például a versenytársak oldalaitól is. Én munka közben és egyébként is rengeteg fület hagyok nyitva, mert esetleg később még vissza szeretnék nézni az oldalra. Amikor már jópár oldalt hagytam így nyitva, akkor a címek nem látszanak, a faviconok segítenek abban, hogy megtaláljam amit keresek.

 

Amikor sok oldal van egyszerre nyitva, a faviconok segíthetnek megtalálni azt amit keresünk.

 

A favicon azért praktikus, azért működik jól, mert általában előbb veszünk észre valamilyen képet, vagy színes ábrát, mint a körülötte lévő  szöveget. Ha egy weboldal nem használ favicont, akkor a böngésző automatikusan egy fehér, üres lap ikont tesz a helyére. Ez lényegesen nehezíti az azonosítást, egy szép hosszú bookmark listán, mert meg kell nézni a feliratot is, ami így tulajdonképpen több időt igényel a felhasználó számára, mintha egy pillantással kiszúrja a jellegzetes, egyedi favicont és meg is van az oldal amit keres.

Hogy néz ki egy jó favicon?

Sok esetben használják a logó kicsinyített másolatát faviconként, gyakran azonban a logó akkora méretben már nem látszik, nem működik jól, ilyenkor érdemes a logó egy jellegzetes darabját, és/vagy jellemző színét kiemelni és azt használni. De ugyanagy jó megoldás lehet valamilyen olyan ábra, grafika használata ami a vállalkozással könnyen azonosítható, mert arra a tevékenységre jellemző. Egy fagyizónak például fagyitölcsér, egy könyvelő irodának pedig egy kis számológép.

Mostanra már a jobb weboldalakról nem hiányzik a favicon sem, ami azért is jó hír, mert ezzel nagyban javítják a felhasználói élményt, ne feledkezzünk tehát el róla még véletlenül sem! A favicon készítéséhez persze találunk rengeteg kis alkalmazást a neten, de azért mindig szerencsésebb egy profi és teljesen egyedi, sajátot készíteni!

 

Címkék:

Ezeket láttad már?

A szerző: Dörnyei Barbara

Hosszú, kanyargós út után jutottam el először a netes marketing, aztán a web design világáig. Jelenleg a szívemhez igazán közel álló arculat tervezéssel és grafikus tervezéssel foglalkozom, leginkább kis- és középvállalkozások részére. Ezen kívül, mint OWT-s öregdiák, weboldalakat is készítek.

Weboldalam: http://barberrydesign.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Awwwards