Ingyenes Photoshop alapozó leckék – A Pen eszköz használata – Webdesign Tanfolyam

Ingyenes Photoshop alapozó leckék – A Pen eszköz használata

2015. január 10. - 22:38 • írta: Tóth Zsuzsanna

Tapasztalatom szerint ez az eszköztárnak az a darabja, amelyet a legkevésbé mernek használni az emberek. Az eszköz, amit meg kell szelídíteni. De ha megtanulod, hogy mikor húzd neki és merre, akkor kezesbárány lesz, de ha csak rángatod, akkor össze-vissza tekereg. Ilyenkor valóban elég ijesztő! Pedig nem is.

pentool34

Menjünk szépen sorban.
1. Pen Tool
Ez maga a Pen, vagyis a toll eszköz. A Pennel két pont között húzzuk az egyenest vagy görbét – ezeket a pontokat csomópontoknak, vagyis Anchor Pointoknak nevezi a Photoshop.
pentool36
Olyan ez, mint a pontösszekötős játék.
pentool55
2. Freeform Pen Tool
Szabadkézi vonalvezetés, amellyel a csomópontok maguktól alakulnak ki és szabadon módosíthatóak.
pentool33
Hogy a csomópont szerkeszthető legyen, az eszköztáron a Direct Selection Toolt, vagyis a fehér nyilat válaszd. Ekkor ha rákattintasz a csomópontra, két szerkesztőpontot kapsz, amelyeket húzni, vonni tekergetni lehet a kívánt alakzat eléréséhez.
pentool35
3. Add Anchor Point Tool
Ha nincs elég csomópontunk, akkor ezzel tudunk hozzáadni.
4. Delete Anchor Point Tool
Ezzel pedig elvenni (vagy egy már meglévőre rámegyünk a sima Pen eszközzel, és megjelenik a kis minusz ikon, amivel törölhetjük)
5. Convert Point Tool
Ez akkor hasznos, ha a Pen Toolal rajzolt amúgy egyenesünket szeretnénk meggörbíteni. Tudományosan ezeket a rajzokat Bézier görbéknek nevezik, amelyek egy csomópontból és két szerkesztőpontból máris előtudsz állítani egy görbét.
pentool22
Most, hogy már tudod mik ezek, próbáld őket ki úgy ahogy ezen a videón is láthatod:

Címkék:

Ezeket láttad már?

A szerző: Tóth Zsuzsanna
10. éve foglalkozom webdesign tervezéssel - Több ügynökségnél dolgoztam belsősként-külsősként (Mcorp Média, Alchimedia Studio, stb.), de ügyféloldalon is pl. Extreme Digital. Mára első helyre az oktatás lépett, a fennmaradó időben pedig online és offline tanácsadással, eseti szakértéssel illetve értékesítési rendszerek felülettervezésével foglalkozom. Büszke vagyok arra, hogy a saját cégem vezetem, és mindig keresem az új és kreatív jövőmegoldásokat. Munkáimból: http://awebdesigner.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük