Barion Pixel
Inspiráció

Menő Bootstrap alapú oldalak

2021. június 15. | Bognár Péter

# # #

Még hogy a Bootstrap unalmas?

Nemrég jelent meg a Bootstrap 5. verziója, ennek kapcsán írtam is egy alaposabb összefoglalót az újdonságokról. Ebben a cikkben is előkerült, hogy a széles körben elterjedt vélekedés szerint a Bootstrap rendszerében készített oldalak külseje jól felismerhető és éppen ezért meglehetősen unalmas (ezért is igyekszik az új verzió egy kis újdonságot hozni az oldalak külsejébe).

Kép: Medium.com

A valódi helyzet persze az, hogy a Bootstrap keretrendszere nagyon kényelmesen használható eszközöket ad a webdesigner kezébe, és a böngészők alapállapotú menüivel, kapcsolóival, stb. szemben a Bootstrap default rendszerelemei is egész használhatóan néznek ki – ezért ha a honlap készítője csak minimális energiát fektet az oldal megtervezésébe, akkor is egész tűrhetően kinéző designt tud összeollózni. Aki viszont ismeri a Bootstrapet, annak persze azonnal szemet szúrnak ezek a karakteres designelemek (és tudása birtokában rögtön fennhangon prüszkölni is kezd, az ember már csak ilyen). 

Egyrészt ez nem jelenti azt, hogy az egyszeri felhasználó ugyanígy látná ezeket az oldalakat, másrészt azt sem jelenti, hogy minden Bootstrapet használó webdesigner köteles a gyári elemeket használni a keretrendszerből és nem dobhatja fel a kódot saját designjával is, vagy variálhatja át úgy az egészet, hogy eltűnjenek belőle az azonnal felismerhető sajátosságok.

A Bootstrap becsületének nyomában egy kis kutatást végeztem az Awwwards díjnyertes oldalai között, és egy csokor olyan, kifejezetten csinos (és a szakmabeliek által is kiemelkedőnek tartott) oldalt gyűjtöttem össze, ahol a kódba bepillantva is azonnal láthatjuk, hogy bizony a Bootstrap bevetésével készültek.

Egy kanadai színházi fesztivál francia nyelvű oldala. Elegáns megoldások, érdekes a helyenként belassuló gördítés.

BMW rajongó oldal, a halhatatlan M5-öst mutatja be. Az egyoldalas, gördítős layout remekül használja ki a fekete háttérszínt, csodásan simulnak bele az animált grafikák.

Eduardo del Fraile csomagolásdesigner honlapja a vízszintes gördítésre épül, némi finom animációval megspékelve.

Az egyik legpszichedelikusabb portfólió, amit az utóbbi időben láttam. Kis energiabefektetést igényel a különböző élmények felfedezése, de mindenképpen nagyon izgalmas.

A nexal firenzei reklámügynökség oldala nem fogja vissza magát, igazi mindentbele – de hogy látványos, azt nem lehet letagadni.

A Favre+Guth genfi építészeti iroda honlapja sok izgalmas ötletet rejt, karakteres színhasználattal, szintén hatásos egyéni egérkurzorral.

Egy másik svájci kreatív műhely lapja. Valamivel nyersebb a hozzáállása, mint a fenti honfitársának, de nem kevésbé hatásos, sőt!

A Daohe tajvani cég környezettudatosan termelt vega ételeket kínál egy rettentő elegáns honlapon keresztül.

Iratkozz fel 7 napos ingyenes, alapozó webdesign kurzusunkra!

Kipróbálom

blog

Segédlet SEO a Google-ön kívül?

SEO a Google-ön kívül?

2021. július 29.

A SEO (keresőoptimalizálás, Search Engine Optimization) kikerülhetetlen része a webdesignnak, egyszerűen muszáj gondolni rá, hogy az oldalunk kódja megfelelően kedvében járjon a keresőalgoritmusnak meg az ő pici robotjainak. Ha viszont SEO-ról beszélünk, nem is kérdés, hogy melyik is az a keresőmotor, amire mindenki gondol – hát persze, hogy a Google az, akitől kizárólag várhatjuk sorsunk […]

Tovább a cikkre