Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Inspiráció

Készíts Pixel Artot Photoshopban és Illustratorban!

2021. március 20. | Bognár Péter

# # # # #

Bevallom, én még abba a generációba tartozom, akinek az első, meghatározó számítógépes élményeit még colstokkal mérhető nagyságú pixelek jelentették. Hosszasan áradozhatnék róla (de nem fogok) mi mindent volt képes elém varázsolni a brit csoda, a ZX Spectrum 48 kilobájt memóriája.

The Sacred Armour of Antiriad

A pixel art, azaz a régi 8, esetleg 16 bites videójátékok látványvilágát visszaidéző grafikai stílus szépsége viszont, hogy furcsa módon kortalan. Bár az eredeti mozgatórugója egyértelműen a 80-as és 90-es években gyerekeskedő nemzedékek nosztalgiája, valahogy mára teljesen univerzálissá vált. Egy jó pixel art grafika ugyanúgy el képes varázsolni a mai tinédzsert, mint a sokat látott “öregeket”, és mivel kisebb munkaigénye miatt az indie fejlesztésű videojátékok védjegyévé vált, a stílus máig köszöni, jól van, él és vidul.

Undertale

Van a pixel art varázserejének még egy hatalmas titka: a nagy pixelek miatt óhatatlanul leegyszerűsödő figurák több teret adnak a néző fantáziájának, így sokkal könnyebb beléjük látni szinte bármit, akár olyan egészen komplex érzelmeket, amit amúgy grafikus legyen a talpán, aki képes megrajzolni. Ugyanennek az alapelvnek a leghíresebb képviselője Hello Kitty, a japán Sanrio milliárdokat hozó figurája, akinek több pszichológus szerint szintén a gyakorlatilag nem létező arcában rejlik sikerének az egyik legnagyobb titka – visszatükrözi mindazt az érzelmet, lelkiállapotot, amit csak a szemlélő belelát.

Mindebből az adódik, hogy érdemes kitanulni, hogyan tudunk mi magunk is ilyen grafikákat készíteni. Bár létezik számos, kifejezetten pixel art készítésre szakosodott eszköz, a Photoshop vagy az Illustrator mindig ott van kéznél, és általában egyszerűbb egy jól bejáratott eszközben kitanulni egy-egy új trükköt, mint beletanulni egy vadonat újba.

Photoshop

Ahogy a fenti tutorial mutatja, a PS-ben kicsit át kell kalibrálni az alapbeállításokat, ha nem akarjuk, hogy a műalkotásunk helyén csak egy homályos paca látsszon.

Indításnak érdemes a képméretet levenni éppen akkorára, mint a készülő képünk, ami pl. 60*60 pixel lehet (mai fejjel ez kb. némi légypiszok a monitoron). Rajzoláshoz a Pencil Toolt érdemes használni,  100%-os Hardness-szel, hogy ne jöjjön be az idegesítő anti-aliasing. Ami még nagyon fontos, hogy rajzolás előtt a Preferences alatt az Image Interpolation átkapcsolásával (Nearest Neighbor-re) rábírjuk a szerkesztőt, hogy a pixeleket ne akarja minden áron megpuhítani, így szép darabosak maradnak a műveink.

A végeredmény felnagyításánál (Image Size) szintén ezt a beállítást érdemes használni.

A Photoshopos rajzolás előnye, hogy használhatunk mindenféle trükköket, pl. maszkolást is a grafika feldobásához. Hátránya, hogy a képeket kicsiben kell elkészítenünk, és picivel macerásabb az átméretezésük, ha használható méretben akarjuk elmenteni a műalkotást.

Illustrator

Illustratorban alkotva egy kis trükkel vektoros pixeleket tudunk kreálni: a titok nyitja, hogy egy megfelelő méretben létrehozott Grid Objektum mezőibe a Live Bucket eszközzel rajzolunk. A módszernek annyi a hátránya, hogy itt jóval szűkösebb eszköztárral tudunk dolgozni: lényegében pöttyöket-vonalakat rajzolhatunk és ennyi. Ha kész a grafika, az Object Menüben a Live Paint — Expand paranccsal eltüntethetjük a pixeleinket elválasztó vonalakat, az egész képet ungroupolva pedig megszabadulhatunk az üres kockáktól.

Az így készített pixel art vektoros alapú, így szabadon átméretezhetjük és bármilyen képbe könnyen be tudjuk építeni.

Végezetül még érdemes lehet megnézni ezt a kis tutorialt is, ahol némi PS-es csűrés-csavarással fotókat tudunk pixel artos hangulatú grafikává alakítani.

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

2024. február 01.

Mindkettő fantasztikus lehetőség arra, hogy elhagyd a hagyományos kereteket, mint szoros, rugalmatlan munkaidő, helyhez kötöttség vagy akár a bérplafon. Egy ponton találkozik is a két munkakör, ahol a grafikai munka már az asszisztenciába hajlik – designerként is végezhetsz weboldal adminisztrációt, közösségi média tartalom készítést vagy felügyeletet és virtuális asszisztensként is sokszor találkozni már-már tervezői munkába […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange