Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Segédlet

Időkezelő alkalmazások az otthoni munkához I.

2021. április 17. | Bognár Péter

# # # # # # # # # # #

Mobil alkalmazások

Bár a Home Office az elmúlt évben rohamosan a hétköznapok megszokott (normális?) részévé vált, a webdesign és sok más szabadúszó kreatív munka is abba a kategóriába tartozik, ahol inkább az a jellemző, hogy az ember otthonról dolgozik. Ez a fajta munka persze mindig is az a műfaj volt, amit távolról nézve sokan irigyelnek, közelebbről nézve viszont már kevésbé látszik mesébe illőnek. 

Akárhogyan is, bár sok alapvető szabálya van a sikeres és produktív otthoni munkának, az egésznek a kulcsa a rendelkezésre álló idő hatékony kihasználása. Hiába a kiváló munkahely, a remek internetkapcsolat, a naprakész eszközök és a nyugalom, ha a nap végére mégis alig készült el valami. 

A technika szerencsére ebben is a segítségünkre tud sietni, első körben azokból mobiltelefonos alkalmazásokból fogok egy kisebb csokrot összegyűjteni, amelyek célja az otthoni (vagy éppenséggel akármilyen) munka beosztásának hatékonyabbá, működőképessé tétele. A mobiltelefon azért is különösen alkalmas erre a feladatra, mert maga is dobogós figyelemelterelő, szóval ha képesek vagyunk a mobilt a produktivitás szolgálatába állítani, az már magában fél siker.

Todoist

Az önálló munka egyik legnagyobb rákfenéje, hogy egyszerre mindig több mindent kell fejben tartani és nyomon kell tudni követni a párhuzamosan futó projektek különböző részfeladatait, no meg azt is, mikorra kell ezeket leadni, melyik sürgősebb vagy fontosabb a másiknál. Ebben segíthet a Todoist, az egyik legnépszerűbb to-do-list, azaz tennivaló-lista alkalmazás. Mint a versenytársai, ez az app is nyomon követi a beletáplált feladatokat és határidejüket és természetesen emlékeztet minden aktualitásra. Emellett viszont beállíthatunk rendszeresen ismétlődő tennivalókat, valamint nagyon hasznos, hogy prioritásokat is beállíthatunk az egyes feladatokhoz, ami nagy segítséget jelenthet, amikor be kell osztani, melyik párhuzamos feladattal kezdjük a napi munkát.

A Todoist emellett még alkalmas csapatmunkában a feladatok szétosztására az egyes csapattagok között is.

iPhone

Android

Chaos Control

Ennek az appnak már a neve is nagyon ígéretes, ki ne szeretne uralkodni az életén apránként eluralkodó káoszon? A Todoisthoz hasonlóan ez az alkalmazás is a GTD (getting things done – intézd el) menedzsment-módszer elveit igyekszik megvalósítani. Ahogy a neve is ígéri, a Chaos Control különösen abban jeleskedik, hogy rendet rak a hegyekben álló tennivalók között, segít különböző kontextusok alapján csoportosítani a feladatokat, mappákba, projektekbe rendezve tudjuk őket beosztani, és aszerint szűrni, súlyozni. 

Külön extra a Chaos Boxnak nevezett lista, ahová a még be nem kategorizált vagy kiforratlan ötleteket, memókat, feladatokat tudjuk betenni.

iPhone

Android

Forest

A Forest a gamification egyik remek képviselője: a célja röviden az, hogy segítsen távol tartani magadat a mobilodtól munka közben – csak semmi Messenger, WhatsApp, Facebook vagy éppen Candy Crush! Az alkalmazás lényege, hogy pontok és szintlépések helyett egy helyes virtuális fát nevelhetsz a telefonod képernyőjén, ami addig növekszik, amíg ellen tudsz állni a kísértésnek, és nem veszed kézbe a mobilt. Ha szépen dolgozol, a fád helyet kap egy kis erdőben, ami aztán a dolgos napokkal egyre gyarapszik. Előrehaladva újabb fatípusok válnak elérhetővé, sőt, a pro változatban az Ecosiához hasonlóan minden saját fád után egy valódit is elültetnek, így aztán tényleg jó érzésekkel tölthet el, ha sikerül a feladatra összpontosítanod. 

Bár a Forest elsődleges célcsoportja az diákság lehet, hiszen a legideálisabb esetben hosszabb, offline elvégzendő feladatokhoz használhatjuk, adott esetben jó szolgálatot tehet más szabadúszók számára is. 

iPhone

Android

Focus Keeper

Ha a feladataid jellegéből fakadóan nem tudod megoldani, hogy egész nap távol maradj a telefonodtól, sokat tud segíteni a mostanra elég közismertté vált Pomodoro technika. A Pomodoro lényege, hogy ahelyett, hogy megpróbálnánk hosszú órákon át egyvalamire összpontosítani, inkább rövidebb, 20-30 perces etapokra bontva végezzük el a feladatainkat, közöttük rövid szünetet tartva. Ha ezt a ritmust sikerül beállítani, sokkal kezelhetőbbé válik az otthoni munka is, hiszen a szünetek belátható távolságba kerülnek és kevésbé nyomasztja az embert a gondolat, hogy még nem lenne szabad mással foglalkozni. 

A Focus Keeper egy Pomodoro alapú to-do lista alkalmazás: a beállított feladatokat a módszer ritmusába osztva segít elvégezni. A tetszetős UI mellett az app nagyon rugalmasan állítgatható és még az elmúlt napok-hetek teljesítményeit is segít nyomon követni.

iPhone

Android

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Tanulás Designer Karrier Kérdezz-Felelek

Designer Karrier Kérdezz-Felelek

2022. január 25.

A múlt hét végén megtartott Kreatív Karriernavigátor nap (2022.01.21.) után nagyon sok kérdés jött hozzánk, ezekre tegnap egy rögtönzött FB Live-ban válaszoltam, illetve fel tudtatok tenni egyéb kapcsolódó kérdéseket is. Kiből lehet designer? Én azt gondolom, hogy nem kell hozzá extra képesség. Nyilván aki tudja magáról, hogy általában nincs szépérzéke, nehezebben fog boldogulni, de már […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange