Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Üzlet

Kulissza titkok, szabadesés, mami biznisz

2016. február 07. | Tóth Zsuzsanna

# # # # #

IMG_0714Elég sok csatornán vagyok elérhető, így nagyon sok levelet kaptam már mind a tanfolyammal, mint magával a webdesigner szakmával kapcsolatban. Egy csomóra választ adok azóta a jelentkezési oldalon, de sok olyan kérdés is vissza-vissza térő a levelekben, amire akkor és ott természetesen válaszolok, de nem lettek összegezve sehol, lévén sokkal személyesebbek, mint ami egy tanfolyami leírásba kívánkozik.

Ma is jött egy ilyen kérdés cunami – vannak emberek, akik 30-40 kérdést simán feltesznek egy levélben, én pedig olyan vagyok, hogy szeretek minden kérdésre akkurátusan válaszolni, mert nagyon szokott engem is bosszantani, amikor egy ügyfélszolgálattól úgy jön vissza a válasz, hogy szerintem el sem olvasták, csak bekontrolcéznek valamit.

Most ez ilyen öninterjú, akik kérdez: Ti, a levelekben, FB üzenetekben, néha telefonon.

Te mindig webdesigner akartál lenni?

Kutyafáját! Azt sem tudtam mi az! Nem erre készültem. Imádtam a színes magazinokban lévő képeket, grafikákat. Akkor még nem tudtam mi az a stock fotó.

Sokáig azt sem tudtam, hogy mi akarok lenni, csak azt, hogy mi nem. Semmi sem azokból, amikből lehetett válogatni. Kereskedelmibe jártam, de leginkább azért választottam, mert közel van. A szüleim vidéki, egyszerű paraszti családból származnak, növénytermesztéssel és vágott virággal foglalkoztak, ezt szerettem csinálni, de nem az a munka volt, amiből olyan nagyon jól lehetett akkoriban élni. Sokáig dolgoztam náluk virágkötőként egy piacon, ami bár szép és kreatív munka, de szellemileg nem igazán volt kielégítő az 1 szál szegfű kis zölddel tükrös celofánba, a környezet, meg hogy is mondjam, nem volt értelmiségi. A családban mindenki kereskedő, így a vállalkozói szemléletet hoztam otthonról.

 

De valahonnan csak hoztad az informatikai hozzáértésed…

Hehe. Nem is volt 21 éves koromig számítógépem. Tulajdonképpen a férjem (akkor még nem volt az) mutatta meg, hogy hogyan kell bekapcsolni és egy másolt Photoshop 5.0 verzió alapozta meg ezt az egészet. Nyilván az iskolában is volt már számítástechnika, de szigorúan csak a fiúknak, a lányoknak meg gépírás, amit rühelltem, kétszer voltam, többet nem mentem.

Nem is értem hogy nem buktam meg belőle. Ne feledjük ez 15 éve volt, nem volt a számítógép ennyire mindennapos eszköz – most jelenleg 5 db van itthon, a gyerekeim kis túlzással tablettel a kezükbe születtek. Tehát, nem nem volt semmilyen kapcsolatom az informatikával, azon túl, hogy érdekelt. Nincs informatikai hozzáértésem. Problémákat észlelek, amire megoldást keresek, amit 99%-ban kidob a kereső. Mindent kipróbáltam az adatbázisban turkálástól a számítógép szerelésig, mert így lehet tanulni. És akkor mi van, ha elrontom… semmi. Az évek alatt az biztos, hogy megtanultam keresni, nagyon speciális dolog az amit nem találok meg 1-3 keresésből. Ez egy nagyon fontos dolog, amit az online tanuláshoz mindenképp el kell sajátítani, Feri írt is erről múltkor egy posztot – Mielőtt megkérdezed!

 

Honnan jött akkor a webdesign?

Kiadványszerkesztést akartam tanulni, de nem volt rá pénzem. 400 ezer forintba került akkor(!) a képzés. Nyilván nem volt ennyi pénzem, így más lehetőséget kerestem. Pályakezdőként egy Multimédia-fejlesztői OKJ képzésen vehettem részt. Ami nagyon vicces volt, semmi hasznosat nem tanultunk, amit addigra ne tudtam már volna. De menhetetlenül beleszerettem a szoftverekbe és abba, hogy miket tudok létrehozni képekből, színekből és betűkből. Már nem érdekelt a kiadvány, a web volt az érdekes. A multimédiás cd, mint műfaj már akkor halott volt, amikor végeztem, szóval van arról fogalmam mit jelent a nem piacképes szakma. De legyen róla valami papírom ugye. Azóta se szedtem elő, senki sem kérte soha. Csak az számított mindig, amit tudok.

Mire végeztem a tanfolyamon addigra már csináltam pár honlapot ismerősöknek, munka után rohantam haza és éjszakákat töltöttem azzal, hogy mindent megtudjak erről az egészről.

 

Honnan szereztél munkákat? Hogyan indult be a karriered?

Azt tudni kell, hogy “maszek” családból jövök, tehát sosem volt életcélom, hogy legyen egy jó állásom. Ennek ellenére tudtam, hogy igazi tapasztalatot csak úgy gyűjthetek, ha több helyen kipróbálom magam. Az első időszakokban főleg a férjem cégén keresztül folytak a megbízások egy-egy honlapra – ez egybe esett a nagylányom születésével, így az otthontöltött időt maximálisan arra tudtam kihasználni, hogy tanuljak és már élesben is kipróbáljam magam. Amikor Csenge 2 éves lett, akkor mentem el dolgozni az Extreme Digitalhoz. Előtte fél évig nem találtam munkát, szóval nem varázsütésre vettek fel. Viszont elég sokat tudtam a cégről, régóta figyeltem, ahogy jönnek fel és a fotózás is nagy szerelem volt. Talán ez a kettő is kellett, hogy felvegyenek, de felvettek, méghozzá nettó 180.000 Ft-al. 2006-ot írunk. Betekinthettem a piacvezető ekereskedő gépezetébe, itt rengeteget tanultam az online kereskedelemről, sok felületet teszteltünk, utána sokáig foglalkoztam webáruházak elemzésével. Az egyik kedvenc területem a mai napig, néhány apró változtatással dupla eredményeket elérni egy kampányban igazán motiváló!

Az ED-vel párhuzamosan elég aktív online életet kezdtem élni. Ez volt a blogkorszak, az FB még sehol. Legalábbis itthon. Egy blogot vittem, aki a webdesign témára keresett, az óhatatlanul belém botlott. Persze mindenhol igyekeztem ott lenni hozzászólni, megjelenni ami csak kicsit is kapcsolódott ahhoz, amit csinálok. Mivel ez egy kicsi piac (ma is az) azért egyre több megkeresés jött a blogon keresztül munkákra.

Az ED után két ügynökségnél dolgoztam, itt olyan nagy ügyfelek, mint az Origo, a Magyar Golfszövetség vagy a KH Bank megjelenésein dolgoztam, és beleláthattam a folyamatokba. Ami elég meglepő tapasztalat volt, mert kicsit sem mentek olajozottan és profin. Egy igazán nagy munkát kaptam a blogon keresztül – ez volt a Nagy Machinátor vállalatirányítási rendszer szoftverfelületeinek 12 változatban megtervezése – végleg úgy döntöttem, hogy akkor ezt én ezentúl magamnak. Azt itt el kell mondjam, hogy nagyon-nagyon jól kerestem, tehát nem a pénz miatt jöttem el – az, hogy mennyit kerestem egy adott cégnél mindig attól függött, hogy mennyit kértem.

Itt tanultam meg, hogy sokan azért keresnek keveset, mert nem árazzák be jól magukat, ez később az árajánlatok során is beigazolódott. Az árversennyel mindig azok takaróznak, akiknek az egyetlen marketing eszköze az árengedmény.

Az ügynökségi munka viszont nagyon lelketlen volt nekem, csak a mennyiség számított, se minőség, se koncepció sem volt a munkák mögött, ezért tulajdonképpen az első kiégésem meg is volt. Ez sajnos ebben a szakmában nagyon gyakori, ahhoz, hogy folyamatosan magas színvonalon tudj teljesíteni, napról-napra készíts lenyűgöző grafikákat iszonyatosan megterhelő. Ma már tudom, hogy egyetlen ellenszere van: a mozgás.

Van az egésznek egy nagyon összetett lelki háttere – kicsit hullámvasút, de pont ezért annyira vonzó. Az alkotás, valami létrehozása a semmiből (ami tulajdonképpen ugyanúgy semmi, hiszen nem kézzel fogható), az, hogy emberek ezrei vagy százezrei használják azt amit te terveztél, aztán benne van a másokkal együttműködés nehézsége, a gondolatolvasó státusz, hogy azt alkosd meg, amit ő leírni sem tud, a visszautasítás, a kritika elviselése – szóval nem egyszerű, de máig izgalmas.

Viszont olyan portfóliót gyűjtöttem, amivel már érdemes volt elindulni egyedül is. Szabadúszóként viszont a kisvállalkozások életébe tudtam betekinteni, akiknél nincs nagy marketing büdzsé és általában egy embernek kell megoldani minden problémát – ehhez kell az igazi kreativitás. Az igazán jó érzés, amikor úgy hívnak fel vagy írnak köszönőlevelet, hogy az általad tervezett honlap gyakorlatilag első hónapban behozta az árát és azóta is termeli a cégnek az ügyfeleket.

 

És innen egyenes út vezetett ide, ahol most vagy?

Persze. Nem.

2008-ban a frissen alapított cégemet a válság és a nulla tapasztalat úgy verte a földbe, hogy öröm volt nézni. Nem.
Jó másfél évig csináltam azt, hogy hol volt munkám, hol nem volt, mint a mesében, a recesszióban kapálózó cégek épp mindenre költöttek, csak weboldalra nem. Egy csomószor volt, hogy számítottam egy munka befejezésére, de 1-2 hetet csúszott, ez teljesen el tudta kaszálni a költségvetést.
Rengeteget köszönhetek annak az időszaknak, mert megedzett. De sokszor voltunk a padló alatt, a béka sejhaján, volt, hogy nem volt pénzem elmenni egy munkamegbeszélésre vidékről busszal a belvárosba. De megoldottam, elmentem és általában jól tárgyaltam, meglett a munka. Kezdőként a munka reményében belementem rengeteg olyan hülye szituba is, ami még ma is divat a magyar vállalkozások körében, hogy nem kell számla, nem kell papír, aztán nézek mint a sült hal, nem fizetnek ki. Ezektől ma már védve vagyok, és erre tanítom a tanulóimat is, de ezek is sok nehézséget okoznak.
Meg kellett tanulni 5-7 munkát egyszerre kézben tartani – egyik még a tárgyalás fázisában van, a másik már az átadásban, mert kb. ennyi tudta a folyamatos pénzáramlást biztosítani. Meg kellett tanulni, hogy az egy dolog, hogy mit tudsz elkészíteni, de vállalkozóként neked kell egyeztetni, tárgyalni, szerződni, kapcsolatot tartani, papírmunkát intézni, ügyfelet szerezni – azaz olyan tevékenységeket végezni, ami hozza – posztolni, hirdetni stb. Akkoriban olvastam egy könyvet a Vállalkozás Mítoszát, ami segített egy kicsit ezt fejben helyre tenni, de azért évek kellettek mire igazán alkalmazni tudtam. Szóval én óvatos duhajként buzdítok csak bárkit is vállalkozásra, mert elég könnyű elvérezni már az elején.

Épp egyik nap mondtam, hogy sosem gondoltam volna akkor, hogy mára több adózási és jogi portál előfizetője leszek, tulajdonképp mostanra értem be mint vállalkozó. Ezekkel eleinte nem is foglalkoztam, ami elég nagy szívás volt. Ha azt gondolod, hogy azért van a könyvelő… nos, jobb a békesség, én inkább figyelek ma már mellé ezekre is.

2010-re viszont már olyan munkáim voltak, mint az RTL Klub redesignja, amit persze szintén egy ügynökségnek bedolgozva, de már mint szabadúszó kaptam meg. Nem is tudom pontosan mennyi honlapon volt akkor ott a kezem nyoma, mára több száz. Ebben az évben azonban megszületett a második kislányom. Ekkor jött be az oktatás a képbe, szintén a blogra érkezett rengeteg ilyen kérdés, hogy hol lehet ezt megtanulni… és kellő tapasztalatom gyűlt már össze, hogy átadhassam.

 

Gondolom a környezeted támogatása is kellett ehhez…

Jah, teher alatt nő a pálma. Mint mondtam, alapvetően a családom akkor is “vállalkozó” volt, amikor ez nem volt ennyire üdvös tevékenység, de ők kvázi kényszerből – persze senkinek nem fognak fegyvert a fejéhez. De mindenképp más mentalitással. Ezért az én ilyen jellegű vállalkozásom nem igazán támogatták. Még ma is fel-fel dobják, hogy lehetne már valami rendes kenyérkereső munkám. Vagy egy rendes állásom. Ezt már a férjem családja hozza fel, ahol a vállalkozó egyenlő a csalóval a szótárban. Egyetlen támogatóm a közvetlen családom – a férjem és a gyerekeim – csak velük és csak miattuk lehet ez így. Eleinte nagyon sok negatív beszólást, kéretlen véleményt kaptunk, hogy mekkora felelőtlenség így élni, meg nem normális, meg minek ez és kinek fogtok eladni, ebből nem lehet megélni, a Pista fia is belebukott és így tovább… Nagyon nehéz ez, mert eleinte csak meg akarsz felelni a családodnak, hogy egy kicsit is örüljenek veled, legyenek büszkék arra amit csinálsz, de idővel rájössz, hogy nem kell mindenkinek megfelelni, elsősorban magadnak kell.

Mára nálunk az a normális, hogy nem járunk el dolgozni, itthonról tesszük kisebb-nagyobb megszakításokkal közel tíz éve. Jó pár éve a férjem “csodás” fizetését is beáldoztuk – kiszámoltuk, hogy mennyi marad belőle, mire utazik, ruházkodik és eszik, és az jött ki, hogy inkább lehetővé teszi, hogy én dolgozzam és vigyáz a gyerekekre. De még mindig megy az, hogy könnyű nekünk, mi ráérünk, úgysem csinálunk semmit.

Az, hogy ezt így alakítottuk elsősorban a gyerekek miatt volt, hogy a maximális időt tudjuk velük és egymással tölteni, ma is ez a legfontosabb. De igazi támogatás nincs, sőt még néha keresztbe is tesznek kicsit. Nincs nagyszülői segítség, de már rég nem is várok el tőlük ilyesmit. Amig a gyerekek kicsik voltak jó lett volna, de mára megtanultuk kezelni a munkákat és a családot együtt, megoldunk mindent.

 

Mit tanácsolsz annak, aki most szeretné beindítani a webdesigner karrierjét?

A felületek, csatornák változnak, akár évről évre, a módszer azt tapasztalom nem. A tanulók közül is azoknál látom, hogy beindulnak a dolgaik, akik nem félnek megmutatni magukat. Lehet, hogy kell hozzá némi exhibicionizmus is, bár ez azért más, mintha az X-faktorba jelentkeznél, de igen, fel kell vállalnod, azt arccal, névvel, hogy te ez vagy és ezzel foglalkozol. A blog még ma is fontos, főleg mert nagyon-nagyon kevés a magyar nyelvű szakmai tartalom, nem nehéz hivatkozási alap lenni annak, aki egy kis munkát tesz rendszeres posztokba. A tartalommarketing ráadásul egy hosszútávú dolog, évekig tudja szállítani a látogatókat. Persze sokakat visszariaszt, hogy miről írjanak, meg nem tudnak mit írni… de a médiában ez sok embert nem zavar, miért téged kellene.

Rengeteg olyan csoport van pl. Facebookon, ahol a kvázi célcsoport – vállalkozások döntéshozói jelen vannak, hogy csak megfelelő aktivitás kell ahhoz, hogy a szemük elé kerülj – ők meg folyton webfejlesztő, designer, grafikus hiánnyal küzdenek. Emellett akár mindennapra egy mese – vagyis képeznie kell magát. Mi egy erős alapot adunk, de az is avul, ha nem használják. Azok haladnak előre, akik gyakorolnak – folyamatosan segédletekkel egészítik ki a tudásukat, akik portfóliót építenek akár koncepciókból vagy kisebb versenyekre készült munkákból is, de legalább van valamijük ami bemutatható és felmérhető az aktuális tudásuk, stílusuk.
Nem igazán hiszek a polihisztorokban, így bár minden kapcsolódó területet érdemes tanulmányozni a SEO-tól a kiadványszerkesztésig – hiszen sok vevőjelölt jön azzal, hogy egy keresőoptimalizált honlapot szeretne szórólapokkal, de igazán akkor tud érvényesülni, ha nem aprózódik el, hanem egy adott területen tud igazán jó lenni, annak minden fogását, problémakörét ismeri.
A szoftveres tudás egy dolog, amellett nyitottnak és érdeklődőnek kell lenni a teljes üzleti folyamatra és a látogatóra mint emberre egyaránt, csak így lehet jó online felületeket tervezni.

 

Egyesek szerint itt is csak az ismeretségek számítanak. Mi a véleményed?

Nos, azt kell mondanom, hogy igen. Akinek vannak, az feljön mint a talajvíz. Mint minden területen.

De erről nem tudok nyilatkozni, mert nekem aztán tényleg nincsenek. Ezzel a szülői, társadalmi háttérrel nem mondható el, hogy bármilyen hátszelem lett volna valaha is. Sosem kaptam munkát meg azért, mert valakinek az ismerőse vagyok, egy kezemen meg tudom számolni a barátaim, érdekkapcsolatok fenntartására alkalmatlan vagyok. Az összes megkeresésem, az összes jelenlegi ügyfelem csak onnan van, hogy meggyőző és hiteles amit csinálok, hogy megtalálható vagyok. Semmilyen hátszél nem kellett ahhoz, hogy pl. az UNHCR (ENSZ Menekültügyi Biztossága) számára képzéseket tartsunk és felületeket tervezzünk a számukra – benne voltunk a keresőben, megfelelő ajánlatot adjunk (ami nem a legolcsóbb volt) és amúgy minőségi munkát adjunk ki a kezünkből. Most sem kell senkinek az ismerőse legyek, hogy hónapról hónapra szállodák, telekommunikációs cégek vagy piacvezető informatikai cégek munkatársai minket válasszanak. Biztos könnyebb lenne úgy – néha sajnálom is, hogy nem vagyok rá alkalmas, hogy így üzleteljek. Szóval igen, lehet így is, lehet “okosban” nélkül is, nyilván így sokkal nehezebb. Mindenki maga választja, ismeretségeket is lehet szerezni, senki sem úgy születik (na, vagyis kevesen állnak rögtön a lábukon).

 

Miért képzel magadnak konkurenciát?

Ez az egyik kedvenc kérdésem. Amikor először feltette valaki nem is értettem mit akar mondani.

Nem gondolom úgy, hogy konkurenciát képeznék. Egyrészt viszonylag nehéz pár hónap alatt lenyomni az évek rutinját. Az én munkám ma már az oktatás mellett a cégvezetés és elsősorban tanácsadói munkát végzek az ügyfeleimnek. A konkrét kivitelezést már csak nagyon szívemhez közel álló témákban vállalom én el, a legtöbb megkeresést tovább is adom a végzett hallgatóimnak. És nem, nem keresek rajtuk, nem dolgoztatom őket, csak őszintén ajánlom őket, mert adott feladatra mindig van akit épp a legjobb megoldásnak tartok. Szóval nem képzek magamnak konkurenciát. De másnak sem. Sok más designer tart a frissen végzettektől, hogy elveszik előle a munkát. Nos, csak olyantól lehet elvenni, aki hagyja! És ez nem ár kérdés, hanem minőség, hozzáállás kérdése, hogy kit választanak az ügyfelek.

Akkor ezt csak vállalkozóként lehet csinálni?

Nem, persze, hogy nem. Ahogy fenn is írtam, sokáig én is alkalmazottként dolgoztam különféle helyeken és sok szakmabelit ismerek, akik így is boldogak és sikeresek. Az is benne van persze, hogy ez tipikusan az a munka, amit szabadúszóként bárhol és bármikor lehet végezni, ahhoz pedig már kell a vállalkozás, mert bedolgozásra, projekt alapú munkára már számlaképesnek kell lenned. De a vállalkozás maga egy papír és egy csomó adat, számla, papír meg teher. De nem ezért jó vállalkozni. Hanem a szabadság miatt. Ami persze relatív, mert vasárnap késő este van és dolgozom, vagyis ezeket írom ide neked, de valójában azért csinálom, mert én így döntöttem. Az enyém egy klasszikus “mami biznisz”, ezért is pártolom annyira a női vállalkozásokat, a vállalkozó anyákat, mert tudom mekkora feladat egy ilyet menedzselni és mekkora öröm, ha ugyanúgy, mint a gyerekünk elindul. Van aki szerint ez ciki. Engem meg nem érdekel a véleménye.

Ez a nyitó kép tavaly készült. Évek óta terveztem, hogy egy tandemugrással végre kipróbálom a repülést. Egy ponton inogtam meg, amikor már én kinn lógtam a gépből, a tandem pilóta készült elrugaszkodni. Dönthettem volna úgy, hogy bukom a befizetett díjat, vissza a földre és nem kockáztatok (két idegen pasassal egy rozoga gépből kiugrani minden csak nem józan döntés). De akkor sosem tapasztalom meg a zuhanás pánikját, a szabadesés örömét és a siklás eufóriáját – mindezt 5 másodpercbe sűrítve.

Most is azt latolgatnám, hogy majd most nyáron, vagy esetleg majd jövőre…
Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Segédlet Tanulás Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

2023. május 30.

A digitális korban, amikor az internet szerepe és jelentősége egyre inkább fokozódik, a weboldalak kritikus szerepet töltenek be a vállalkozások és az egyéni vállalkozók online jelenlétében. Azonban az idő múlásával a weboldalak minőségi követelményei is folyamatosan változnak és fejlődnek. Ma már szinte elképzelhetetlen kitűnni a konkurencia közül egy igazán jó weboldal nélkül, ami megragadja a […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange