Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Segédlet

Karakteres karakterek – tippek figuratervezéshez

2021. április 29. | Bognár Péter

# # # # # #

Akármilyen vizuális megjelenítést választasz is a készülő honlapodhoz, legyen az flat, skeumorf, minimalista vagy barokkosan zsúfolt, nagyon gyakran előkerül az ötlet vagy éppen igény, hogy a Hero Imageben, vagy akár a teljes design különböző pontjain megjelenjen egy-két szereplő is, aki persze lehet egy jól megválasztott stock fotó, de éppenséggel egy találó rajzolt karakter is. Biztosan te is csípőből tudsz mondani 1-2 oldalt, ahol valamilyen karakteres rajzfilmfigura jelenik meg vagy a brand képviseletében, vagy a márkával vagy termékkel kapcsolatban jelenít meg valamilyen kulcsfogalmat. 

tinypng.com

A rajzolt figurák kitartóan jelen vannak a webdesignban, és nem adják jelét, hogy ki akarnának menni a divatból ami nem is csoda, hiszen valójában mindenki szereti a rajzfilmeket, az elmúlt évtized pedig a populáris kultúrában is jórészt a régen gyerekesnek tartott műfajok, vagy a gyerekkorunk nosztalgiába burkolt címeinek a mainstreambe történő beemeléséről szólt. Egy szó mint száz, mára nagyon kevés olyan téma van, amit nem lehet egy jól megtervezett karakterrel eladhatóbbá tenni. 

A rajzfilmfigurák varázsa univerzális, jópofák, kedvesek vagy humorosak, és azonnal közvetlen kapcsolatot teremtenek a nézővel: megszólítják a bennünk élő gyermeket és bizalmat gerjesztenek – ez utóbbi tulajdonságuk különösen hasznos, ha például komplikáltabb eljárásokat vagy technikai részleteket kell kevésbé hozzáértő felhasználók számára érthetőbbé varázsolni. 

De lássuk kicsit konkrétabban mik a karakterek használatának főbb módozatai és céljai!

Maszkot, logó vagy csak illusztráció?

Természetesen vannak olyan komoly, vagy súlyos témák, amik mellett nem fér meg ez a fajta, kicsit könnyedebb hozzáállás, de valójában az esetek nagy többségében összeegyeztethető a kettő egymással. Rengeteget hozzá tud tenni az oldal varázsához és egyéniségéhez már az is, ha általánosabb, kevésbé karakteres rajzolt figurák népesítik be, legyen szó jópofa fura állatkákról, izémizékről, vagy corporate stílusú emberkékről – az, hogy melyik áll közelebb a designodhoz a termék, a cég brandingje és a célközönség alapján kell eldöntened. 

readme.com

Ha viszont egy vagy több olyan karakter jelenik meg a designban, akik jól felismerhető egyéniséggel rendelkeznek, és akár visszatérő motívumként képviselik a márkát vagy szolgáltatást, már maszkotról, avagy kabalafiguráról beszélhetünk. 

Felmerülhet persze a kérdés, hogy mi a különbség a logó és a maszkot között, hiszen a logóban is sokszor megjelenik valamilyen rajzolt figura, aki ugyanígy az egész céget képviseli. A logó a branding központi eleme, a cég egyéni azonosítója. Fontos, hogy a logó, bár léteznek variációi (monokróm, kisebb, nagyobb, vízszintes, függőleges tájolású, egyszerűsített, stb.), alapvetően érinthetetlen, nem lehet a karaktert kivenni belőle és az aktuális igényeinkhez igazítani – pontosabban ha ezt megtesszük, az már nem a logó lesz, hanem a maszkotunk. A kabalafigura értelemszerűen sokkal lazább, különböző helyzetekben, akár többféle ruhában, fazonban is megjelenhet, elvisel különböző grafikai stílusokat is – viszont nagyon fontos, hogy az alapvető karaktere minden megjelenésében érintetlen maradjon, hiszen akárcsak a logó, ő is a cég, a brand vagy a termék képviselője és megszemélyesítője – sikeres maszkotok esetén gyakori, hogy a vásárlók sokszor a cég neve helyett már inkább a maszkotot emlegetik.

Ezek után az sem meglepő, hogy a maszkottervezés komoly körültekintést igénylő feladat, legalább olyan alapossággal kell nekifogni, mint a logótervezésnek. Néhány szempontot érdemes végiggondolni, vagy észben tartani, ha ilyesmire adjuk a fejünket:

  • Alaposan fontold meg, milyen karakter passzol a brandhez, amivel dolgozol.  Komolyabb, vagy játékosabb legyen? Bizalomgerjesztő, humoros, vagy vadóc? Dinamikus vagy nyugalmat árasztó? Emberalak vagy állat, esetleg valami fantasztikus figura (sárkány, ufó, robot, stb.)? Esetleg egy szuperhős-figura? 
  • A maszkotoknál különösen fontos az egyéniség: a karakternek azonnal felismerhetőnek, jól megkülönböztethetőnek kell lennie. A cikk második felében több tippet is olvashatsz arra, hogyan tegyed egyénibbé, karakteresebbé a figuráidat.
  • Talán magától értetődő, de erre a szerepre ne használj stock grafikát! A stock illusztrációk lényege, hogy univerzálisan felhasználhatóak legyenek, éppen, hogy az a fajta egyénítés hiányzik belőlük, amitől személyiséggé válik a figurád. (Arról nem is beszélve, mennyire kellemetlen lehet, ha valaki más is ugyanezzel a figurával kezdi reklámozni a termékét.) 

Hogyan tervezz és készíts karaktereket?

Az első kérdés, amit fontolóra kell venned, ha karaktert akarsz tervezni, a rajzkészséged terjedelme. Nem minden designer kell, hogy kész Michelangelo legyen, ha ceruza vagy stylus kerül a kezébe, de természetesen segít, ha van egy kis tehetséged a rajzoláshoz. A modern technológiákban viszont az a szép, hogy ügyes programokkal rengeteg hiányosságot be lehet pótolni, és az is készíthet nagyon jól kinéző karaktereket, aki amúgy nem rendelkezik kiemelkedő képességekkel.

A másik titkos fegyverünk az absztrakció és a geometrikus, flat stílusok. Ezek egyfelől abszolút divatosak és modern, naprakész külsőt kölcsönöznek a designunknak, másfelől viszont ebben a stílusban rajzolni sokkal közelebb áll a tervezési munkához, mint a klasszikus képzőművészethez, így adott esetben a designer még jobb esélyekkel is indulhat neki a feladatnak, mint egy klasszikus képzettségű grafikus.

Mi lesz a karaktered témája?

A brand, amit meg kell jelenítened, lehet, hogy automatikusan hoz magával valamilyen asszociációt, de ez sajnos nem szükségszerű. A figuratervezésben az a szép, hogy lényegében bármiből lehet figurát készíteni, legyen az valamilyen állat, emberke, vagy éppen egy két lábon járó puncsostál. Ha találsz valamilyen jellemző felszerelést vagy tevékenységet, ami egyértelműen a képviselendő termékhez köti, szinte mindegy is, hogy maga a figura mennyire személyesíti meg a céghez tartozó koncepciókat, érthető lesz az asszociáció. 

Ugyanakkor érdemes kicsit körülnézni a hasonló témájú cégek között az interneten, könnyen lehet, hogy a magától értetődő választások már másnak is eszébe jutottak, nyilván nem szeretnénk az ikszedik mosómedvével előállni, ha pl. egy mosoda vagy ruhatisztító honlapját tervezed. 

Deutsche Bahn

Legyen világos, mi a karakter célja!

A fenti ötletelési folyamatban ez a szempont is már komoly szerepet játszik, de mindenképpen érdemes egy külön brainstorming kört is szentelni neki. A cél ebben a tekintetben egyértelműen a kapcsolódó brand szolgálata, valamilyen szolgáltatás, szellemiség megjelenítése és képviselete. Ha jól sikerül a kabalafigura (és természetesen úgy kell megtervezni, hogy jól sikerüljön :-) ), egybe fog forrni a márkával vagy szolgáltatással, így nagyon nem mindegy, hogy mennyire hathatósan tudja képviselni a mögötte álló értékeket. Ha ezeket az alapvető célokat sikerült rögzíteni, már bátrabban szabadon engedheted a kreativitásodat az ötletelésnél, sokkal valószínűbb, hogy a végeredmény alkalmasabb lesz a kitűzött feladatra.

Kezdd a nagy vonalakkal!

Elő a papírt, ceruzát, kezdj vázolgatni! A kezdeti skiccelési fázisban minden ötletet érdemes kipróbálni, ne fukarkodj a grafittal, minden próbálkozásból kijöhet valami! Érdemes a vázlatokat először a legelnagyoltabb , geometrikus formákkal indítani, a jó kerakterdesign alapja ugyanis egyrészt a jól felismerhető körvonal, másfelől az alapvető formák rengeteget elmondanak a karakter személyiségéről, pontosabban ezzel az egyszerű trükkel könnyedén kölcsönözhetsz azonnal működő személyiségjegyeket a figuráidnak. Keresd meg azokat az alapformákat, amikkel a legegyszerűbben meg tudod rajzolni a tervezett micsodát. A férfiasabb, vagy határozott, tettrekészebb karaktereket szögletes, erőteljes vonalak jellemzik, a testüket kockákba, téglalapokba lehet befoglalni. A nőiesebb vagy kedvesebb, szuttyongatnivalóbb, bizalomgerjesztő figurák inkább körökből ívekből épülnek fel. A nyulánkabb, átlós vonalakból felépülő figurák dinamikusabbak, aktivitást sugallnak, a biztonságos, nyugodtak körvonalai stabilan támaszkodnak a talajon.

Általános szabály, hogy ne részletezd túl a karakteredet, próbáld minél kevesebb vonallal vagy folttal lerajzolni, próbálkozz addig, amíg el nem éred azt a minimumot, ami az oldal designjával harmóniában még működik.

Színek

A figura színeinek először is illeszkedni kell az oldal általános designjához és palettájához. Fontos, hogy jól látható legyen, kitűnjön a háttérből. A színek természetesen sokat hozzáadnak a figura egyéniségéhez, ha nincsen erős koncepciód, érdemes lehet megvizsgáni hidegebb és melegebb színárnyalatokkal is ugyanazt a tervet. Általánosságban persze érdemes élénkebb, vidámabb színekkel indítani, a legtöbb esetben ezek fognak beválni.

Adj neki egyéniséget!

Gondolkodj el, hogyan teheted egyénibbé, milyen vonásokkal ruházhatod fel – és ezek hogyan jelenhetnek meg a figuratervben. Kor, nem, pozitív, negatív jellemvonások, szokások, érzelmek – minden adhat valami apró ötletet, amivel sikerül kiemelni a karakteredet a tömegből. 

Kiegészítők

bearcss.com

Nagyon sokat adhat a figura egyéniségéhez az egyéni, felismerhető  ruházat, no meg egy-két használati tárgy, amivel egy csapásra szorosan be is kötheted a figuratervet a képviselt termékhez vagy brandhez.

Ezek a személyiségjegyek segítenek abban, hogy emlékezetessé tedd a karakteredet. Egy maszkotnak nem csak az a célja, hogy az adott pillanatban magára vonja a figyelmet, hanem az is, hogy emlékezetes legyen, megragadja a látogatók fantáziáját, megmaradjon az emlékezetükben később is.

Animáció

Sokat segíthet abban, hogy növeld az oldaladon  látogatói élményt, ha meg is mozdítod a karakteredet. Nem kell nagy dolgokra gondolni, egy-egy apró mozdulat, mint pl. egy integetés is már nagyon sokat hozzáadhat a figurád fellépéséhez.

Ezek alapján már bőven akad min rágódni, de a biztonság okáért összegyűjtöttem egy sornyi tutorialt is, amiből remek ötleteket és fogásokat leshetsz el, amiket a saját műveidben aztán kamatoztathatsz. 

Indításnak rögtön egy absztrakt karakter készítése – egy koszos vízcsepp, mint karakter.

Kicsit derűsebb alak ez a helyes kis boszi, akinek az alapvető vonásait kis módosítással rengeteg karakterhez fel tudod használni

A következő tutorial abban segít, hogyan tisztázd le vonalrajzként a grafittal készült skiccedet, még akkor is, ha bonyolult, sok vonalból álló, képregényes figurát tervezel:

Egy kis ötletelés a geometrikus designokhoz: egy helyes panda. A pandák mindig cukik :-)

A polipok ugyan jóval kevésbé cukik, mint a pandák, de egy ügyes designer kezében belőlük is remek figurák lehetnek

Minden karakter kulcsa az arc, ebben a tutorialban egy körvonalazott rajzfilmfigura-arc készül

A jó designer különböző stílusokban is eligazodik, ez a remek tutorial egy, az amerikai 40-es éveket idéző retró maszot figura rajzolásában segít.

Ebben a videóban pedig egy szintén rajzfilmes stílusú, kicsit a Looney Toons karakterekre emlékeztető állatfigura tervezését követhetjük végig:

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Segédlet Tanulás Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

2023. május 30.

A digitális korban, amikor az internet szerepe és jelentősége egyre inkább fokozódik, a weboldalak kritikus szerepet töltenek be a vállalkozások és az egyéni vállalkozók online jelenlétében. Azonban az idő múlásával a weboldalak minőségi követelményei is folyamatosan változnak és fejlődnek. Ma már szinte elképzelhetetlen kitűnni a konkurencia közül egy igazán jó weboldal nélkül, ami megragadja a […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange