Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Tanulás

Játék a webdesign tanulásban!

2015. május 17. | Tóth Zsuzsanna

# # # # #

Van akinek vele született képessége a színérzékenység, egészen apró árnyalatnyi eltéréseket meglát, míg másoknak minden zöld ugyanolyan. Mások ösztönösen jó arányérzékkel rendeznek el alakzatokat vagy szövegeket, míg a legtöbben valamiféle szabályrendszert próbálnak magukévá tenni, hogy ez menjen. Ha az a típus vagy, akit végtelenül zavar egy ferde kép a falon vagy egy mintában azonnal meglátod, hogy az egyiknél nagyobb a sortávolság, mint a másiknál, akkor jó eséllyel “pixelszemed” van és a pontos méretezéssel is jól boldogulsz! Ez jól jön, ha webdesignnal akarsz foglalkozni, de azok is fel tudnak zárkózni a szerencsések mellé, akiknek ezen képességek egyike sem adatott meg igazán!

Méghozzá játékkal és gyakorlással!

Ne szégyelj játszani! Ráadásul ezek bármelyikét előszedheted buszra várva, orvosnál, egy vasárnapi ebéd után végigdőlve a kanapén, egy kávé mellett a teraszon, tévé helyett vagy mellett és még némelyik a gyereket is lefoglalja, ha épp arra van szükség. Nincs rossz eredmény, olyan eredmény van, amin csak Te tudsz javítani! :)

kolor_szin_jatek

A Kolor egy olyan addiktív alkalmazás, amiben a pontos színárnyalatot kell eltalálni. Ez az első felében elég könnyű, a végén viszont már összeakadnak a szemeid, ráadásul közben fogy az idő! Ennél jobb eredményt én sem értem el, sőt a Webdesign & Marketing csoportban is 300-600 közötti eredmények születtek. Úgyhogy ha ebbe a tartományba esik, akkor már jó vagy, de ugye nem mondok újdonságot azzal, ha gyakorolsz javulnak az eredményeid. Néha jót tesz egy kis szemedzés is, ami javítja a színérzékenységed mellett a koncentrációs képességed is és gyors eredményt ad, remek motivációs eszköz, mert úgy tanulsz, fejlődsz, hogy észre sem veszed!
Tipp: mobilon is próbálgasd, más az eszköz és az ergonómia is, ha vmit a kezedben tartasz, mintha ülsz előtte…

szinarnyalat_jatek_alkalmazas

Ioxapp.color néven fut ez az alkalmazás, ahol szintén a színekkel tudsz játszani, itt azonban a sok egyforma színárnyalatból azt az egy darab eltérőt, világosabbat kell megtalálni, ami sok esetben nem is olyan könnyű.

Color Defier néven iOS alkalmazásként is megtaláltam, nagyon hasonló, de nem 100% ugyanaz, érdemes azt is kipróbálni.

szinek_mobil_app

Blendoku viszont csak mobilon üzemelő játék, még mindig a színekre alapozva, Androidra is elérhető. Az adott színeket kell színárnyalatok szerint sorba rendezni, tehát a legvilágosabbtól a legsötétebbig. Ez 5-10 színnél még csak-csak, de szintenként itt is nehezedik, viszont nagyon jó edzés neked, hogy a későbbiekben lásd a szín és a másik szín közti különbséget, mert egy árnyalat is sokat számíthat.

Nem fogod elhinni, mit csinál a Bendoku, de kb. ugyanezt, annyi különbséggel, hogy ebben az egyes színek neveit is megtanulhatod, természetesen angolul. De ahhoz itt egy másik app is – HTML Color Name Game.

batmansarga

Ez a tudomány már belelóg az arculati ismeretekbe, aki ilyesmivel foglalkozik, annak illik eltalálnia nagyjából a legnagyobb márkák színeit, de ehhez már az előző oldalakon végzett edzésed kellett, hogy az emlékeidben elő tudd kotorni, hogy jó, hogy piros a Coca-Cola logója, de milyen piros… Irány a Brandseen!

logokviz

Logo Quiz-ből annyi van mint a csuda, főleg mobilra, most én ezt az egyet mutatom, de ha keresgélsz még találsz bőven. Világmárkákat kell beazonosítanod egy grafikadarabka, vagy egy fél felirat alapján. Mire jó ez? Arculattervezéshez bizony nem árt, ha minél több brandet, logót megismersz és felismersz – egyrészt lehet belőlük tanulni, meg ugye nem árt ha nem találod fel újra a kereket!

bezier_gorbe_vektoros

A logótervezés vektoros grafika, amelyhez mielőtt bármit rajzolni kezdenél, el kell sajátítanod a görbekezelést, ami a vektoros programok sajátságossága. Legyen az Adobe Illustrator, Inkscape vagy Corel, a Bézier-görbe az Bézier görbe. Röviden ez annyit tesz, hogy az alakzatokat csomópontok segítségével rajzoljuk meg, a pontokat összekötő vonalakat nevezzük így, amelyeket nem is olyan könnyű elsőre megszelídíteni. Rá kell érezni a technikájára, ebben segít a The Bézier Game, ami segédletekkel együtt megtanít a legegyszerűbb alakzatok megrajzolására, mint egy kör, egy ház vagy egy autó.

tipografia_game

Ha az alakzatok már jól mennek, akkor jöhet a vektoros tipográfia a Shape Type online alkalmazással.

egalizalas_app

Az egalizálás, vagyis a feliratokban lévő betűközök egyenletessége nagyon fontos mind esztétikai, mind olvashatósági szempontból. A letölthető betűkészletek gyakran nincsenek ilyen módon felkészítve, így utólag kell a feliratokon igazítani, hogy egységes, dekoratív feliratot kaphassunk. Ennek a gyakorlására és a szemmértéked tesztelésére nagyon jó a KernType online app.

serif_betutipus_app

Serif vagy sem? Néha nehéz eldöntened, hogy melyik betű minősül talpasnak, és melyik nem az? A Shoot the seriffel minden talpast kilőhetsz a helyéről, így gyakorolva a megkülönböztetést!

pixel_meret_app

Ebben a fázisban pedig már a szemmérték, arányérzék teszt azért fontos, hogy a weboldalak, alkalmazások tervezése során tudd azt, hogy egy adott méret mekkora is igazából, hogyan gazdálkodhatsz egy 320 px és egy 1900 px széles felületen egyszerre, ugyanazzal a tartalommennyiséggel… Természetesen itt is gyakorlás a jó eredmények kulcsa, a webdesign során a pixelszemed szépen lassan magától is kifejlődik, de a Pixact.ly-vel elő tudod segíteni.

pixelszem2

 

Ahogy a csemegepultban illik a pultosnak egy szedésre pont 20 dkg párizsit kiszedni, úgy neked is illik szemre tudni, hogy mennyi az annyi. Vagyis mekkora helyed maradt, mekkora az az elem, aminek még be kell férnie, mekkora bannert tudunk még oda betervezni. Lehet méregetni a Measure It-el persze, de edzeni a szemmértéked az igazi – a What Px segít – mond meg egy oszlopról, hogy milyen széles…

Figyelem, ezek mind játékok! Vagyis ötletesek, hasznosak is, de csak időnkénti tesztre, a tanulást és az igazi gyakorlást nem helyettesítik, csak kiegészítik. Írd fel a kezdeti eredményeid, és havonta ellenőrizd, hogy a tanulás mellett hogyan alakulnak a képességeid!

 

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Segédlet Tanulás Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

2023. május 30.

A digitális korban, amikor az internet szerepe és jelentősége egyre inkább fokozódik, a weboldalak kritikus szerepet töltenek be a vállalkozások és az egyéni vállalkozók online jelenlétében. Azonban az idő múlásával a weboldalak minőségi követelményei is folyamatosan változnak és fejlődnek. Ma már szinte elképzelhetetlen kitűnni a konkurencia közül egy igazán jó weboldal nélkül, ami megragadja a […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange