Így használd a Youtube-ot a vállalkozásodhoz! – Webdesign Tanfolyam

Így használd a Youtube-ot a vállalkozásodhoz!

2018. május 16. - 15:31 • írta: Dörnyei Barbara

2018-at írunk, a videós tartalmak szerepe a marketingben minden eddiginél nagyobb, mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a videók népszerűsége a közösségi oldalakon is töretlen, vagyis a felhasználók szívesen fogyasztják a videós tartalmakat. Éppen ezért a Youtube, mint videómegosztó platform remek lehetőség a vállalkozások számára is, amit okosan felhasználhatnak a brandjük megerősítésére. De jó helye van itt a vállalkozás szórakoztató jellegű tartalmainak,  vagy  jó kis útmutatóknak, ismeretterjesztő edukáló anyagoknak is. Arról nem is beszélve, hogy a Youtube milliárdos közönséggel rendelkezik, ami tulajdonképpen bárki számára elérhető. Jól hangzik ugye? Na akkor nincs más hátra, mint regisztrálni!

A Youtube-on jelenleg nincs külön üzleti profil regisztrációjára lehetőség, csak egyféle profillal hozhatunk létre csatornát. A saját csatorna létrehozásához szükség van egy Google profilra. Ha már van, akkor használhatod azt is, de ha kifejezetten a vállalkozáshoz használnád, akkor érdemes egy új Google profilt használni, különösen, ha esetleg a vállalkozásban más személyek is használják majd a csatornát, így biztosan nem férnek hozzá illetéktelenek a saját dolgaidhoz.

Ha megvan a Google profil, akkor nyisd meg a Youtube oldalát, és a jobb sarokban lévő avatarra kattintva fogod tudni elvégezni az egyéni beállításokat a My Channel, vagy a magyar változatban a Saját csatornám menüpontra kattintva!

 

A következő lépésben meg kell adnod a nevet amivel használni szeretnéd a csatornát, itt van lehetőség a vállalkozás nevét is megadni. Ha ez megvan, akkor ezen az oldalon kattints a Customize channel vagy Csatorna testreszabása gombra a lap tetején. Ez a kép fogad és máris nekiláthatunk a csatorna egyéni beállításainak.

 

Ahogy az már ismerős lesz más oldalakról, itt is beállíthatunk profilképet, (amit itt ikonnak hívnak) és borítóképet, vagyis bannert, ami természetesen jó, ha összhangban van a vállalkozás arculatával.

A csatorna ikon javasolt minimális mérete 800×800 pixel, amit aztán 98×98 pixeles méretben jelenít meg.

A bannert az Add channel art illetve Csatornaképek hozzáadása gombbal módosíthatjuk. Itt van lehetőség már feltöltött képekből is válogatni, de én javaslom a saját banner elkészítését, ami a vállalkozás arculatának jobban megfelel. A banner javasol mérete 2540×1440 pixel, a mobilon és weben egyaránt biztonságosan működő méret, vagyis amiből nem vágódik le semmi, pedig 1546×423 pixel.

Ezzel máris jobban néz ki az oldal, nincs más hátra, mint egy két apró, de mégis nagyon fontos részletet beállítani.

Ilyen például az About vagy Névjegy menüpont, ahol rövid leírást adhatunk meg, ami nem kell, hogy túl hosszú és bonyolult legyen, de érdemes úgy megírni, hogy egyértelműen kiderüljön, kik vagyunk és mivel foglalkozunk. Ezt az információt a Channel description, Csatorna leírása részbe helyezzük el. Ide akár egy linket is elhelyezhetünk a facebook vagy weboldalunkhoz. Ne hagyjuk parlagon az e-mail megadásának lehetőségét sem, illetve helyi vállalkozások, vagyis olyanok esetén ahol ez lényeges, praktikus megjelölni a vállalkozás helyét is. Végül pedig még egy nagyon hasznos és fontos lehetőség, hogy 5 linket adhatunk meg, maximum 30 karakter hosszúságú szöveggel. Ide elhelyezhetjük a weboldalaink, közösségi oldalaink linkjét. Ez nyilván azért lényeges, hogy a közönséget át tudjuk irányítani ezekre a platformokra is. Az itt megadott linkek a banneren kerülnek elhelyezésre.

 

A jobb oldalon látjuk még a Featured Channels, Kiemelt csatornák című részt, melyet szintén szerkeszthetünk, ide vehetünk fel más olyan csatornákat, melyeket mi is kedvelünk, vagy a vállalkozásunkhoz valahogyan kapcsolódnak. Ezt a szekciót át is nevezhetjük, lehet például Csatornák, amiket szeretünk, vagy bármi, tetszőlegesen.

 

Végül az utolsó simításként ellenőrizzük, hogy a beállításaink megfelelőek-e. Ehhez kattints a banner alatt, Subscription/Feliratkozás gomb mellett balra található fogaskerékre és végezd el a beállításokat igény szerint.

Ezzel készen is vagyunk, mehetnek a videók! Ne felejtsd el a vállalkozásod számára készített csatornát úgy is kezelni, ne ide posztold a magánjellegű videókat, ha kommentelsz tartsd szem előtt, hogy itt a vállalkozásodat képviseled!

 

 

 

 

 

Ezeket láttad már?

A szerző: Dörnyei Barbara
Hosszú, kanyargós út után jutottam el először a netes marketing, aztán a web design világáig. Jelenleg a szívemhez igazán közel álló arculat tervezéssel és grafikus tervezéssel foglalkozom, leginkább kis- és középvállalkozások részére. Ezen kívül, mint OWT-s öregdiák, weboldalakat is készítek. Weboldalam: http://barberrydesign.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.