Barion Pixel

Logótervezés – Miért skiccelj?

2018. március 23. | Vida Hajnalka

# # # #

Az emberek ma már mindent nagyon gyorsan szeretnének megkapni és elérni. Idegesen várják a buszt, toporognak a pénztár előtt, siettetik, hajtják egymást.

Az elmúlt években olyannyira felgyorsult a világ, hogy minket is arra késztet, mindenben alkalmazkodjunk hozzá. Ott van a gyors kaja, a gyors hitel, a gyors autó, sőt – köszönjük Elon Musk – gyors autó az űrben. Rengeteg persze nagyon hasznos ezek közül, ám egyszerűen ahhoz vezetnek, hogy sok egyéb dologban is türelmetlenné váltunk, és egyben lusták lettünk – az emberek hajlamosak általánosítani, és kivetíteni mindenre, hogy azonnal megkapják, lehetőleg minél olcsóbban. A minőséget pedig gyakran háttérbe szorítják emiatt.

Én úgy gondolom, hogy vannak dolgok, amiknek meg kell maradniuk a hagyományos mederben, persze csipetnyi kikacsintással, modernizálással párosítva a jelennel. Ilyen az arculattervezésen belül a logótervezés.

A mi meglátásunk itt az OWT-nél az (ami vonatkozhat a logótervezésre is), hogy igazán úgy tudsz hasznosan / jól tanulni, ha lépésenként, téglánként építed fel a kis házikódat, a tudást. Gondolj csak bele. Szeretnél olyan házban élni, ami bár téglából épült, az alapzata bizonytalan lábakon áll, és bármelyik pillanatban összedőlhet? Remélem azt válaszoltad, hogy nem.

A logótervezés sokszor lehet egy viszonylag hosszú folyamat, és van, hogy nagyon nehéz is. Ám nem kell mindig annak lennie, és ne is gondolj rá úgy, mint az atomfizikára.

Egy jó logó elkészítése/kitalálása persze általában több 5 percnél – mondjuk, ha már az első percben van egy nagyon jó ötleted, és pillanatok alatt összedobod a szuper logót, az kivétel. Ez borzasztóan ritka, sőt még annál is ritkább. A tervezés folyamata így gyakorlatilag 2 nagy összetartó lépésből áll. Ötletelés, szerkesztés a programban. A tervezők – és egyébként az emberek – nagy része hajlamos elfelejteni, hogy melyik részre kell fektetnünk a nagyobb hangsúlyt. Szerinted?

Igeeen! Az ötletelés a jó válasz!

Sajnos tanulóinknál is azt látom, hogy a legtöbb esetben magára az előzetes vázlatkészítésre, ötletelésre, tervezésre egyáltalán nem, vagy csak alig szánnak időt, és kész anyagokhoz nyúlnak. Keresnek egy figurát, egy kész logót, free vagy nem free cuccokból állítják össze a logójukat. A tervezés, ötletelés alapfázisa, a vázlatkészítés teljesen elmarad. Nyitják az Illustratort, majd összedobnak valamit.

Mivel az Illustrator olyasmi egy kezdőnek, akár cukorkabolt egy gyereknek, így egyébként olyan problémák is előjönnek, mint a túlzásokba esés, hogy mindent bele akar rakni a logóba, mindent meg szeretne mutatni, amit felfedezett a “tervezés” során. Azt talán felesleges is részleteznem, hogy a fejlődést ez mennyire hátráltatja.

Általában az van, hogy fejben megszületik egy ötlet, de nem tudod lerajzolni, ezért egyből a programban állsz neki összerakni a logót. Itt jegyezném meg, hogy ha papíron nem tudsz vázlatot készíteni, akkor a programban sem érdemes nekikezdeni, mert jön a fentebb említett cukorkabolt-effektus. Egyébként amikor a programban próbálgatod az elemeket egymáshoz, nézegeted a lehetőségeket, az nem tudatos tervezés. Csak találgatás.

Egy jó logóhoz (ami képviseljen akár egy vállalkozást, céget, akár szabadúszót vagy alapítványt) rengeteg ötletelésen, és vázlatok készítésén, rossz döntéseken át, kutatással, inspirálódással (nem lopással/másolással), firkálással jutsz el. Nem fontos papíron, csinálhatod bárhol máshol. A lényeg az ötletelésen van.

Hiszek abban, hogy nem kell profinak lenni ahhoz, hogy valaki jó logót tudjon tervezni. Mert nem csak az a jó logó, ami hűha logó vagy amiért milliókat kapsz. Egy jó logó kerek pozitív egység, érzéseket kelt, könnyen megjegyezhető, megmarad a fejekben, nem jut eszedbe róla egy másik logó vagy cég, tiszta lelkiismerettel jelented ki, hogy igen, ezt te tervezted.

Emlékszel még a kétségbeesés mocsarára? Annak a partján ülve jönnek olyan gondolatok, mint a “Nem tudok rajzolni, csúnyán rajzolok, ezért nem tervezek logót, vagy azért nem készítek vázlatot.” Sorolhatnám a kifogásokat.

A skiccelést, ötletelést azért hívjuk ötletelésnek, mert előzetesen készítesz vázlatot a végleges logóhoz. Ezen a ponton nem kell mesterműveket alkotnod. Alap alakzatokat mindenki le tud rajzolni, és ez a tervezés első lépése. Most már csak végig kell menned a hídon, hogy átérj a túloldalra.

A netről sajnos folyamatosan azt kapjuk, hogy a nagy profik néhány tollvonásból álló skicceket posztolnak, emiatt pedig hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a nálunk heverő ezer meg ezer összegyűrt papírgalacsin a padlón, vagy összefirkált sok-sok oldal valamiféle tévedés, rossz irány a tervezésben. Hidd el, nagyon sokszor a profik is ugyanazon a hullámvölgyön mennek át, mint a kevésbé profik, és náluk is ott hever jó sok életképtelen firkálmány. Ez része egy természetes folyamatnak.

Így a végére csak annyit, hogy ne add fel már az elején, vagy a buktatóknál, és amikor csak teheted gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj!

Iratkozz fel 7 napos ingyenes, alapozó webdesign kurzusunkra!

Kipróbálom
Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Segédlet Mi az a linkbait?

Mi az a linkbait?

2021. augusztus 30.

Nem clickbait, arról pedig már biztosan hallottál. A linkbait is egyike a webdesign napjainkban kikerülhetetlen édes(?) testvére, a SEO szakzsargonjában nyüzsgő kifejezéseknek. Mint minden valódi terminus technicus, ez is valami valójában közismert, nem túl bonyolult fogalmat ír le, de a saját speciális szemszögéből tálalva, és annak a tükrében értelmezve. Ez magyarán azt jelenti, hogy a […]

Tovább a cikkre