Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Segédlet

Környezetbarát webdesign?

2021. július 19. | Bognár Péter

# # # # #

A modern ember bármerre lép, garantált lelkifurdalás fogja el: akármit eszel, veszel, akárhova mész (és pláne bármilyen közlekedési eszközzel), megszólal egy kis hang a lelked mélyén, hogy vajon elég gondosan jártál-e el, eléggé gondoltál-e a környezetre, nem lehetett-e volna mégis csak valami környezetbarátabb megoldást választani? Néha úgy érzi az ember, hogy az a legjobb, ha ki sem teszi a lábát a házból, és ott marad a szobájában, a számítógép előtt, elvégre az nem fogyaszt olyan sokat, és jobb esetben évekig működik, szóval kifejezetten környezetbarát. 

Kép: Pexels

Vagy nem…?

A válasz persze nem, nincs olyan szerencsénk, hogy valami fontos legyen, hasznos, (szórakoztató,) és még környezetbarát is. A saját kis számítógépünk hiába fut esetleg zöld áramon, takarékos táppal, az internet alapvetően nem a saját gépünkön történik, hanem hatalmas távoli szerverközpontokban, amik nem kifejezetten egy krumpliból nyerik az energiát. Tetszik vagy nem tetszik, a web használata, ha nem is olyan durva, mint a repülés, de komoly karbonlábnyomot hagyó tevékenység. 

Léteznek becslések a különböző interenetes tevékenységek energiaigényéről. A legtöbb sajtót mostanában ebből a kriptobányászat kapta, ami döbbenetes mennyiségű áramot képes megzabálni, de ennél civilizáltabb használati módok, mint például a streaming videó is a becslések szerint a világ teljes széndioxid-kibocsátásának 1%-áért felelős.

Mit tehet egy webdesigner?

Persze, mint a zacskóvásárlásnál, itt is csak apróságokat, de a sok kicsi sokra megy, és a környezetbarát webdesign valóban létező fogalom. Mivel csökkenthetjük tehát a honlapunk környezeti terhelését?

A szerver

Megpróbálhatsz olyan tárhelyszolgáltatót választani, aki deklaráltan igyekszik környezetbarátabb módon etetni a gépparkot, például zöld energia használatával, a szerverek nem 100%-os terhelésével, a kibocsátást ellensúlyozó zöld programokkal. Ma már a hazai piacon is találni szereplőket, akik igyekeznek valamennyire kizöldíteni a cégüket.

A kód

A környezetbarát kód karcsú és gyors, azaz minél kevesebb sávszélességet próbál felhasználni. Jó hír persze, hogy ez az elvárás egybevág a honlapokkal szembeni más fontos elvárásokkal, például a SEO szempontjaival is. A gyors, áramvonalas webdesignhoz az alábbi dolgokat érdemes szem előtt tartani:

  • Optimalizált, pehelysúlyú képek, lehetőleg modern formátumokban
  • Lazy Loading vagy hasonló módszerrel elcsúsztatott betöltés, ne kelljen mindent mindig egyszerre betölteni, csak ha tényleg odáig el is akarja olvasni a látogató a lapot
  • Minify és társai: a CSS, html és JS kódot is összébb lehet húzni a napi használathoz
  • Kis fajsúlyú WordPress pluginek használata, különös tekintettel az oldal alapját adó sablonra. Minél egyszerűbb, annál kevesebb betölteni való kódot tartalmaz.
  • Óvatosan a fontokkal: az ész nélkül betöltött spéci betűtípusok erősen megdobhatják az adatforgalmunkat (ráadásul újabb távoli szervereket vehetsz igénybe miattuk, ha lehívod a fontot valahonnan). Ha már muszáj különleges betűket használni, érdemes megfontolni a self-hosting megoldást, lehetőleg a legmodernebb formátumokkal, mint pl. WOFF vagy a WOFF2
  • Kevesebb aloldalra tagolt mondanivalóval megint csak csökkenteni lehet a szerverhasználatot, ráadásul a hosszabb oldalakon többet időznek is a látogatók, ami sok SEO robot szemében is jópontnak számít.

Apróságok, de talán mégis hozhatnak valamit – ha más nem, egy “Környezetbarát Weboldal” matricát az oldaladra, hogy a látogatók is tudják, hogy időt és energiát fektettél a Föld megóvásába. Értékelni fogják!

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Segédlet Tanulás Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

2023. május 30.

A digitális korban, amikor az internet szerepe és jelentősége egyre inkább fokozódik, a weboldalak kritikus szerepet töltenek be a vállalkozások és az egyéni vállalkozók online jelenlétében. Azonban az idő múlásával a weboldalak minőségi követelményei is folyamatosan változnak és fejlődnek. Ma már szinte elképzelhetetlen kitűnni a konkurencia közül egy igazán jó weboldal nélkül, ami megragadja a […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange