Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Segédlet

Instant Material oldalak a WordPressben

2021. március 29. | Bognár Péter

# # # # # #

Két dolog van manapság a webdesign világában, ami megkerülhetetlen: a WordPress és a Material Design. A WordPress 40%-os piaci részesedésével szinte minden webdesigner választott fegyverneme, főleg ha CMS-sel rendelkező oldalt kell készítenie. Ingyenes, rugalmas és szinte a végtelenségig módosítható a különböző témákkal és pluginokkal, nem csoda, hogy ennyire el bírt terjedni. A Material Design viszont császárunk, atyuskánk, nagy testvérünk, a Google nem kis energiabefektetéssel promotált design-nyelve. 2014 óta velünk van, és azóta a keresőcég minden követ megmozgat, hogy a lehető legtöbb helyre bejuttassa, ha tehetné, kötelezővé tenné, hogy az Android és Chrome OS alkalmazások egytől egyig ebben a stílusban jelenjenek meg. 

Ugyanakkor kétségkívül a Material Design mellett szól, hogy tényleg elég kellemes látványt nyújt. Alapelveiben csatlakozik a már jó tíz éve uralkodó minimalista formanyelvek sorába, a finom árnyékokat vető, kartoték-alapú reszponzív elrendezés pedig jól átlátható, tetszetős elrendezéseket szül. Az sem utolsó, hogy a Material alapelvek olyan akadálymantességi és használhatósági megoldásokat tartalmaznak, amit a látogatókon kívül a Google algoritmusa is nagyon szívesen lát, így adott esetben előnyben is részesíthet a versenytársakkal szemben. 

Jetradar.com

Persze az “anyagias dizájn” éppen ezért korábban sem volt hét pecsét alatt őrzött kincs, gyakorlatilag az összes kapcsolódó asset (ikonok, paletták, fontkészletek, stb.), design útmutató a kezdetektől fogva bárki számára ingyenesen elérhető volt, lényeg, hogy minél többen használják őket. 

Ennek a mozgalmi hevületnek a legújabb gyümölcse a két világ találkozása, a Google hivatalos Material Design WordPress pluginje és témája, ami nem is olyan régen, most februárban látta meg a napvilágot – a Material Design hivatalos oldala, a material.io pedig természetesen azonnal be is számolt róla.

A két csomag, a plugin és a téma együtt fejti ki áldásos tevékenységét. A segítségükkel a Google Fontson keresztül beállíthatjuk a tipográfiát, választhatunk az előre csomagolt Material paletták közül, vagy létrehozhatjuk a sajátunkat, de akár egyszerűen használhatjuk a kész témák egyikét is. Nagyon hasznos funkció, hogy ha elkezdenénk a módosításainkkal lemenni a térképről, a plugin figyelmeztet, hogy megsértettük a használhatósági, akadálymentességi alapelvek valamelyikét. 

Az egyetlen dolog, amit érdemes szem előtt tartani, hogy a plugin, hamisítatlan Google-stílusban, még kísérleti terméknek számít, így előfordulhat, hogy még átvariálnak rajta valamit. A dolog pozitív oldala, hogy a fejlesztő csapat éppen emiatt azt ígéri, figyelni fog a webdesignerek visszajelzéseire és azok mentén fejleszti majd tovább a segédeszközöket.

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Segédlet Tanulás Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

2023. május 30.

A digitális korban, amikor az internet szerepe és jelentősége egyre inkább fokozódik, a weboldalak kritikus szerepet töltenek be a vállalkozások és az egyéni vállalkozók online jelenlétében. Azonban az idő múlásával a weboldalak minőségi követelményei is folyamatosan változnak és fejlődnek. Ma már szinte elképzelhetetlen kitűnni a konkurencia közül egy igazán jó weboldal nélkül, ami megragadja a […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange