Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Motiváció

Képes vagy rá?!

2013. november 28. | Szijártó József

# # # # #

Most egy tőlem nem megszokott témával jelentkezem. Számtalanszor hallottam már hallgatókat arról panaszkodni, hogy nem értik a HTML-t, vagy a CSS-t. Pont elégszer ahhoz, hogy megírjam ezt a bejegyzést.

“Hogy mire tartjuk képesnek magunkat és mire nem, annak ritkán van köze valódi képességeinkhez. Inkább azt mutatja meg, hogy mit gondolunk magunkról.”
Anthony Robbins

Egyenlő vagy!

Az esetek többségében nem arról van szó, hogy nehezen megérthető a dolog, vagy az adott hallgató képességei lennének kevesek a feladathoz. Egyszerűen csak lebeszéli magát arról, hogy ő is el tudja sajátítani, és meg tudja tanulni. Mert mindenki képes rá. Én is az voltam, és te is képes vagy rá!

Én hiszek az egyenlőség elvében. Mindenkinek, így neked is ugyanúgy van két szemed, orrod, füled, mint nekem, vagy bárki másnak. Éppen ezért mindenki azonos feltételek mellett indul, mindenki ugyanarra képes.

Tehát mielőtt elkezdenél panaszkodni, emlékeztesd magad arra, hogy képes vagy rá! Nincs ilyen, hogy “kicsi vagyok én ehhez”, vagy “én úgy sem tudom ezt megcsinálni”. De! Meg tudod csinálni, minden más csak kifogás.

Fejben dől el, de nem elég mondanod, el is kell hinned magadról!

Félelem az új dolgoktól

Félsz belevágni, mert nem bízol magadban. Engedd el a biztonságot, és merj belevágni! Sokszor volt már olyan, hogy valaki nem mert még csak beleolvasni sem a leckébe, mert az úgy sem menne neki. Dehogynem! Csak hidd el magadról, hogy meg tudod csinálni, lépj ki a biztonsági zónádból, és csináld meg.

Honnan tudod, hogy nem vagy rá képes, ha meg sem próbáltad még? Anno a testneveléstanárom azt mondta, hogy aki megpróbálja a kötélmászást, az már kettest kap, de ha meg sem próbálja, akkor egyest. Igaza volt.

Én már így állok neki mindennek

Ha kapok egy új feladatot, ami számomra még ismeretlen terület, akkor azt mondom magamnak: nem tudom még hogyan, de meg tudom csinálni. Nem félek az ismeretlentől, mert tudom, hogy meg fogom úgy is oldani. Tudom, hogy képes vagyok bármit megoldani.

Nehéz? Először talán. De ha egyszer rákapsz, az olyan lesz mint a drog. Nem bírsz vele leállni.

Itt egyesül a két dolog

Ebből következik, hogy a tanulás legjobb formája, ha ki mered próbálni az új dolgokat. Nem akkor fejlődsz a legjobban, ha minden elméleti tudás a birtokodban van. Én abban hiszek, hogy gyakorlatban mindent sokkal jobban el lehet sajátítani. Éppen ezért ne állj neki magolni, hanem állj neki, és csináld! Ha valamit nem értesz, vagy nem tudsz, akkor van egy nagyszerű kereső az interneten, amit gondolom már nem kell bemutatnom.

Csak vágj bele! Merj belevágni!

Szóval te képes vagy rá? Szerintem igen!

Fotó: 1 2

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Segédlet Tanulás Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

2023. május 30.

A digitális korban, amikor az internet szerepe és jelentősége egyre inkább fokozódik, a weboldalak kritikus szerepet töltenek be a vállalkozások és az egyéni vállalkozók online jelenlétében. Azonban az idő múlásával a weboldalak minőségi követelményei is folyamatosan változnak és fejlődnek. Ma már szinte elképzelhetetlen kitűnni a konkurencia közül egy igazán jó weboldal nélkül, ami megragadja a […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange