Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Segédlet

Instant Material oldalak a WordPressben

2021. március 29. | Bognár Péter

# # # # # #

Két dolog van manapság a webdesign világában, ami megkerülhetetlen: a WordPress és a Material Design. A WordPress 40%-os piaci részesedésével szinte minden webdesigner választott fegyverneme, főleg ha CMS-sel rendelkező oldalt kell készítenie. Ingyenes, rugalmas és szinte a végtelenségig módosítható a különböző témákkal és pluginokkal, nem csoda, hogy ennyire el bírt terjedni. A Material Design viszont császárunk, atyuskánk, nagy testvérünk, a Google nem kis energiabefektetéssel promotált design-nyelve. 2014 óta velünk van, és azóta a keresőcég minden követ megmozgat, hogy a lehető legtöbb helyre bejuttassa, ha tehetné, kötelezővé tenné, hogy az Android és Chrome OS alkalmazások egytől egyig ebben a stílusban jelenjenek meg. 

Ugyanakkor kétségkívül a Material Design mellett szól, hogy tényleg elég kellemes látványt nyújt. Alapelveiben csatlakozik a már jó tíz éve uralkodó minimalista formanyelvek sorába, a finom árnyékokat vető, kartoték-alapú reszponzív elrendezés pedig jól átlátható, tetszetős elrendezéseket szül. Az sem utolsó, hogy a Material alapelvek olyan akadálymantességi és használhatósági megoldásokat tartalmaznak, amit a látogatókon kívül a Google algoritmusa is nagyon szívesen lát, így adott esetben előnyben is részesíthet a versenytársakkal szemben. 

Jetradar.com

Persze az “anyagias dizájn” éppen ezért korábban sem volt hét pecsét alatt őrzött kincs, gyakorlatilag az összes kapcsolódó asset (ikonok, paletták, fontkészletek, stb.), design útmutató a kezdetektől fogva bárki számára ingyenesen elérhető volt, lényeg, hogy minél többen használják őket. 

Ennek a mozgalmi hevületnek a legújabb gyümölcse a két világ találkozása, a Google hivatalos Material Design WordPress pluginje és témája, ami nem is olyan régen, most februárban látta meg a napvilágot – a Material Design hivatalos oldala, a material.io pedig természetesen azonnal be is számolt róla.

A két csomag, a plugin és a téma együtt fejti ki áldásos tevékenységét. A segítségükkel a Google Fontson keresztül beállíthatjuk a tipográfiát, választhatunk az előre csomagolt Material paletták közül, vagy létrehozhatjuk a sajátunkat, de akár egyszerűen használhatjuk a kész témák egyikét is. Nagyon hasznos funkció, hogy ha elkezdenénk a módosításainkkal lemenni a térképről, a plugin figyelmeztet, hogy megsértettük a használhatósági, akadálymentességi alapelvek valamelyikét. 

Az egyetlen dolog, amit érdemes szem előtt tartani, hogy a plugin, hamisítatlan Google-stílusban, még kísérleti terméknek számít, így előfordulhat, hogy még átvariálnak rajta valamit. A dolog pozitív oldala, hogy a fejlesztő csapat éppen emiatt azt ígéri, figyelni fog a webdesignerek visszajelzéseire és azok mentén fejleszti majd tovább a segédeszközöket.

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Tanulás Designer Karrier Kérdezz-Felelek

Designer Karrier Kérdezz-Felelek

2022. január 25.

A múlt hét végén megtartott Kreatív Karriernavigátor nap (2022.01.21.) után nagyon sok kérdés jött hozzánk, ezekre tegnap egy rögtönzött FB Live-ban válaszoltam, illetve fel tudtatok tenni egyéb kapcsolódó kérdéseket is. Kiből lehet designer? Én azt gondolom, hogy nem kell hozzá extra képesség. Nyilván aki tudja magáról, hogy általában nincs szépérzéke, nehezebben fog boldogulni, de már […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange