Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Segédlet

Hogyan tervezz logót 2021-ben?

2021. augusztus 26. | Bognár Péter

# # # # # #

“Jó bornak is kell a cégér”, ahogy eleink mondták: ebből is láthatjuk, hogy a logók iránti igény egyáltalán nem afféle újmódi találmány, már sok-sok évvel ezelőtt is rájöttek az őseink, hogy egy markáns rajz és egy jó márkanév sokat dobhat a cégünk népszerűségén, gondoljunk például a kocsmákra, fogadókra… 

No de evezzünk modernebb vizekre, a logótervezés nem csak a grafikus design és a céges imázsépítés nagypályás világában fontos elem, de a webdesign bármilyen szintjén is kikerülhetetlen – gondoljunk csak arra, hogy lényegében minden weblap sablonban rögzített helye van a cég logójának. Felgyorsult világunkban pedig honlapja és saját brandje már gyakorlatilag mindenkinek van – nem csak a klasszikus értelemben vett üzleti vállalkozások, de blogok, youtube-csatornák, facebook-csoportok is mind a saját logójukkal szeretnének tartós benyomást tenni a látogatókra.

A logótervezés ugyanekkor a design talán legkülönlegesebb része, valódi mikrokozmosz. Ahogy a szakkönyvek előszeretettel emlékeztetnek minket: a logó a márka teljes imázsának a megtestesítője, és abban a szűk néhány pixelben kell olyan benyomást tennie a nézőre, ami maradandó módon beégeti a képet és az összes, a márkához kapcsolódó előnyös asszociációt az ügyfél emlékezetébe. A varázslatot, amit a legnagyobbaknak sikerült elérni, mindenki szeretné reprodukálni, és könyvtárnyi irodalma született már a logókészítés tudományának. 

Per Mollerup: Marks of Excellence (Phaidon, 1997)

Ezzel persze nem egyszerű dolog versenyre kelni, így ebben a cikkben nem is tervezek előrukkolni a bölcsek kövével – viszont szeretném kicsit nagyító alá venni az aktuális trendek néhány vonulatát, és ezekből leszűrni néhány tanulságot.

Ha megnézzük, mi történt a logók világában az elmúlt egy-két évben, azt tapasztaljuk, hogy hatalmas a mozgás, óriási márkák látják elérkezettnek az időt arra, hogy felfrissítsék az adott esetben évtizedek óta közismert logójukat. Nézzünk meg néhány prominens képviselőt, és vizsgáljuk meg közelebbről, mi is történt!

Pfizer

Az amerikai gyógyszerészeti megacég a koronavírus okozta világjárvány kapcsán a hírek és a közbeszéd állandó szereplőjévé vált, de a cég, mint brand, a logójával együtt már korábban is beépült a populáris kultúrába, hiszen a 2000-es évek elején már volt egy termékük, ami ravasz brandinggel szinte önmagában hordozta a cég logóját: a Viagra rombusz alakú kék tablettája. 

Kép: Wikipedia

Talán emiatt is gondolta úgy a cég marketingosztálya, hogy az aktuális, világmegváltó szerephez egy kicsit más köntösben szeretnének megjelenni, így 2021 elején megszületett az új Pfizer logó.

Kép: Looka.com

A kék tablettát idéző háttér eltűnt, így az alig érzékelhetően, de azért modernizált tipográfiájú márkanév betűi már nem a negatív térből rajzolódnak ki. A felirat mellett egy grafikus elem is megjelent, ami flat stílusú, ám mégis térhatású megjelenéssel némi dinamizmust kölcsönöz a designnak. A szalagok a DNS kettős spirálját idézik, ami persze finoman a COVID-védőoldtás RNS-alapú technológiájára is utal. 

CIA

Nem vicc, Jack Ryan munkahelye, a mindentudó szuperkémek kiképzőközpontja és globális lehallgatóállomás is nagyszabású redesignon esett át ebben az évben. A régi, finoman szólva ódivatú logót (egy designer-oldal szerint úgy nézett ki, mintha egy tízéves gyerek csinálta volna clipartokból), egy nagyobb szabású imázsváltás keretében kukázták. Az új design célja az inkluzivitás és elérhetőség növelése, azaz hogy a hírszerzőhivatal ne csak a gazdag fehér férfiak játszóterének tűnjön, hanem valami modern, menő dolognak. 

A két (vagy ha a fekete hátteret nem vesszűk, tulajdonképpen egy) színű logó teljesen leszámol a régimódi, a heraldisztika nemes hagyományait idéző színekkel és designelemekkel. A puritán kitűző jelleget és a komoly, funkcionális betűtípust egy absztrakt, némi retro-kiberpunk esztétikát sugárzó vonalakból álló három dimenziós hatású háttér dobja fel. 

Kép: Looka.com

Természetesen egy ilyen méretű játékos esetében mindig nagyon erős lesz minden design-döntés visszhangja és a beérkező kritika is – a CIA merész lépését a Twitter népe mindehez hasonlította, underground techno-partitól kortárs művészeti folyóiratig, de a legtöbb kritikus úgy érezte, a logóval a hivatal már-már erőltetetten trendi próbál lenni.

Burger King

A képhez tartozó alt jellemző üres; Burger-King-rebrand-2021-1024x536-1-960x503.png a fájlnév
Kép: Looka.com

A nagy második hamburgerező is megújult az év során, bár a megÚJulás talán nem a legjobb szó, hiszen az új design éppen, hogy határozott retró jelleget mutat. A Burger King esetében nem csak egy egyszerű logófrissítésről van szó, a Jones Knowles Ritchie ügynökség bábáskodásával egy teljes új arculatot alakítottak ki az étteremlánc számára. A fő gondolat a szintetikus, ipari asszociációk levetkőzése és egy barátságos, fenntartható, étvágygerjesztő imázs létrehozása. Az ügynökség honlapján rövid esettanulmányban bemutatják a teljes projektet, érdemes rákattintani. 

A logó maga a cég 99-es, erősen a kor szellemében fogant rebrandingje előtti (jó 30 éven át, szinte változatlan) logóját hozza vissza, szinte alig érzékelhető vizuális csiszolással. 

Planters

Kép: Looka.com

A Planters mogyoró 2020-ban hozott egy nagyon erős lépést, és szintén felfrissítette a klasszikus logót. A régi, transzparens-szerű logó helyére megint csak egy, a hátteret elhagyó, letisztultabb design került. A korábbi perspektivikus ívet a felirat alsó íve még felidézi, de a betűk felülről egy határozott egyeneshez igazodnak. A kék hátteret a mogyorósárga betűk flat stílusú, térhatású sziluettje tartotta meg. Mindezek mellett a legnagyobb váltást a maszkotfigura, a több, mint 100 éves, arisztokratikus Mr. Peanut eltávolítása jelenti. Mogyoró úr persze a csomagolásokon továbbra is jelen van, de a logónak már nem szerves része – Így viszont nagyobb helyet kaphat a zacskókon, dobozokon. (A Planters amúgy egy nagyon bizarr reklámkampány-sorozatban tavaly megölte aztán feltámasztotta Mr. Peanutot, de ebbe most ne menjünk bele, sokan írtak róla.)  

Marriott 

A luxusszálloda-lánc is megújította a logóját: az eredmény jól láthatóan itt is a minimalizálás és a lényegre összpontosítás volt. A különleges betűtípus helyére egy jól olvasható, komoly font került, és a korábbi logó minden karakteres eleme az egyetlen, jól felismerhető nagy M-be összpontosult. A korábbi logóban található pecsét, az M absztrahált (és önmagában már nem értelmezhető) változatával szintén kikerült a designból.

Autóipar

Az autóipar hatalmas változás küszöbén toporog, és lassan ízlelgeti az elkerülhetetlent, a fosszilis üzemanyagok fokozatos kivezetését, lényegében az általuk ismert világ végét. Valószínűleg ennek köszönhetjük, hogy ezen a piacon döbbenetes mennyiségű új logóval találkozhatunk. Lássuk őket!

Peugeot

Az oroszlános logó esett át talán a legradikálisabb újratervezésen. Az új logó ráközelít az oroszlán fejére, ezzel személyesebb, közelebbi, hatást gyakorol a nézőre, és a CIA-hoz hasonlóan egy kicsit eltávolodik a cimke heraldisztikai gyökereitől és az oroszlán lovagi címerek állataira emlékeztető tartásától (bár ennek némiképp ellentmond, hogy az új design kerete éppen, hogy egy címerpajzs körvonala). A kitöltött sziluett helyére egy stilizált, szögletes vonásokból kirajzolódó grafika került, ami már arckifejezést is ad a vicsorgó nagymacskának.

Renault

Kép: Looka.com

Itt is a vonalrajz vette át a betöltött felületek helyét, ám kicsit kevesebb bátorsággal nyúltak a klasszikus designhoz. A vonalas logó a Burger King megoldásához hasonlóan az eggyel korábbi iterációhoz nyúl vissza, bár a 72 és 92 között használt klasszikus logó három, nem két egyenletes vastagságú vonalból állt.

BMW

Kép: Looka.com

A változtatás itt még kisebb mértékű: a fekete háttér helyére átlátszó alapon színes betűk kerültek, valamint eltűnt a térbeliség, anyagszerűség megjelenítését szolgáló árnyalás.

Nissan

Kép: Looka.com

A japán autógyártók is hasonló lépéseket hoztak: a Nissan új logója az eredeti grafika minimalista lecsupaszítása – a keretet és a logó körvonalait pusztán az összkép érzékelteti.

Ahogy talán feltűnhetett, az általános motívum a fenti redesignok között a vonalas grafika előretörése. Míg az autómárkák korábbi logói általában a logó legfontosabb megjelenési helyéből: a kocsik orrából indultak ki, és amennyiben erre lehetőség nyílt, az ezüstösen csillogó, vagy domború színátmenettel betöltött grafikák a nyomtatásban vagy a képernyőkön megjelenő változatokban is igyekeztek ezt a képet, és ezzel magukat az autókat is megidézni. Az új logók viszont mintha a digitális megjelenést és -használhatóságot helyeznék előtérbe – vonalak, átlátszó háttér és a gestalt-elvek szerint felépülő designok a jellemzőek. A felfrissített tervek az acél és a króm helyett az elektromos autózással érkező hi-tech jövőt is megelőlegezik – az ügynökségek kommunikációjában az üres, letisztult hátterek nagyon sokszor hivatottak a tiszta, szennyezésmentes égbolt, a tiszta levegő megjelenítésére. 

Ezzel még nincsen vége a sornak, de már ebből a néhány példából is kezd kirajzolódni egy jól látható kép azt illetőleg, mit gondolnak a 2020-as évek designerei a logótervezéssel kapcsolatban. 

  • Tiszta, jól olvasható feliratok,
  • A tipográfiára összpontosító logók, kevés a klasszikus értelemben vett grafika,
  • Ennek megfelelően gyakori a stilizált, vonalas grafika – minimális a részletezés, minél inkább flat egy felület, annál jobb,
  • A feliratok önmagukban állnak, nincsen alattuk vagy mögöttük keret vagy valamilyen színes háttérlap vagy -forma,
  • Egyszerűsítés, minimalizmus és elszakadás a valós világ tárgyaitól (pontosabban azok legfeljebb utalásszintű felidézése).

Eszközök

A logo desiner eszköztárában a legerősebb fegyver máig a papír és a ceruza. Az összes fenti designon látható, hogy valamilyen létező terv, logó vagy tárgy alapján, egy hosszas letisztulási folyamat eredményeképp születtek meg, erre pedig kétségkívül a szabad kézi skiccelés a legjobb eszköz 2021-ben is, és ez így is marad egészen odáig, amíg a számítógépek nem lesznek képesek kiolvasni a fejünkből az ötleteinket. 

Ha megvan az ötlet és a fő csapásirány, elő lehet venni az Illustratort, Designert, vagy más vektoros tervezőprogramot. A minimalizmus kétségbevonhatatlan előnye, hogy nem igényel különleges technikai bravúrokat a kivitelezés közben: nincs más, csak a designer, formák és színek.

Van viszont egy kissé riasztó fejlemény a logótervezés modern piacán, ez pedig a sablonból generált gyors logók világa. Ismerve, hogy a professzionális designerek mennyi munkát és erőfeszítést fektetnek egy logó megtervezésébe és véglegesítésébe, micsoda önvizsgálat, piac- és stratégiaelemzés áll egy rebranding hátterében, meglehetősen nyomasztó belegondolni, hogy pl. az Adobe Spark, az Adobe ingyenes online designer alkalmazása esetében egy logótervezés kb. négy és fél percig tart, de ha ismered a járást, és már megvan a céged neve és szlogenje, akár két perc alatt is kész lehetsz. 

Egy…
Kettő…
Három…
…és már választhatok is a kész logók közül.

Nem az Adobe az egyetlen, aki ilyen szolgáltatásokat kínál, a Canva is rengeteg, nagy vonalakban tematikusan szortírozott logósablont tartalmaz, (bár ott legalább nem fogják gombnyomásra elkészíteni a designt, valami kis munkát neked is bele kell tenni), de ott van még a Freelogodesign.org is, ami a Sparkhoz hasonló módszerrel készít logót a jelentkezők számára.

Íme két elégedett ügyfél is az elkészült remekművekkel:

Előfordulhat a designeri praxisunkban, hogy a beérkező ügyfél már kész logótervvel érkezik, ezt érdemes kicsit közelebbről megvizsgálni, és tisztázni, honnan is szedte – általában érdemes egy kicsit több figyelmet adni a cég arculatának, mint negyed óra klikkelgetés!

Címkép: Canva logó sablonok

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Segédlet Tanulás Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

2023. május 30.

A digitális korban, amikor az internet szerepe és jelentősége egyre inkább fokozódik, a weboldalak kritikus szerepet töltenek be a vállalkozások és az egyéni vállalkozók online jelenlétében. Azonban az idő múlásával a weboldalak minőségi követelményei is folyamatosan változnak és fejlődnek. Ma már szinte elképzelhetetlen kitűnni a konkurencia közül egy igazán jó weboldal nélkül, ami megragadja a […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange