Kerning a Photoshopban és Illustratorban – Webdesign Tanfolyam

Kerning a Photoshopban és Illustratorban

2018. május 23. - 13:02 • írta: Dörnyei Barbara

A kerningről írtam már egy korábbi posztomban, EBBEN, így ezt most nem teszem meg újra, viszont szeretném megmutatni, hogy Photoshopban és Illustratorban hogyan tudod jól beállítani.

Bár nagyon komolynak tűnhet első hallásra, de azért nem kell megijedni, ha megértetted, hogy mi a kerning lényege és miért van rá szükség, akkor a programokban már könnyen be fogod tudni állítani. Természetesen mivel mindkét szoftver Adobe termék, ezért nagyon hasonló módszerrel működik a kettő.

Nézzük először az Illustratort! Ezen a képen több helyen is hibás a kerning, ezeket kellene megjavítani. Ehhez a Type toollal állj oda ahol a betűközt módosítani szeretnéd, ebben az esetben a t és az y van túl közel egymáshoz, ezt kell megjavítanunk.

 

 

A Character panelen keresd meg a V/A opciót, amelyikben az A betű alatt egy kis balra mutató nyilacskát találsz, ez a Kerning tool. Ennek a segítségével, a lefelé és felfelé mutató nyilacskákkal, vagy egy értéket beírva tudod szabályozni a két betű közti távolságot. Illetve az alt (options) billentyű+ jobbra/balra nyíl kombinációval is dolgozhatsz. Itt látszik, hogy a t és y között -100 a távolság és ezzel túl közel kerültek egymáshoz.

Lehetőség van nem csak egyesével és manuálisan beállítani a közöket, hanem választhatjuk a fontkészlet saját beépített kerningjét, ha az Auto lehetőséget választjuk, illetve a betűk, karakterek formája alapján is beállíthatjuk az Optical opció beállításával. Fontos megjegyezni, hogy nem minden esetben az vezet jó eredményre, ha az összes betűközt egyforma méretűre állítunk, ez nagyban függ a betű formájától is. Ha törölni szeretnéd a beállított kerninget a kiválasztott karakterek között, egyszerűen állítsd nullára.

Photoshop esetében szinte ugyanezekkel a lehetőségekkel találkozunk, itt is a Character panelt kell előhívni majd a Kerning toolt használni, ahogy fent már leírtam. Itt is látható több javítani való, a k és az a betűk esetében túl sok a távolság, az a, l, és a között pedig túl kicsi, ezekkel ugyanúgy kell eljárni, mint az Illustrator esetében.

 

Helyes kerninggel ez így néz ki:

 

 

 

Címkék:

Ezeket láttad már?

A szerző: Dörnyei Barbara
Hosszú, kanyargós út után jutottam el először a netes marketing, aztán a web design világáig. Jelenleg a szívemhez igazán közel álló arculat tervezéssel és grafikus tervezéssel foglalkozom, leginkább kis- és középvállalkozások részére. Ezen kívül, mint OWT-s öregdiák, weboldalakat is készítek.Weboldalam: http://barberrydesign.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük