Így mentsd el az ismétlődő mintát Illustratorban, weboldal hátterének – Webdesign Tanfolyam

Így mentsd el az ismétlődő mintát Illustratorban, weboldal hátterének

2017. szeptember 27. - 11:57 • írta: Dörnyei Barbara

Néhány hete készítettem egy útmutatót, aminek segítségével könnyen, gyorsan készíthetsz ismétlődő levélmintát.

Ezzel kapcsolatban felmerült egy kérdés a tanulói csoportban, mégpedig az, hogy, hogyan mentsük el az ismétlődő mintát, ha egy weboldal hátterének szeretnénk felhasználni. Ebben a posztban ezt szeretném megmutatni.

Nyilván nem mindegy, hogy mekkora fájlokat töltünk fel a weboldalra, ezért a hátteret sem egy hatalmas, képernyő méretű fájlba mentjük, hanem egy kicsi, a minta részletét tartalmazó fájlt készítünk. Ahhoz, hogy a minta szépen tudjon ismétlődni, nem mindegy azonban, hogyan mentjük el a minta képét.

Tehát, ha az útmutató alapján elkészítetted a mintát, akkor a swatches panelen meg is jelenik (ha nem látod a swatches panelt, akkor Window menüpont, ott pedig Swatches panel kiválaszt).

Első lépésként kattints a mintára és húzd át az Artboardra, a Swatches panelről.

 

Ha sikerúlt áthúzni, akkor körülbelül azt látod a képernyőn, hogy megjelent a minta, rajta egy négyszöggel. Nem kell megijedni, nem romlott el a minta, a négyszög mutatja, hogy hol van a minta széle, hol kezdődik az ismétlődés. Ha megvan a négyszög, akkor a Tools panelen, az Artboards tool kiválasztásával rajzolj még egy Artboardot, ami a négyszög vonalát követi, ahogy lent a képen is látod. (Ha szükséges nyugodtan nagyítsd fel a képet, úgy könnyebb pontosan megrajzolni az új Artboardot.)

 

Ha ezzel megvagy, akkor jelöld ki az új, vagyis a 2-es Artboardot, az Artboards panelen és File menü, Export, Save for Web-bel mentsd el.

 

Én most háttér nélkül szerettem volna elmenteni így a png24 formátumot választottam, ha jpg formátumban mented, akkor fehér háttérrel menti automatikusan. Amire figyelj, hogy legyen bepipálva a Clip to artboard opció.

Ennyi az egész, és máris van egy kisméretű fájlod, amit az oldaladon, ismétlődő mintaként beállíthatsz háttérnek! Ez a módszer természetesen más ismétlődő minta mentéséhez is megfelelő.

Ezeket láttad már?

A szerző: Dörnyei Barbara
Hosszú, kanyargós út után jutottam el először a netes marketing, aztán a web design világáig. Jelenleg a szívemhez igazán közel álló arculat tervezéssel és grafikus tervezéssel foglalkozom, leginkább kis- és középvállalkozások részére. Ezen kívül, mint OWT-s öregdiák, weboldalakat is készítek.Weboldalam: http://barberrydesign.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük