Hogyan tervezz bannert? – Webdesign Tanfolyam

Hogyan tervezz bannert?

2017. július 10. - 13:05 • írta: Dörnyei Barbara

Mi a banner? Pontosabban banner hirdetés? Definíciója szerint egy négyszögletes grafikus állomány, ami a weboldal tetején vagy alján fut végig keresztben, illetve a bal, vagy jobb oldalsávban jelenik meg. A banner hirdetés általában fizetés ellenében kerül ki a weboldalra. A banner így az internetes marketing egy igen gyakori formája, mindannyian gyakran találkozhatunk vele.

Típusát illetően kétféle bannert különböztethetünk, meg, az egyik célzottan, a felhasználó kulcsszavas keresései alapján kiválasztva jelenik meg, a másik random jelleggel, bárhol felbukkan.

Mérete elég sokféle lehet, a Google AdSense szerint a legjobban, ezek a méretek teljesítenek, természetesen pixelben megadva. (Ha még több méretet szeretnél, ITT találsz egy szép hosszú listát)

A legsikeresebb banner méretek, pixelben

Az ilyen hirdetés sikerességét, azonban a méreten kívül még sok más is befolyásolja, és mivel az interneten nagy a “zaj”, érdemes energiát fordítani a megtervezésére, hogy ki tudjunk tűnni a többi hirdetés közül.

Mit tehetünk tehát, hogy a bannerünk jól konvertáljon és eredményes legyen?

Kontraszt 

Gondoljuk át, hogy hová fog kerülni a hirdetés! Hogyan tud a környezetéből, a háttérből kiemelkedni? Bátran használhatunk élénk, kontrasztos színeket és feltűnő, erős betűtípusokat is. A lényeg, hogy a hirdetés még a kis felületével is kiemelkedjen, és mindenképpen vonzza a tekintetet.

Hierarchia

A banner mindenképpen tartalmazza a logót, a rövid szöveges tartalmat, üzenetet, és egy CTA-t, ami lehet csak szöveg vagy akciógomb is.

A logó dolga itt is a márka megerősítése, tehát legyen jól látható, könnyen olvasható, de ne nyomja el a banner másik elemeit, ne ez legyen a legnagyobb.

A legfontosabb elem nyilvánvalóan a hirdetés szövege, ami ebben az esetben nagyon lényegre törő, és rövid kell, hogy legyen. Egyrészt nem áll rendelkezésre túl sok hely, másrészt a látogató nagy eséllyel csak egy pillantást vet majd a hirdetésre, nem fog hosszú szöveget elolvasni. Emeljük ki tehát a lényeget, és helyezzük ezt úgy el, hogy ezt lássa meg rögtön a látogató. Bátran használjunk nagy méretű, vastagabb betűtípusokat, minél feltűnőbb annál jobb. Természetesen itt is lényeges az olvashatóság, a design nem menjen a rovására.

Ha használunk akciógombot, akkor azt is gondosan helyezzük el, lehetőség szerint a szöveg után és legyen egyértelmű, kattintásra ösztönző a felirata és a színét is válasszuk meg gondosan, emelkedjen ki a környezetéből.

A link

Ügyeljünk arra, hogy a hirdetésben elhelyezett link, az akciógomb jó helyre vigye a látogatót. Ha a hirdetésben egy sportkocsit lát a felhasználó és amiatt kattint, akkor a link ne vigye őt egy mosógép áruházhoz.

Képek

A képek, grafikák használata itt is fontos, de ne felejtsük el, hogy kevés a rendelkezésre álló hely, használjunk jó minőségű, a hirdetés fő üzenetét jól kifejező, vagy jól támogató képi anyagot, csak a lényeg szerepeljen rajta. Egy jól kiválasztott képpel már meg is szerezhetjük a látogató figyelmét, ezért fontos erre is nagy hangsúlyt helyezni.

Animáció

Az animált hirdetések általában jobban teljesítenek statikus társaiknál, mivel a mozgás jobban felkelti a figyelmet, vonzza a tekintetet. Ha animált bannert szeretnénk készíteni, ügyeljünk arra, hogy az animáció ne terelje el a figyelmet a hirdetés mondanivalójáról és ne is legyen túl hosszú.

Csak egyszerűen!

Mivel a bannerek méretben erősen korlátozottak és a felhasználók sem töltenek túl sok időt a nézegetésükkel, ezért fontos, hogy a banner lényegre törő legyen, ezt pedig úgy tudjuk elérni leginkább, ha az egyszerűségre törekszünk. Tehát, egy bannerbe egy üzenet, egy kép, egy CTA és egy logó kerüljön! Ne próbáljunk meg több üzenetet, több kampányt zsúfolni egy bannerbe.

Végül pedig a technikai részletekről. Mentésnél törekedjünk a kis fájlméretek elérésére. A banner készülhet png, jpg, gif vagy HTML5 fájlban is.

 

 

Ezeket láttad már?

A szerző: Dörnyei Barbara

Hosszú, kanyargós út után jutottam el először a netes marketing, aztán a web design világáig. Jelenleg a szívemhez igazán közel álló arculat tervezéssel és grafikus tervezéssel foglalkozom, leginkább kis- és középvállalkozások részére. Ezen kívül, mint OWT-s öregdiák, weboldalakat is készítek.

Weboldalam: http://barberrydesign.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Awwwards