Így készítsd el a kreatívot a Facebook hirdetésedhez! – Webdesign Tanfolyam

Így készítsd el a kreatívot a Facebook hirdetésedhez!

2018. április 16. - 14:14 • írta: Dörnyei Barbara

Ezzel a poszttal azoknak szeretnék segíteni, akik még nem szereztek nagy rutint Facebook hirdetések elindításában, ezen belül is a használt kreatívokkal kapcsolatban.

A hirdetés nyilván a Facebook számára is nagyon fontos, hiszen a bevételei tetemes részét innen szerzi, ezért igyekeznek ezt a hirdetők számára minél vonzóbbá tenni és egyre több lehetőséggel megtölteni. Így már nem csak egy, hanem akár több képpel is indíthatunk hirdetést, sőt, nem csak képpel, hanem akár videóval is.

Kép a hirdetésben

Ha van olyan posztod, ami hirdetésként is megállja a helyét, akkor természetesen használhatod azt is, de ha kifejezetten a hirdetéshez szeretnél készíteni valamit, akkor a következőkre érdemes odafigyelni.

Azt már tudjuk, hogy a képek mindennél alkalmasabbak a figyelemfelkeltésre, így a hirdetéseknél is nagyon fontos szerepet kapnak, ezért érdemes gondosan kiválasztani, hogy melyik fotót használjuk. (A Facebook és a Shutterstock együttműködésnek köszönhetően már rengeteg Stock fotóból is válogathatunk a hirdetések elkészítésénél.) A technikai paraméterek így néznek ki:

 • file típus legyen .jpg  vagy .png
 • a kép méretaránya legyen: 16:9 vagy 9:16
 • a felbontás legyen a lehető legjobb, nincs maximális határ
 • a képméret minimum 600 pixel széles, és 600 pixel magas legyen
 • ha a képen elhelyezett szöveg 20%-nál nagyobb területet foglal el, akkor várhatóan a hirdetés nem fog elég jól teljesíteni, ezért érdemes ezt 20% alatt tartani
 • a szöveg ne legyen több, 125 karakternél

Ha a képhez link is kapcsolódik (weboldalak, események kapcsolása), a következők érvényesek:

 • a képet 1,91:1 arányban vágja
 • az ajánlott felbontás 1200 x 628 pixel
 • Címsor: 25 karakter
 • Link leírása: 30 karakter
példa a linket tartalmazó hirdetésre

 

Ha a rendszer úgy ítéli meg, hogy túl sok a szöveg a képen, akkor erről értesítést kapunk. Ha a hirdetéshez több képet használsz fel, akkor elég, ha a képek közül akár csak az egyik nem felel meg a kívánalmaknak, az már sokat ronthat a hirdetés hatékonyságán. Ahhoz, hogy meg tudd állapítani mennyi is a szöveg a képen, IDE töltsd fel és megtudod, hányadán állsz.

Néhány tipp, hogy ne okozzon gondot a szöveg:

 • írj rövid, lényegre törő szöveget, használj kevesebb szót,
 • gondold át a felhasznált betűméretet, de törekedj az olvashatóságra,
 • ha nem muszáj, akkor ne a képre, hanem a hirdetés szövegébe írj

Természetesen vannak olyan kivételes esetek, amikor nem megoldható a szöveg 20% alá szorítása, ilyenek például egy könyv, plakátok, poszterek, vagy más feliratos termék fotója. A vízjelek, szöveges logók és számok viszont beszámítanak a 20%-os keretbe.

A statikus képes hirdetésen kívül készíthetünk még úgynevezett carousel és slide show típusú hirdetéseket is.

Carousel típusú hirdetés

A carousel típusú hirdetésben tulajdonképpen több “kártyából” áll, melyek mind külön képet és akár különböző linkeket is tartalmazhatnak egy hirdetésen belül. Ez egy remek lehetőség egy termék több tulajdonságának, vagy több termék egyidejű bemutatására. De remekül alkalmas történet elmesélésére is. A carouselben beállíthatjuk magunk is a kártyák megjelenésének sorrendjét, de a Facebook is elvégzi ezt, mégpedig a annak alapján, ahogy a különböző kártyák teljesítenek.

Slideshow hirdetés

A slideshow típusú hirdetésben a képeket videó szerűen egymás után vetítik, hangokkal, zenével és szöveggel együtt. Viszont kétségtelen előnye a videóval szemben, hogy nem igényel különösebb felkészültséget, vagy speciális eszközöket az elkészítése, ennek ellenére nagyon hatékony és látványos ez is.

 

 

 

Címkék:

Ezeket láttad már?

A szerző: Dörnyei Barbara
Hosszú, kanyargós út után jutottam el először a netes marketing, aztán a web design világáig. Jelenleg a szívemhez igazán közel álló arculat tervezéssel és grafikus tervezéssel foglalkozom, leginkább kis- és középvállalkozások részére. Ezen kívül, mint OWT-s öregdiák, weboldalakat is készítek.Weboldalam: http://barberrydesign.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.