Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Inspiráció

Honnan inspirálódj? Pro és kontra

2021. január 28. | Tóth Zsuzsanna

# # # # #

Mindig arra biztatjuk a tanulóinkat, hogy ha egy pici kis idejük van, azt töltsék design tartalmak böngészésével. Nem kell mást csinálni, csak nézelődni, nem nehéz!

Ugyanis ha napi szinten találkozol különféle stílusokkal, megoldásokkal, akkor ezeket akaratlanul is eltárolod, tágulnak a határaid, formálódik a vizuális érzéked, ízlésed, ezek a lenyomatok majd látszódni kezdenek a munkáidon is. Érdemes el is tárolni azokat a darabokat, amik megfogtak, hatnak rád, mert néha elég egy-egy ilyen, hogy átlendítsen egy nehezen induló munka szakaszon.

Megszámlálhatatlan blog és gyűjtő oldal elérhető, vannak ebben a témában is elit helyek, ahová a legjobb designerek posztolnak és olyanok is, ahová csak a szemét gyűlik.

Pinterest

A képes tartalmak alfája és omegája. Hatalmas adatbázis, amiben mindenféle dologra rákereshetsz a lakberendezéstől a sminktippekig, de maradjunk a témában a web design, UI design, logo design kulcsszavakra keresve órákig böngészhetsz a találatok között.

Előnye: ez a mennyiség tényleg kifogyhatatlan, ha csak itt keresgélsz, akkor is megvan a napi betevőd. Elég jó a szűrőrendszere, így ha kiegészíted a kereséseket speciális kulcsszavakkal pl. red, minimal, feminine, akkor a találatok még jobbak lesznek!

Hátránya: ide bárki feltölthet bármit és fel is tölt! Azaz nem feltétlenül a jó minőségű, szabályokat helyesen alkalmazó grafikákat és követendő példákat lehet itt megtalálni.

A hátrány után még egy előny, hogy a találatokat szépen mappákba tudod rendezni magadnak, így szép kis gyűjteményt lehet összerakni mindenféle témában!

Awwwards

Nagyon átfogó gyűjtemény és mivel fizetős, de a pénz még nem garancia a bekerülésre, így igazán csak a minőségi tartalom lapozgatható évekre visszamenően.

Előnye: amit itt látsz, az az aktuális trend. Ha jó példákat keresel, itt megtalálod.

Hátránya: a bemutatott weboldalak nem magyar kisvállalkozások weboldalai, hanem nagy márkák, ügynökségek, művészek honlapjai, amelyeknek egészen más kell tudnia mint a kisvárosi festékbolt weblapjának. Szóval ami a Guccinak Awwwards díjat ér, az Kovács 2000 Bt. ügyfeleinek nem értelmezhető.

Behance

Az első hely, ahonnan igazán érdemes inspirálódni, mert nagyon sok valódi projekt tekinthető meg nagy képekkel, szépen tálalva és dokumentálva. Nem véletlenül, hiszen így születnek a megkeresések, megbízások. 

Előnye: láthatod, hogy hogyan érdemes a saját portfóliód is felépíteni. Nem kihányni egy logót egy rosszul tömörített jépegre, hanem a skiccektől a látványterveken át felépíteni a teljes munkafolyamatot. Ettől nem csak profinak tűnsz majd, hanem ha így dolgozol, hosszú távon az is leszel!

Hátránya: itt is azért ki kell válogatni a búzát az ocsúból, azaz mivel ingyenes és alapvetően bárki posztolhatja a munkáit, így vannak rajta érdekes megoldások, de az algoritmusuk előnyben részesíti a sokat látogatott designerek, ügynökségek munkáit, azokat dobálja fel. Ugyanez okból, ha névtelen kis designerként először használod, nem sok forgalmad lesz, ha nem gondoskodsz külső linkekről.

Inspirációs helynek tökéletes és rengeteget lehet tanulni olyan társterületek munkáiból is mint a csomagolástervezés vagy termék design.

Dribbble

A másik szent helye a designereknek egy nagyon alaposan szűrt, meghívásos móka, azaz nem lehet csak úgy bármit feltöltögetni, sőt előfizetés nélkül (nem egy nagy összeg) a keresőt sem tudod használni, nem férsz hozzá a tartalmak nagy részéhez.

Előnye: egy nagyon látványosan összerakott oldal, amin a fél életed el tudod tölteni. Ami még előny, hogy egy ablak a világra, azaz ha sikerül meghívót lőni és feltölteni a megfelelő színvonalú munkákat, akkor indulhat a projektkeresés/munkakeresés. De itt tényleg akkor rúghatsz labdába, ha a portfóliód azt mutatja, hogy itt a helyed, a kutya nem kérdezi az iskoláid, mindegy, hogy hol élsz, csak az számít, amit tudsz!

Hátránya: a feltöltött munkák jelentős része a közösségnek szól, kvázi ujjgyakorlat, amiben mindenki megmutatja a szoftveres tudását, de az elkészült munkák inkább látványosak, mint használhatóak. Eyecandy, ahogy szokták mondani.

Designinspiration

A Pinterestbe oltott Behance, azaz van itt minden. 

Előnye: Ha ingyen használod, akkor nem reklámmentes, nem tudsz moodboardokat készíteni, de böngészni, menteni igen. Én személy szerint ezt szeretem pörgetni, ha várakozom valahol, jobb mint híreket olvasni és mindenféle design kategóriában kapok egy vizuális fröccsöt.

Hátránya: Webdesign témában nincs olyan nagyon rengeteg tartalom.

Természetesen több száz oldal van, ahol böngészhetsz még, különösebb kifejtés nélkül még néhány:

https://www.siteinspire.com/

https://www.webdesign-inspiration.com/

https://bestwebsite.gallery/

És a numero uno, nekem ez a kezdőlapom, nem a Google – https://muz.li

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

2024. február 01.

Mindkettő fantasztikus lehetőség arra, hogy elhagyd a hagyományos kereteket, mint szoros, rugalmatlan munkaidő, helyhez kötöttség vagy akár a bérplafon. Egy ponton találkozik is a két munkakör, ahol a grafikai munka már az asszisztenciába hajlik – designerként is végezhetsz weboldal adminisztrációt, közösségi média tartalom készítést vagy felügyeletet és virtuális asszisztensként is sokszor találkozni már-már tervezői munkába […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange