Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Tanulás

Hogyan tanulj otthon igazán eredményesen?

2018. augusztus 28. | Tóth Zsuzsanna

# # #

Az online tanulás egy csodálatos lehetőség. Olyan ismeretek kerültek az internet segítségével bárhol elérhetővé, amelyek eddig gyakran egyszerűen elérhetetlenek voltak, főleg ha nem a fővárosban lakik az ember. Egy beülős tanfolyamra már csak eljutni is rengeteg idő, utazási költség, akkor már enni is kell valamit, de legalább egy üdítőt venni, munka után megpróbálni figyelni… Ha pedig hétvégén van, akkor a pihenés lehetősége veszik el. Nem beszélve arról, hogy közbejöhet valami. És egy több hónapig tartó képzés alatt közbenjön, az biztos. Ha kérdésed van, akkor és ott kell feltenned! Nyilván erre nincs mindig idő vagy alkalom, így gyakran maradnak megválaszolatlan kérdéseid.

Online ilyesmikkel nem kell számolnod, hiszen nem kell sehová elutaznod. Azt, hogy mikor és hol tanulsz, te választhatod meg a saját napi rutinod alapján! A saját székedben, gépeden tanulhatsz, nem kell minden alkalommal zavartan ücsörögni egy idegen gép előtt, hogy na, ezen mi hol van? Nincs utazási költség, bátran ehetsz akármennyit tanulás közben, akár a frissen főtt lecsóból is, kényelmesen elhelyezkedve fogadhatod be az információkat. Ha közbejön valami, akkor sincs gond, ha megérkezik a heti lecke, szépen megvár, amíg folytatni tudod. Sokan összegyűjtenek pár heti anyagot és úgy tanulnak, ha elakadnak, bátran kérdezhetnek a csoportban!

Eddig szép és jó, igaz? Egy fontos tényezőt felejtettem ki, mégpedig Téged, aki úgy vagy szocializálva, hogy tanulni el kell menni valahová! Ott feleltetnek, kötelező feladatokat adnak, számonkérnek, vizsgáztatnak. Az egyéni érdeklődés vagy a készségek nem számítanak. Lényeg, hogy meglegyen a darabszám és akkor jó jegyet kapsz a végén. Ha van mód, akkor a legtöbben valamilyen extra segítséget is igénybe vesznek, amivel kipipálható az adott feladat. Tudom, hogy így működik, én is ugyanúgy jártam iskolába, mint bármelyikőnk.

Pont ezért nálunk ez nem így működik. Semmi sem kötelező!

Wow, mi?

Ez egészen addig wow, amíg rá nem jössz, hogy ez azért van, mert mi tényleg felnőttként kezelünk és rád bízzuk, hogy Te neked ez mennyire fontos, mennyi idő és energiát fektetsz bele! Mi minden segítséget megadunk, akkor is ha extrán sok feladatot igényelsz és rengeteget kérdezel! Viszont nem fogunk senkit sem kérdezgetni, hogy megcsinálta-e a “háziját”? Ugyanis ez nem házi feladat.

Ez ma a tanulás. Azért kell neked is megpróbálni kivágni a kutyát a képből és átrakni a másikra, hogy megtanuld! Azzal, hogy megnézed a videót vagy elolvasod az anyagot még nem tanulod meg! Sőt, igazán akkor tanulod meg, ha kivágod a kutyát és aztán önszorgalomból kivágsz egy majmot, két oroszlánt és egy egyszarvút is!

Hogyan tanulsz a legtöbbet a feladatokból?

Ne daráld le őket, mint egy sorozatot a Netflixen!

Ha össze is gyűlt pár leveled, akkor is egyszerre max. 2-3 feladatot adj be! Ugyanis, ha azonos témában az első 2-3 feladatot feltöltöd nekünk, akkor a visszajelzéseket már bele tudod építeni a további munkákba! Gyakran azt tapasztaljuk az ilyen tömbösített feladatmegoldásoknál, hogy már az elsőben javítandó igazítási hibát végigvitte a tanuló az összes megoldásán, így az összeset javítania kellene. Sajnos ilyenkor már nem szokták javítani, így nem is rögzül az, hogy az hibás. Sietni amúgy sem jó, picit hagyni kell ülepedni a tudást, ez nem az a műfaj, amin végig lehet száguldani, úgy nem marad meg semmi, csak felületes lesz a tudásod!

Először olvasd el, nézd meg és csak utána kezdd el csinálni!

A legtöbb lecke egy írásos dokumentumból áll, ami leírja az adott témakörről mit kell tudni. Ebben rengeteg hasznos információ rejlik, ami a videó feldolgozásakor is jól jöhet! Azt tapasztaljuk, hogy sokszor ezt egyszerűen kihagyják a tanulók, mert a videó a fontos, amit elindítás után azonnal megpróbálnak leutánozni. Ne tedd! Így persze nehezen követhető, hiszen nincs bevezetés a témába és még gőzük sincs mi sül ki a videóból. Tudom, hogy több idő, de először nézd végig a videót, hogy felismerd, hogy milyen lépések ismerősek már, hogyan épül fel a feladat és mi a végeredmény. Ez pont olyan, mintha egy oktató a táblánál először ő maga mutatná meg, aztán mondja el, hogy lépésről-lépésre hogyan csináld!

A videó nem szalad el! Ugyanis akárhányszor megnézheted!

Nem kell kapkodni, bármikor megállíthatod, beletekerhetsz, sőt kockánként léptetheted, ha valami nem világos. Ha végképp nem érted, hogy mi történik ott, akkor pedig a tanulói csoportban keres rá vagy kérdezd meg!

Kérdezz!

Van egy mondás a csoportban, hülye kérdés nincs, az a hülye, aki nem kérdez! Ugyanis sokan azért nem kérdeznek, hogy ne kérdezzenek hülyeséget. Ha hülyeséget kérdeznél, akkor sem veszi senki a fejed, mert tanuló vagy, nyilvánvalóan egy csomó dologról még nincs információd. Mi már rengeteg kérdést hallottunk, így nem nagyon lepődünk meg semmin, de igyekszünk minden kérdésre válaszolni türelmesen és készségesen.

Töltsd fel a megoldásod a csoportba és kérj visszajelzést!

Ugyanis pont ezért tanulsz oktatói támogatással! Ha a feladatmegoldásod hasonlít a példában lévőre, attól még lehetnek olyan szakmai észrevételeink színhasználatról, betűválasztásról, igazításokról, arányokról, amiket magadtól nem látsz meg! Kód esetén pedig az oktató látja, ha rosszul alkalmazol valamit, vagy kihagysz a kódszerkezetből fontos dolgokat.

Gyakorolj! Gyakorolj! Gyakorolj!

Tananyagunkban már most több, mint 100 videó van. Ezen kívül találsz a weboldalon és a csoportokban is még vagy 20 szorgalmi videót is, ezek száma is egyre bővül A kódolásnál szintén hihetetlenül fontosak a szorgalmi feladatok is, mert az ok, hogy egyszer megcsinálod azt ami a tananyagban van, de ahhoz, hogy beépüljön, hogy mi micsoda és mit csinál, mi történik, ha azon változtatsz – Hajninál lassan száz heti szorgalmi van, Emesénél is már vagy egy tucat videós szorgalmit találsz mindenféle extra weboldal kialakításokról, hírlevekről stb.

Ne hagyj ki túl sok időt!

Az első pontban meg pont azt mondtam, hogy ne száguldj, mi? Mennyi a sok és mennyi a gyors? A normál tempó, amivel egy átlagos tanulónak haladnia optimális az tanfolyamok hétről-hétre érkező leckecsomagja, amiben azért szintén van egy nehezedő szakasz, hiszen az első pár lecke még könnyedebb, aztán mennyiségben és nehézségben, feldolgozási időben is többet és többet igényelnek a leckék, egyre összetettebbek. Ha időközben lemaradsz sincs semmi gond, a leckék a felületen elérhetőek az előfizetésed ideje alatt, viszont ha ez hosszabb idő – hetekben, hónapokban mérhető, akkor ne ott folytasd, ahol éppen abbahagytad, mert nem fogod tudni felvenni a fonalat. Pár leckét olvass vissza, csinálj meg újra 1-2 előző feladatot. Ez kódolás esetén még inkább így van, nagyon könnyű kiesni a rutinból, még annak is, aki már évek óta csinálja. Ha több hónapot nem foglalkoztál az anyagokkal, akkor ne akarj egyszerre 12 leckét bepótolni, mert kisütöd az agyad és elmegy a kedved az egésztől! Inkább próbálj fokozatosan haladni, azokban az időszakokban, amikor nincs időd gyakorolni, legalább olvasd át, nézd át az érkező anyagokat!

Ugrálni az anyagban szigorúan tilos és életveszélyes!

Ez hülyeség! De tény, hogy nem véletlenül ebben a rendszerben oktatunk, hogy hétről-hétre építjük fel a tudásodat! Ugyanis ha a teljes anyag nálad van, akkor két dolog szokott előfordulni: egy, hogy remek, majd holnap foglalkozol vele és ez a holnap minden nappal távolabb kerül. Én is vettem már online tanfolyamokat más témában, amik egy weboldalon ott várnak rám. És várnak és várnak. A másik, hogy elkezdesz ugrálni az anyagban. Ó, hát én már nagyon tudok ám mindent a HTML-ről, ezt akkor át is ugornám. Mivel az anyagot egymásra építjük – nagyon figyelünk arra, hogy az oktatók előkészítsék egymásnak a terepet a megfelelő információkkal – ezért a kihagyott anyagok óriási fehér foltokat okozhatnak a tudásodban. Még olyanok is sok-sok érdekességet találnak az anyagokban, akik évek óta grafikusként dolgoznak, csak más területen.

Ne másolj!

Igen, gyakran kapjuk a tanulókat azon, hogy vagy valahonnan letöltött grafikát, vagy lekopizott logót adnak be vagy egymás kódját (a hibákkal együtt természetesen). Nekünk igazából tök 8, hogy megcsinálod-e a feladatot, de ha megcsinálod, akkor csináld meg tisztességesen! Mi az tudjuk értékelni, amit látunk, de tök hülyék nem vagyunk! Amikor valaki, akinek ismerjük az addigi teljesítményét bead valami feltűnően jót, akkor mindig ott a kisördög. Sajnos a kisördögnek gyakran van igaza és mi néhány keresésből megtaláljuk az eredeti forrást! Ez egy tanfolyam, ahol az a lényeg, hogy azt te készítsd el, te tudd elkészíteni! Nem minket csapsz be igazán, hanem magadat, ha “okosba” oldod meg! Inkább tudj kicsit kevesebbet még, és próbáld meg megugorni azt a szintet, mint valaki olyan munkájával ékeskedni, aki amúgy tisztességesen kiseggelte azt a feladatot, órákat töltött a hibakereséssel, vagy rajzolgatással. Ez élesben igazán gáz, mert az internetezők gyorsan megtalálnak egy kopizott logót és az internet nem felejt. A másolás és a lopás persze nem azonos. A másolás egy fontos tanulási folyamat, hiszen a leckéket is másolod. Viszont amikor az a feladat, hogy akkor most Te jössz és legyél kreatív, akkor az ne a kreatívan átültetem legyen! Ez egy elég jó cikk arról, hogy a kereket nehéz újra feltalálni, mert már 3.674.942 db logó van a Google-ban arra a szóra natural logo, de itt az is játszik, hogy adott közegben kell olyat alkotnod, ami még nincs. Senkit nem érdekel, hogy Rio de Janeiroban is van egy műkörmös szalon hasonló logóval, mint Kiskunlacházán. De ha egy sportmárkán dolgozol majd, bizony ez már igényel némi kutatást, főleg ha esélyes, hogy nemzetközi piacra készül.

Hagyd a csudába, ha nem megy! Még a legprofibb profiknál is van olyan, hogy mereven bámulják a kijelzőt, mert nincs ötletük. Ilyenkor azt szoktam tanácsolni, hogy hagyd ott a gépet! De előbb nézd végig Hajni gifes cikkét – Kreativitás-válság – Hogyan másszak ki belőle?

Jegyzetelj! Bár ez egy online tanfolyam, azért egy erre a célra fenntartott füzet a gép mellett aranyat ér! Én rendszeresen tartok egy firkapapírt is, amire méreteket írok fel, vagy olyan dolgokat amit két lépés között fejben kellene tartanom. Itt még egy dologra hívom fel a figyelmed. Érdemes mérni azt, hogy egy-egy feladattal mennyi időt töltesz! Ha szakmaszerűen akarod űzni a dolgot, akkor azért, mert egyre gyorsabbnak kell majd lenned és jobb minőséget is produkálni közben, ha nincsenek ilyen terveid, akkor is lesz fogalmad arról, hogy későbbiekben egy-egy feladatot csinálj meg magad vagy mégis inkább szervezd ki, melyik éri meg jobban!

Jó tanulást kívánunk!

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Segédlet Tanulás Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

2023. május 30.

A digitális korban, amikor az internet szerepe és jelentősége egyre inkább fokozódik, a weboldalak kritikus szerepet töltenek be a vállalkozások és az egyéni vállalkozók online jelenlétében. Azonban az idő múlásával a weboldalak minőségi követelményei is folyamatosan változnak és fejlődnek. Ma már szinte elképzelhetetlen kitűnni a konkurencia közül egy igazán jó weboldal nélkül, ami megragadja a […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange