Lorem Ispum, vagy nem Lorem Ipsum, ez itt a kérdés! – Webdesign Tanfolyam

Lorem Ispum, vagy nem Lorem Ipsum, ez itt a kérdés!

2017. július 03. - 16:02 • írta: Dörnyei Barbara

Mi a legfontosabb egy weboldal esetében, a tartalom vagy a design? Mondhatjuk, hogy mindkettő, hiszen egy weboldalon hiába van jól megírt szöveg, ha nincs hozzá megfelelő design, ami megerősítse, ugyanígy, mit sem ér egy szépen elkészített oldal, ha nincs rajta megfelelő tartalom. Egyik sem mehet tehát a másik rovására.

Ennek ellenére mégis nagyon gyakran fordul elő az, hogy a tervező a megbízás alapján, elkezdi megtervezni az oldalt a kész szöveg nélkül (általában nincs is más választása), mert a szöveges tartalmat nem kapja meg, hiszen az még nem készült el. Ilyenkor gyakran valamilyen töltelékszöveget használ, azzal tölti fel az oldalt. Itt kerül a képbe a Lorem Ipsum.

Ha a keresőbe beírjuk, jópár találatot hoz ilyen szöveg generátorokra. Hogy ne legyen nagyon unalmas, vannak már különböző témákhoz alakított és egészen viccesek is. Sajnos gyakran lehet ilyen generátorokkal készített töltelék szöveggel akár éles oldalakon is találkozni. Olyan ez, mint a szép képkeret, amiben nincs semmi, pont a lényeg hiányzik. Bármennyire is tűnik praktikusnak, vagy viccesnek az ilyen szövegek használatának van néhány hátulütője is, ami miatt érdemes megfontolni, hogy mikor és hogyan vetjük be.

Töltelék szöveg generátor, választható témákkal, ha már unalmas a Lorem Ipsum

Az egyik például az, hogy az oldal mondanivalója elveszik, élettelenné válik, ahelyett, hogy a design erősítené a tartalmat, épp az ellenkezője történik. A szöveg is a design részévé válik, nem lesz más, csak szép betűk halmaza, az eredeti funkcióját teljesen elveszítve, vagyis a mondanivalót, az oldal üzenetét nem fogja tudni átadni.

A másik fontos ellenérv a Lorem Ipsum használatára az, hogy ha nem ismerjük a tartalmat, annak természetét, akkor elég nehéz olyan designt készíteni hozzá, ami jól megtámogatja a szöveg mondanivalóját. A látvány nem lesz összhangban az üzenettel, ami pedig szintén fontos ahhoz, hogy az oldal elérje a célját.

Tervezzünk tehát a tartalomhoz, vagyis mindenképpen érdemes ragaszkodni ahhoz, hogy a weboldal készítés első lépcsője legyen az, hogy elkészül a szöveg. Ha nem is a végleges változat, de valami, ami már közel áll ahhoz. Ellenkező esetben nagyon nehéz elkészíteni egy jó designt.

Mit tehet tehát a tervező abban az esetben, ha kész szöveg nélkül kell elkezdenie a munkát? Megírhatja maga a szöveget, ami nyilván nem ideális, hiszen a tervező nem szövegíró, de valószínűleg még ez is jobb megoldás addig, amíg a végleges tartalom elkészül, mintha Lorem ipsummal dolgozna. Egy fokkal jobb helyzet, ha már meglévő oldal átalakításáról van szó, mert akkor a tervezéshez fel tudja használni a régi szövegeket.

Problémát okozhat az is, ha a kész designhoz próbáljuk aztán utólag hozzáadni a kész szöveget és az egész egyszerűen nem passzol. A gombon esetleg majd nem fér el a felirat, nem fér ki a cím, a bekezdés túllóg a neki fenntartott helyen stb. Mintha a gombhoz igazítanánk a kabátot és nem fordítva.

Mit tehetünk ilyenkor? Ha a szövegíró nekifog és elkezdi a szöveget átírni, az leginkább a szöveg minőségének rovására megy, hiszen, ha egy kész, jól megírt szöveget kell átírni olyan okok miatt, hogy nem fér el, az nagyon kompromisszumos megoldás és nem vezet jó eredményre. A másik lehetőség, az adott rész újratervezése, ami pedig a tervezőnek jelent dupla munkát, a megbízójának pedig többletköltséget.

Amit végképp érdemes elkerülni, az a weboldal élesítése úgy, hogy nem mindenhova került fel a valódi szöveg és ott maradnak a Lorem Ipsumok. Mit fog gondolni az a látogató, aki egy oldalon Lorem ipsumba botlik? Sok jót biztosan nem, nagy eséllyel komolytalannak fogja gondolni, kiábrándítónak látja, és azonnal elveszítjük a bizalmát.

Mire jó mégis a Lorem Ipsum?

A tervezés nagyon korai szakaszában esetleg még lehet, amikor még inkább az ötletek születnek, viszont ezen a ponton túl, a valódi webdesignhoz, amikor már a komplett terven dolgozunk akkor kritikus fontosságú a (majdnem) végleges, kész szöveg megléte.

 

 

Címkék:

Ezeket láttad már?

A szerző: Dörnyei Barbara

Hosszú, kanyargós út után jutottam el először a netes marketing, aztán a web design világáig. Jelenleg a szívemhez igazán közel álló arculat tervezéssel és grafikus tervezéssel foglalkozom, leginkább kis- és középvállalkozások részére. Ezen kívül, mint OWT-s öregdiák, weboldalakat is készítek.

Weboldalam: http://barberrydesign.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Awwwards