Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

rajzolt fiatal lány
Üzlet

Indítsd el a weboldalad! Most!

2021. január 26. | Kuzmann Eszter

# # # # #

Eldöntötted, hogy mostantól saját magad főnöke szeretnél lenni. Belekezdtél ebbe a tanfolyamba, és lehet, hogy közben több másikba is. Foglalkozni szeretnél grafikákkal, webdizájnnal, esetleg fejlesztéssel. Egyáltalán: valamilyen szolgáltatást szeretnél eladni másoknak.

Biztos lehetsz benne, hogy szükséged lesz egy saját weboldalra.

Ez egy kétrészes minisorozat, ami keresőoptimalizálási tippekkel segít:

 1. Mikor és hogyan a legjobb elindítani a saját weboldalad?
 2. Hogyan blogolj és mikorra várhatók ebből eredmények?

Miért érdemes azonnal indulni?

Igen, jól hallod! Most azonnal! De miért?

Már biztosan sejted: nehézséget jelent majd az a paradoxon, hogy mire végzel a tanfolyammal és úgy érzed, gyönyörű oldalt tudnál magadnak kreálni tökéletes saját sablonnal, addigra egy viszonylag ismert honlapra lenne szükséged, ami már érdeklődőket is „szállít” neked.

Ráadásul amikor elkezdesz majd dolgozni, valószínűleg még jó ideig nem lesz pénzed hirdetésre. Örülsz majd, ha az oldaladon keresztül találnak meg a leendő ügyfeleid.

Egy újonnan létrehozott oldallal viszont az a baj, hogy a keresők (például a Google) még sokáig nem veszik komolyan. Nem térképezik fel, nem indexelik, nem hozzák fel a keresésekben.

Ebben a cikkben megmutatom, hogyan bánnak a keresőmotorok az induló weboldalakkal és mit tehetsz, hogy minél hamarabb találatként szerepeljen az oldalad. Néhány keresőoptimalizálási tipp!

Mi az a keresőoptimalizálás (röviden SEO)?

A SEO abban segít egy weboldalnak, hogy a lehető legjobb helyezést érje el az organikus, azaz nem fizetett találatok között.

Fel kell rá készülnöd: a keresőoptimalizálás hosszútávfutás. Az elején nagyon sok időt és energiát kell beletenni, az eredményekre pedig viszonylag sokat kell várni. Ezért jó akkor elkezdeni akkor, amikor még tanulsz! Viszont, ha jól csinálod, akkor ingyen szállítja majd neked azokat, akik egy veled kapcsolatba hozható kulcsszóra keresnek valahol az interneten.

Mit akarnak a keresőmotorok egy induló oldalnál?

Jól látod, ebbe a kérdésbe nem fogalmaztam bele a látogatókat!

A keresőoptimalizálás elsődleges szempontja ugyanis a látogatók megfelelő kiszolgálása, dizájnnal, tartalommal, információkkal, és csak második a keresőmotorok kedvére tenni. Ahhoz viszont, hogy a látogatók megtaláljanak, előbb a keresőmotoroknak kell megtalálniuk. Az első fél-egy évben sokkal inkább az oldal beállításai és tartalma meghatározók a keresési eredmények szempontjából, mint az oldal kinézete. Ezt az időtartamot egyszerűen nem lehet lerövidíteni. Viszont egy egyszerű kinézetű oldallal is végig lehet csinálni!

Egy induló oldalnál a legfontosabb dolog… maga az indulás!

Hogyan kezdj bele?

Bárhol is tartasz most a tanfolyamban, érdemes most azonnal belevágni a weboldalad elindításába! Ne hagyd magad eltántorítani tőle, hogy csinálj egyet most rögtön!

Elképzelhető, hogy úgy érzed, te ehhez még egyáltalán nem értesz. Ilyenkor gondolj arra, hogy nagyon-nagyon sok ember hoz létre saját weboldalt úgy, hogy nem is ért hozzá igazán. Sem a grafikai oldalához, sem a dizájnhoz, és esetleg még arról sincs fogalma, milyen tartalmat kezdjen el létrehozni.

Te náluk már az első leckék után is sokkal többre vagy képes!

Attól félsz, mit fognak szólni azok, akik megtalálják az oldaladat? Az egyszerre megnyugtató és elkeserítő válasz pedig az, hogy semmit. A Google viszonylag hosszú ideig nem igazán fog tudomást venni az oldaladról és nem fogja senkinek mutogatni. Ha valaki meg akarja találni, annak egészen pontosan téged, a te oldaladat kell keresnie. Akik így is megtalálnak, azok pedig támogatnak téged akkor is, ha nem tökéletes amit csináltál! (Az ő szemükben az lesz.)

Milyen lépéseket kövess az induláshoz?

 1. Találd ki a domain-ed, foglald le, szerezz hozzá tárhelyet!
 2. Telepítsd a WordPresst a tárhelyre!
 3. Az első beállítások után kezdd el használni: hozz létre tartalmat!

Nem tűnik túl bonyolultnak, ugye?

1. Találj ki és foglalj le egy domain-t

A domain neve az, ami a webhelycímed lesz. Ennek az oldalnak a domain neve például webdesigntanfolyam. Lehet, hogy valami egészen személyes lesz, például a neved. Ha nem foglalkozol még ezer dologgal, akkor ez is jó választás. Lehet, hogy kitalálsz valamilyen fantázianevet, mint nekünk a nektonik. Az is jó, ha a domain neved a szolgáltatásodra utal, például fantasztikus-webdesign.

Keresőoptimalizálási szempontból nincs nagy súlya, melyiket választod. Az egyetlen tanács, amit érdemes figyelembe venni, hogy legyen a lehető legrövidebb. Nem a legjobb választás tehát a minta-piroska-a-vilagon-legjobb-webdesign-studioja.

Később, amikor oldalakat és bejegyzéseket hozol létre, az URL (a webhelycím) annál jobb, minél rövidebb. Ha hosszú a domain neved, kisebb a mozgástered a bejegyzések, oldalak címeivel.

Ha vannak ötleteid, mi legyen a domain neved, itt tudod ellenőrizni, foglalt-e.

Ha magyarországi ügyfeleknek szeretnél szolgáltatni, akkor érdemes a .hu végződésűt lefoglalni. Ha külföldi ügyfelekkel is dolgoznál, akkor a .com végződésben gondolkozz. A .hu végződést érdemes akkor is lefoglalni, ha nem tervezed rögtön használni, nehogy valaki később lecsapjon rá és nehéz legyen tőle megkülönböztetned magad.

Ma már elérhető rengeteg „értelmes” végződés, például a .design is. Ezekhez nemzetközi regisztráció kell, kicsit drágább is lesz, mint a magyar .hu végződés. Keresőoptimalizálásban nem okoz különbséget. (Ha ilyet szeretnél, keress rá, top level domain-nek hívják.) Ekkor például az lehet a webhelycímed, hogy fantaszikus-web.design. Kezdetben azért valószínűleg nem éri meg az árát. Ha viszont születésnapodra kapsz ilyet, fogadd el!

A legjobb választás: domain + tárhely egyben

Keress egy tárhelyszolgáltatót. Kérdezd körbe az ismerősöket, nézz körül interneten. A tanfolyami blogban is szoktak segíteni azok, akiknek már van tapasztalata.

Érdemes olyan tárhelyszolgáltatót választani, ami foglalkozik (magyar) domain regisztrációval is.

Mondd el a szolgáltatónak, mit szeretnél. Ha ez lesz életed első weboldala, akkor érdemes ezt mondani: „Szeretnék egy weboldalt, WordPress tartalomkezelővel. Már kitaláltam a domain-t, szeretném, ha regisztrálnátok nekem. 1 GB tárhely elég lesz egy darabig. SSL-re is szükségem van, és szeretném, ha ezt ti biztosítanátok.”

Vannak olyan szolgáltatók, ahol különböző csomagok közül lehet választani. Ha áttekinted a lehetőségeket, akkor olyat válassz, ami nagyjából ezeket tartalmazza. Még az is elképzelhető, hogy a WordPress telepítést is elintézik neked!

Nagyon fontos, hogy a tőlük kapott adatokat mentsd el vagy írd föl biztos helyre. Több felhasználónév + jelszó párost fogsz kapni, és nehéz lehet ezeket újra kinyomozni.

Ha több domain-t is lefoglaltál, pl. webhelycimed.hu-t és webhelycimed.com-ot, akkor azt, amit most nem akarsz még használni, irányíttasd át a másikra, ahhoz nincs szükség tárhelyre sem.

A tárhely és a domain regisztráció maximum 20.000 Ft lesz egy évre. Ennyit muszáj befektetned, és a kiadás arra is ösztönöz, hogy gondozd az oldalt!

2. WordPress telepítése

Ha a tárhelyszolgáltató nem telepíti a WordPresst, akkor rád vár a feladat. A Pixelgyár tanfolyamai mind megtanítják a WordPress telepítését és alapvető beállításait, a Medium tanfolyam pedig kifejezetten arra koncentrál, hogyan tudod a legtöbbet kihozni a WordPressből programozói tudás nélkül is.

Ha még nem tartasz ott a tanfolyamban, vagy beiratkozás előtt állsz, akkor youtube-on érdemes keresgélni, mert nagyon sok kezdőket célzó, WordPressről szóló videó elérhető ingyen, magyarul is. A WordPress telepítéssel biztosan meg fogsz birkózni előbb-utóbb. A tanfolyamokra pedig a finomságok maradnak!

Persze az is lehet, hogy van egy haverod, aki segít ebben az egészben. Nyugodtan fogadd el! Webdizájnerként sem fogsz naponta WordPresst telepíteni.

Első lépések a WordPress oldaladon

Írd be a böngészőbe a webhelycímed! Nyisd meg az oldalad! Sikerült, megvan! Először is ünnepelj! Ugye, hogy nagyon jó látni élőben? Ezt máris tudod mutogatni! A tiéd!

Az ünneplés után jó, ha megismerkedsz a WordPress admin felületével. Lehet, hogy a korábban megtalált videók ebben is segítenek (tényleg érdemes ilyet keresni!) Tökéletesen elég egy olyan miniképzés, ami a kezdő felhasználóknak magyarázza el az alapvető dolgokat. Jó, ha tudod, mik azok a sablonok, mire valók a pluginek, és miben különböznek az oldalak a bejegyzésektől. Ha már ennyi világos, nyert ügyed lesz!

Az első beállítások

Van néhány olyan beállítás, amit rögtön használatba vételkor kell megtenni. Ezek keresőoptimalizálási szempontból fontosak, és később már nehéz megváltoztatni.

A weboldal admin felületén, a bal oldali menüpontok közötti Beállítások szakaszt keresd meg. Több füle van, lapozd őket végig!

Ezeket állítsd be azonnal, mielőtt bármi másba belefognál:

 • Általános. Honlap neve és honlap egysoros leírása: ne hagyd ott az eredeti szöveget, fogalmazz meg valami egyedit. A honlap neve lehet például a neved + webdesign. A leírásba bármit beleírhatsz, ami az oldaladra utal. Ezt meg tudod majd később változtatni, nem örökre szól.
 • Olvasás. Kezdőlap megjelenése: a legutóbbi bejegyzések. Ekkor a weboldalad főoldala a bejegyzéseidet mutatja. Majd később megtervezel és létrehozol egy szép kezdőlapot, addig pedig jó lesz így!
 • Keresőmotor láthatóság: fontos, hogy ennél ne legyen pipa!
 • Közvetlen hivatkozások. Közös beállítások: Bejegyzés címe elé tegyél pöttyöt. Ez a leges-legfontosabb, és ezt nagyon nehéz később megváltoztatni.

Sablon

A sablonok közül a bal oldali Megjelenés szakasz Sablonok részében tudsz válogatni.

Hidd el, kezdetben tökéletesen megfelelő egy sokak által használt sablon. A WordPress például minden évben kiad egyet, ennek neve az aktuális évszám. Ha tehát azt látod, Twenty Twenty-One, az az idei! Kezdetben ez teljesen jó lesz. Lehet persze válogatni, de ne fektess bele túl sok energiát, mert érdemben nem segít a megtalálásodban.

Ebben az időben még jó is, ha nem kezdesz rögtön fejlesztésekbe és bővítésekbe. A gyári lehetőségek használatával könnyebb lesz megalapozni a későbbi csinosítást és fejlesztést. Akkor, amikor már tényleg tudod, mit akarsz.

A tanfolyam végére úgyis létrehozod a saját, ragyogó sablonod, amilyen senki másnak nincs a világon.

Bővítmények

Ha éppen csak elkezded használni az oldalad, nagyon kevés bővítményre (azaz pluginre) lesz szükséged. Majd kialakul, melyek azokat, amiket szívesen használsz. Ráadásul a tanfolyam végére olyan dolgokat is könnyedén meg fogsz tudni oldani, amikre most még plugint keresgélnél.

Érdemes egyébként is minél kevesebbet használni, és kizárólag olyan funkcióra, amit te magad nem tudsz megoldani. Vagy meg tudnád, de túl sok időbe kerülne, és valaki már szuperül megcsinálta.

Csak három olyan bővítmény van, amit azonnal érdemes telepíteni és használatba venni:

 • egy olyan, ami az SSL-t kezeli (nagyon leegyszerűsítve a kérdést, ez segít abban, hogy https-sel kezdődjön a webcímed, ne http-vel). Mindenképpen állítsd be, mielőtt bármi másba belefogsz. Az SSL-lel rendelkező oldalakat messze előrébb sorolják a keresőmotorok. Én a Really Simple SSL plugint használom.
 • Search Console (esetleg Google Analytics) bekötése. Ezt a legjobb egy pluginnel megoldani, én a Site Kit by Google plugint használom erre a célra. A Search Console-t azért kell bekötni, hogy fél év múlva, amikor már érdekes lesz, mit mutat, legyenek benne adatok. A bekötéstől kezdve gyűjti ugyanis az információkat. A Search Console az oldaltérkép regisztrációjában is segíteni tud, ami segít a keresőmotoroknak az oldalad felfedezésében és bejárásában.
 • egy SEO plugin. A legismertebb a Yoast SEO, de én magam a Rank Math nevűt használom. Leginkább a bejegyzéseiddel kapcsolatban tudod majd igazán jó hasznát venni, a metaadatok beállításakor.

A SEO plugin első beállításai

Minden SEO pluginnek van egy kis beállítási varázslója, ami végigvezet az első lépéseken. Ezekhez videót is lehet keresni, mindegyiknek van olyan weboldala, ahol oktatóanyagokat találsz. Állítsd be a legelső lépéseket!

Ha problémáid lesznek a WordPress-szel vagy pluginekkel kapcsolatban

Rengeteg kérdésed felmerülhet és problémád adódhat a WordPress beállításokkal és a pluginek használatával kapcsolatban. Ettől soha ne ess kétségbe!

A legprofibb fejlesztők is rengeteget keresgélnek. Ha valamit nem értenek, nem működik vagy még nem használták, hát utánanéznek.

Jó minél hamarabb megtapasztalni, hogy biztosan találsz a világban olyat, akinek pont ugyanaz volt a kérdése, problémája mint neked, és megosztotta a megoldást. Keress rá! (Ehhez azért jó tudni angolul. Magyarul nem fogsz mindent megtalálni.)

3. Kezdd el használni a weboldalad!

Ha mindezekkel megvagy, akkor el tudod kezdeni használni a weboldalad. Érdemes is, mert ugyan az sem rossz, ha innentől csak „áll” magában az oldal, hiszen egyre idősebb lesz a domain (ezt bizony szereti a Google), de ennél sokkal többet is tehetsz!

Csinosítsd ki, amennyire csak tudod. Nézz végig minden beállítási lehetőséget. Ha valami nem egyértelmű, keress rá választ, megoldást.

Az induló weboldalakkal kapcsolatban nagyon röviden összefoglalható a legjobb keresőoptimalizálási tanács: indítsd el az oldalt!

Minden működő, kisebb-nagyobb hibákkal küszködő weboldal sokkal többet ér, mint egy el nem induló “tökéletes” oldal!

És hogy milyen tartalmakkal és hogyan kezdd el a munkát? Erről szól a minisorozat második része.

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

2024. február 01.

Mindkettő fantasztikus lehetőség arra, hogy elhagyd a hagyományos kereteket, mint szoros, rugalmatlan munkaidő, helyhez kötöttség vagy akár a bérplafon. Egy ponton találkozik is a két munkakör, ahol a grafikai munka már az asszisztenciába hajlik – designerként is végezhetsz weboldal adminisztrációt, közösségi média tartalom készítést vagy felügyeletet és virtuális asszisztensként is sokszor találkozni már-már tervezői munkába […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange