Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Segédlet

It’s a kind of magic – varázskörök a Photoshopban

2021. május 02. | Bognár Péter

# # # # #

A mágia, varázslat, boszorkányság kisgyerek korunk óta a fantáziavilágunk része: ki nem álmodozott róla, hogy egy pálcasuhintással eltüntesse mondjuk a matekházit, vagy elrepüljön valami izgalmasabb helyre, ahol sárkányok, de legalább manók vagy tündérek éldegélnek.  Az ember aztán felnő, és rájön, hogy varázsolni legfeljebb a Photoshopban meg a css kódban tud, bár azok az eredmények sem lebecsülendőek :-)

A mindennapi varázslat másik nagy beszerzési forrása a filmek világa, itt szerencsére az elmúlt években exponenciálisan megnőtt az egy főre jutó mágusok száma (egyfelől egy szemüveges kisfiúnak, másfelől a közelgő télnek köszönhetően), így a mágia, mint vizuális elem a mainstream kultúra szerves részévé vált.

A legutóbbi és a legtöbb pénzt kereső varázsló a mozivásznon a remek angol színész, Benedict Cumberbatch által megformált Marvel-hős, Doctor Strange figurája volt. Ez a film dobott be a köztudatba egy másik, nagyon menő kinézetű mágikus effektust, a misztikusan izzó varázsköröket, amik nem hosszas rajzolgatás útján jelennek meg, hanem egy pillanat alatt materializálódnak a semmiből – akár a levegőben. 

Doctor Strange ©Disney

Ez a fajta varázskör a középkori európai varázskönyvek mellett a távol-keleti mandalák képi világából is egyformán építkezik, de nyilvánvalóan erős hatással volt rá a japán rajzfilmek világa is, amiről ma már általánosságban elmondható, hogy a hollywoodi szuperprodukciók mögött álló kreatívok gyerekkorának meghatározó eleme volt.

Cardcaptor Sakura © CLAMP, ST, KODANSHA / NHK, NEP
Fullmetal Alchemist: Brotherhood ©Hiromu Arakawa / FA Project
Magi: Kingdom of Magic ©Shinobu Ohtaka / SHOGAKUKAN

Hogyan érdemes nekifogni, ha efféle varázslatos ábrákat készítenél? A varázskör nagyon hatásos háttér vagy dekorációs elem lehet, bár tény, hogy nem tartozik a leghétköznapibb motívumok közé. Éppen ezért viszont emlékezetes lesz, ha valahová be tudod illeszteni.

Ahogy a fenti példákon láthattad, a varázskör manapság már elég komplikált műfaj lett, nem elég néhány koncentrikus kört, egy pentagrammát meg pár wingdings karaktert letenni, de azért nem is átláthatatlanul nagy kihívás. A lustábbak persze futhatnak egy kört pl. a DeviantArton, könnyen lehet Photoshop ecset vagy más formában is remek varázsköröket találni, de ha szeretnéd az oroszlánkörmeidet próbálgatni, összegyűjtöttem egy csokornyi tutorialt – lássuk! 

‘Alap” varázskör, kétféle megközelítésben:

Egy ügyes trükk, amivel egyszerűen készíthetsz körbefutó, ismétlődő mintákat, amik ebben a designban is jól jöhetnek: 

És persze ne feledkezzünk meg az újabb PS verziókban már elérhető tükrözős mandala-készítő eszközről sem, amivel értelemszerűen nagyon csinos mandalákat készíthetsz, de felhasználható boszorkányosabb mintákra is:

Dr Strange módjára varázspajzsot, vagy akármilyen kreatív mágikus adhatsz a modelled kezébe is:

Itt pedig a varázslatos fényeffektusokra láthatsz egy nagyon részletesen kivitelezett példát:

Borítókép: Grimoire of Zero © Kobashiri Kakeru / ASCII Mediaworks

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

2024. február 01.

Mindkettő fantasztikus lehetőség arra, hogy elhagyd a hagyományos kereteket, mint szoros, rugalmatlan munkaidő, helyhez kötöttség vagy akár a bérplafon. Egy ponton találkozik is a két munkakör, ahol a grafikai munka már az asszisztenciába hajlik – designerként is végezhetsz weboldal adminisztrációt, közösségi média tartalom készítést vagy felügyeletet és virtuális asszisztensként is sokszor találkozni már-már tervezői munkába […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange