Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Inspiráció

Inspiráció a legjobbaktól – irány a múzeum!

2021. március 03. | Bognár Péter

# # # #

A koronavírus-helyzet gyökeresen átalakította az életünket, a világ sokal szűkebb lett körülöttünk, – otthon kucorgunk már ki tudja, mióta, sokunk élete a számítógép és a kávéfőző közötti pár méter távolságra húzódott össze. Szinte lehetetlenné vált elutazni otthonról, pedig az utazás minden kreatív területen dolgozó ember, így a designer egyik legnagyobb barátja – kiszellőzteti az elmét, új színekkel, képekkel, hangulatokkal tölt fel.
Ugyanakkor a vírus okozta lépéskényszer paradox módon egyszerre tágabbá is tette a világunkat, a virtuális térben egyre inkább elmondható, hogy minden és mindenki csak egy klikk távolságra van, legyen a szomszéd utcában vagy akár egy másik kontinensen.

Fotó: Una Laurencic

Inspirációra, élményekre tehát mindig szomjazunk, minden projekthez kellhetnek a friss ötletek. Az összes kreatívon hatalmas a nyomás, hogy minden weblaphoz, logótervhez, vizuális arculathoz új, friss ötletekkel álljon elő, megtalálja azokat a színeket, formákat, amiben az ügyfél üzenete a legjobban érvényesül. De ha már színekről, formákról beszélünk, mi is lehetne inspirálóbb, mint meglátogatni a világ legszebb múzeumait és elmélyülni a leghíresebb műalkotásokban, vagy éppen kevésbé ismert alkotók remekeiben? Nagy szerencsénkre a lehetőség nagyon sok esetben könnyen elérhető: egyfelől számos világhírű intézmény tett elérhetővé virtuális túrákat vagy tárlatvezetéseket a honlapján, másfelől a Google Arts & Culture projektje már hosszú évek óta működik és gyűjti egybe a fantasztikus részletességgel digitalizált műalkotásokat a világ minden tájáról – esetenként pedig maguk a kiállítóterek is virtuálisan bejárhatóak.

British Museum

Kezdetnek mindjárt itt van a British Museum és a Google csodás online projektje, ahol egy fantasztikus hangulatú, WebGL alapú interaktív, animált oldalon vizsgálhatunk meg műtárgyakat mind az öt földrészről.

Rijksmuseum

A holland művészet fellegvárát Street View nézetben szabadon be is barangolhatjuk.

Uffizi

Firenze büszkesége több százezer digitalizált képet kínál, de Hypervisions fedőnév alatt külön tematikus gyűjteményeket is megtekinthetünk, vagy 3d-ben bejárhatjuk például a Buontalenti Grottót is.

MASP

Izgalmas virtuális sétát tehetünk a Sao Paoloi MASP-ban, ahol a festmények nem a falakon, hanem a kiállítótér közepén várják a látogatókat.

National Gallery of Victoria

A Melbourne-i nemzeti múzeum is csodás virtuális sétákat tett elérhetővé a honlapján

A Vatikáni múzeum

Itt is 3D-ben bejárhatunk számos csodálatos helyszínt, köztük a Sixtusi kápolnát is.

Bauhaus múzeum

A berlini Bauhaus múzeum ravaszul az átépítést választotta a lezárások helyett, de a gyűjtemény egy része megtekinthető online is. A honlap sajnos csak németül hajlandó szólni hozzánk, de a képek és a tárgyak szerencsére minden nyelven beszélnek.

Frida Kahlo múzeum

Frida Kahlo kultusza – érthető módon – kicsit sem csökken, de talán nem tudtátok, hogy a házat, ahol egész életét töltötte, szintén bármikor besétálhatjátok.

Van Gogh Museum

Szintén Amszterdam, a Van Gogh Múzeum a Youtube-ra feltöltött csodás 4K-s videós sétákkal vezet körbe a termeiben.

Sajnos egyes létező attrakciók nem érhetőek el, mind a Louvre, mind a Picasso Múzeum virtuális túrái Flash-alapúak voltak, és még nem sikerült felújítani őket. Cserébe viszont a Louvre elérhetővé tett néhány hiper-közeli felvételt egyes híresebb darabjáról, köztük persze a Mona Lisával.

Észrevetted már Mona Lisa ruháján a hímzést?

Persze, az élmény soha nem lehet ugyanaz, ha csak a képernyőn keresztül járhatjuk be a termeket vagy vizsgálhatjuk meg a képek minden apró ecsetvonását, de azért nem utolsó élmény egy bögre habos kakaóval a kezünkben elmerülni a színek, formák világában – akár az esti Netflix helyett, egyszer-egyszer a héten igazán belefér. Ki tudja, talán hirtelen bevillan az a színkombináció vagy motívum, amivel az aktuális arculattervedet igazán egyénivé teheted!

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

2024. február 01.

Mindkettő fantasztikus lehetőség arra, hogy elhagyd a hagyományos kereteket, mint szoros, rugalmatlan munkaidő, helyhez kötöttség vagy akár a bérplafon. Egy ponton találkozik is a két munkakör, ahol a grafikai munka már az asszisztenciába hajlik – designerként is végezhetsz weboldal adminisztrációt, közösségi média tartalom készítést vagy felügyeletet és virtuális asszisztensként is sokszor találkozni már-már tervezői munkába […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange