Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

harmony

Hogyan ne vállaljuk túl magunkat?

2015. július 13. | Tóth Zsuzsanna

# # # #

Tulajdonképpen nagyon egyszerű: időnként nemet kell mondani. Az alap felütés az, hogy pöpecül be tudod osztani az idődet (ugye olvastad a home office-ról szóló cikket?), de mégis mindig estébe hajlóan dolgozol, meg hétvégén is, és mindig mindennel el vagy csúszva. Ezt az állapotot kellene valahogy megszüntetni. Mindez alap esetben nem csak rajtunk múlik, mert mindannyian ismerjük azt az ügyféltípust, aki hatvanszor küldi vissza apróbb módosításokra a deisgn tervet, vagy azt a típust, aki 30 variációt rendel meg, és abból óhajt választani. A mi feladatunk ezekről a hülyeségekről leszoktatni őket, hogy a szükségesnél egy perccel sem több idő alatt tökéletes munkát tudjunk végezni, és kezdhessünk foglalkozni a következő ügyféllel.
Nézzük meg egy légbőlkapott példán, hogy mi történik ha (nem)hagyjuk az ügyfelet kedvére szórakozni az időnkkel.

 

Ügyfél jön, weboldalt szeretne, és kéne egy design

A másik cikkben említett időbecslés elég fontos itt is, nagyjából képben kell lenni azzal, hogy milyen feladat mennyi időt vesz igénybe. Kezdjük is el. Az első lépés az, hogy Ügyfél előadja, az elképzeléseit. Ez a nulladik hiba… bizony. Mert a bemutatkozás után a következő mondatunk az legyen, hogy “Kedves Ügyfél, a weboldal nem Neked készül, hanem a célközönségednek”. Két esetben van némi beleszólása a weboldal design-jába: ha ő is a célcsoport része (nem jellemző), vagy őróla szól az egész honlap (általában nem Róla szól a honlap, hanem az üzletéről, meg a termékeiről vagy a szolgáltatásáról, de nem Őróla!).

Jogos a meglátás, hogy amit írok a így nem teljesen okés, mert nyilván az ügyfél jól ismeri a célcsoportját, tehát meg kéne hallgatni az elképzeléseit arról, hogy milyen legyen a készülő oldal. Igenám, de ennek 100%-ban az a vége, hogy az ügyfél SZEMÉLYES, tehát szubjektív szépérzéke alapján kerül kialakításra a design.
Neked webdesignerként képben kell lenned a trendekkel és a piaccal. Ez a szakmád, ebből élsz. Ezt kutatod minden nap, erről olvasol kimerítő szakmai cikkeket, ezzel van tele az RSS olvasód meg a Pocketed. Az Ügyfél viszont nem ebből él, nem ez a szakmája.

Hiába próbálod terelgetni, hogy próbáljon a vevőinek a fejével segíteni Neked a munkában. Abban a pillanatban, hogy megérzi: itt most egy kreatív folyamat során egy szép és gusztusos honlap formálódik, azonnal felugrik benne az egyéniség és az önkifejezés ösztöne. Innen egyenes út vezet az olyan mondatokig, hogy:
“Szerintem a fejléc háttere legyen egy kicsit zöldebb, az jobban nézne ki!”
“Az a gomb ne legyen ennyire kerek!”
“Valahogy nem tetszenek a színek, kicsit próbálkozol még rajta, hogy jobban el tudjam képzelni?”
“Túl sok a világos szín, legyen benne több sötét!”
“Az a betűtípus nagyon hogyismondjam, izé. Ilyen van a nagymamám ebook olvasójának a hátuljának a címkéjén. Lecserélnéd valami modernebbre?”

Ésatöbbi. Ez a folyamat nyílegyenesen vezet a neverending story irányába. Tehát nulladik lépésként meg kell próbálni megértetni Ügyféllel, hogy a honlap nem az ő szubjektív elképzelései alapján kell készüljön. Mert nem ő fog rajta vásárolni. Tehát az első megbeszélés eredménye jó esetben egy brief, ami (többek között) jó eséllyel tartalmazza Ügyfél tapasztalatait az ő célcsoportjáról, és ami alapján el lehet kezdeni dolgozni. Ha mégis nagyon sok szubjektív dolgot kért, és nagyon magára akarja szabatni a honlapot (és látod rajta, hogy menthetetlen), akkor jön a következő szigorítás.

 

Egykörös módosítás

Ha látod, hogy az ügyfél menthetetlen, akkor már az első megbeszélésen (és szerződéskor) érdemes rögzíteni: az elkészült design egy körben módosítható. Ez elég keményen hangzik, és tudom, hogy homlokegyenest ellentétes a gyakorlattal, de ez az a pont, ahol muszáj megbántani az ügyfelet, ellenkező esetben jön a neverending story. És az egész projekt veszteséges lesz, mert 3 hónapig dolgoztál egy ügyfélen, aki a végén úgyis elégedetlen lesz (ha a fejed tetejére állsz, akkor is), ennyi idő alatt pedig megcsinálhattál volna 3 másikat (3x annyi pénzt keresve).

Tehát jelezni kell Ügyfélnek: elkészül az első változat, megkapja, és egyetlen körben jelzi, hogy min és hol szeretne pontosan módosítani. Ennek a formája egy lista, amit elküld számodra. Te végigmész a listán, elvégzed a módosításokat, ő pedig fizet. Minden további módosítás plusz pénzbe kerül (mondjuk óránként 5 rugó, vagy módosításonként 10 rugó). Ez a legfontosabb rész. Ezzel óvod magad attól, hogy hetekig veszteséget termelj.

hard work

Mindjárt kisebb lelkesedéssel fogja kérni, hogy legyen már egy kicsit zöldebb a footer. Mert érzi, hogy a pénze bánja, ha túlzásba viszi az önkifejezést. Emiatt ne legyen lelkiismereted, mert ha ezt nem léped meg (hogy az első körön túl minden módosítás fizetős), akkor meg a Te pénzed fogja bánni, hogy Ügyfél hatodszorra színezteti át veled a megrendelem-gombot.

Egy másik vélemény: hozzám közel álló webdesigner kolléga szerint annyi rugalmasság szükséges lehet, hogy nem egy körben engedjük módosítani az ügyfelet, hanem legalább háromban. Itt annyi a lényeg, hogy meghatározzuk: egy kör, az egy email (és nem 20).

Továbbá nagyon fontos még az elején kőbe vésni a határidőket. Mikorra lesz kész az első változat, mikorra teszi meg a módosító javaslatait, azzal mikorra végzel, és ami a legfontosabb: mikor és milyen határidővel fizet Neked.

Mert az idő esetünkben szó szerint pénz.

Az egésznek az a lényege, hogy keretek közé legyen szorítva a munka, és ezáltal tervezhető legyen a folyamat. És ami a legfontosabb: tervezhető legyen a szükséges ráfordítandó idő! Ez az alapja annak, hogy ne vállaljuk túl magunkat. Hogy időben be lehessen fejezni egy munkát, és egyetlen ügyfél miatt ne csússzon másik 3 munka is. A home office postban leírtak itt is érvényesek, mindennek a kulcsa, hogy az idődet tervezhetően be tudd osztani.

 

És ki fog fizetni?

Az utolsó rész pedig szóljon most mindannyiunk kedvencéről, a ki nem fizetett munkákról. Mondanék Nektek minden szépet és jót erről, de beszéljünk inkább világosan: valamennyien hallottunk már olyat, aki látott már olyat, aki szerződés nélkül, pusztán szóbeli megállapodás után kezdett el dolgozni egy projekten, aztán a végén nem fizették ki, vagy nem annyit fizettek ki.

Fizetés

Ne szívassuk magunkat, csináljunk egy szerződés sablont, és mindenkivel szerződjünk. Akkor is, ha csak egy levélpapírt kért. Visszatérő probléma, hogy az első mockup vagy draft után Ügyfél jelzi nemtetszését, és lelép. Később ugyanezen ügyfél honlapján némileg meglepve látjuk viszont saját munkánkat (amit b@szott kifizetni, mondván hogy neki nem tetszik, esetleg le is kóklerezett minket a hatás/hihetőség kedvéért).

Ezen probléma megelőzésére és a szerzői jogaid védelmében vázlat-díjat kötelező kérni, amit még azelőtt a számládon kell látnod, mielőtt kinyitnád a PS-t. Ez nem azért van, hogy Ügyfelet szívassuk. Ez azért van, hogy sokkal kevésbé jusson eszébe lelépni a félkész műalkotással, fizetés nélkül. Tehát egy jó szerződés így épül fel (a projekt összege mondjuk 250.000 HUF):
Vázlat díj 100.000 (vagy tervenként 30-50e, mert 2-3 tervnél több úgysem kell), első verzió + 1 körös módosítás 150.000, minden további kör módosítás +50.000 fitying.

Ezek betartásával jelentősen visszaszoríthatod a beragadt vagy ki nem fizetett munkáid számát. Tudom, hogy mindenki félti a munkákat, és sokan úgy érzitek, hogy ilyen szigorral nem tudjátok/akarjátok megrémíteni a leendő ügyfelet.
Mert szeretnétek megkapni a munkát.
De ne felejtsétek el, hogy szeretnétek érte megkapni a pénzt is. Az ügyfél úgy ugráltat Téged, ahogy akar. Annyiszor és annyi ideig szívat a hülyeségeivel, ahogy és ameddig akar. HA MINDEZT MEG IS FIZETI.

Ha nem fizeti meg, akkor ne ugráltasson és ne szívasson hónapokig.

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Díjazottak lettünk az Év honlapja versenyen E-learning kategóriában!

Díjazottak lettünk az Év honlapja versenyen E-learning kategóriában!

2021. december 27.

2021 nagyon sűrű év volt. Nem csak azért, mert idén voltunk 10 évesek, hanem mert az év elején kívül-belül megújultunk, egy igazán naprakész és interaktív tanfolyam várja a tanulni vágyókat. A vírushelyzet okán hétköznapivá vált online kapcsolattartási eszközök beépültek a tanmenetbe, így a tanfolyami anyagot idén sok-sok Facebook és Zoom Live óra keretezte, amelyek kiegészítő […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange