Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Segédlet

Hogyan költöztesd a WordPress oldalad?

2021. április 07. | Bognár Péter

# # # # #

Újra és újra meg kell állapítanom, hogy a webdesigner munkájának az egyik szépsége (avagy árnyoldala, attól függően, éppen mennyire működik), hogy az embernek mindenhez értenie kell, ami csak a témában előkerülhet: grafikus design, marketing, UI/UX tervezés, kódolás, rendszergazdaság, és még ki tudja mi – sajnos sok esetben ez az elvárás, és nem számolhat azzal az ember, egy olyan csapatban lesz módja dolgozni, ahol van külön-külön ember minden egyes részfeladatra. Ugyanakkor bizony megesik, hogy amíg a fontosabb (mondjuk magával a weboldaltervezéssel kapcsolatos) tevékenységek tényleg nagyon penge módon mennek, egyes más oldalakon jóval kisebb a gyakorlatod.  Amíg nem alakul ki az emberben egyfajta rutin, a weboldalak technikai oldalával, főleg a hostinggal, szerverekkel, adatbázisokkal kapcsolatos ügyek kifejezetten rémítően tudnak hatni. Az ilyen feladatok közé tartozik például az is, ha arra kérnek fel, hogy egy már elkészült weboldalt új tárhelyszolgáltatóhoz költöztess. Valójában a helyzet nem annyira szörnyű, kis körültekintéssel egy WordPress migráció egyáltalán nem bonyolult feladat. 

Egy honlap költöztetése mellett több okból is dönthet az ember, de a legtöbbször akkor fordul elő, ha valami gond akad a jelenlegi szolgáltatóval (például technikai hibák, gyakori szakadás vagy egyszerűen nehézkes ügyintézés), vagy esetleg abban reménykedünk, hogy az új helyről 1-2 másodperccel gyorsabban tölt majd be a honlapunk, ezzel értékes jópontokat szerezve Google atyuskánál. Akármi is a költözés oka, a lényeg az, hogy szeretnénk minél gyorsabban és egyszerűbben letudni az egészet. Szerencsére ez abszolút nem lehetetlen, a feladat – bár bonyolultabb egy egyszerű lementem-feltöltöm műveletnél, egyáltalán nem megoldhatatlan.

Mint minen a honlapunk rendszerfájljait piszkáló eljárásnál, természetesen itt is fontos, hogy átgondoltan és alaposan előkészülve szaladjunk neki a feladatnak. Két fő megoldást tudok javasolni a migrációra, az egyik a teljes manuális költöztetés: ez sem különösebben bonyolult, de persze több lépcsőfokból áll. A második egy erre szakosodott plugin használata, ami, ha minden klappol (és általában szokott), sokkal gyorsabb és megnyugtatóbb művelet. Lássuk, mi a teendő!

Manuális költözés

Ha a hagyományosabb verzió mellett döntöttél, a következő lépéseken kell végigmenned:

 1. A WP fájlok (biztonsági) mentése
 2. A WP adatbázis lementése
 3. Az adatbázis létrehozása az új szerveren
 4. A wp-config módosítása
 5. Adatbázis importálása
 6. A WP fájlok feltöltése az új szerverre
 7. Az új domain beállítása és lecserélése a linkekben
 8. Utolsó simítások

1. A WP fájlok (biztonsági) mentése

Ezt természetesen amúgy is rendszeresen el kellene végezni, alapvető biztonsági kérdés, hogy legyenek offline, vagy legalábbis más szerveren tárolt biztonsági másolataid a honlapod minden fájljáról (igen, a WordPress nagyon jó a változtatások mentésében és egy klikkel vissza lehet állítani sok minden korábbi állapotát – de ez csak addig igaz, amíg egyáltalán el bír indulni a WP Admin felülete. Ha az nem megy, nem marad más, mint az FTP). A feladat nem különösebben nehéz: egy szimpatikus FTP kliensen keresztül le kell mentened az összes fájlt és könyvtárat, amit csak az oldal tartalmaz.

2. A WP adatbázis lementése

Ez a lépés valamivel kevésbé kézenfekvő, mint az előző, de szintén nem különösebben komplikált: az aktuális szolgáltató webes admin-oldalába (cPanel) bejelentkezve kell megkeresni a weboldalunkkal kapcsolatos szolgáltatások kezelőfelületét (ez sok helyen lehet, de általában nincsen nagyon eldugva, pl. az én jelenlegi szolgáltatómnál Termékek –> Szolgáltatások –> MySQL –> Az adatbázis neve mellett a “szerkesztés” ikon) Itt a phpMyAdmin nevű alkalmazásban találjuk magunkat, ahol ki kell választani az illetékes adatbázist (a legfölül található sorban az adatbázis nevére kell bökni). Itt általában a felső menüsorban középtájt látható egy Exportálás menüpont, itt SQL formátumban kell lementeni az adatbázist (jó lesz a gyors megoldásban is).

3. Adatbázis létrehozása az új szerveren

Az adataink ezzel már biztonságban is vannak, ebben a megnyugtató tudatban bejelentkezhetünk az új szolgáltatóhóz. Mielőtt azonban fel tudnánk tölteni az frissen összeállított adatainkat, előbb ott is meg kell teremteni a megfelelő körülményeket egy WordPress installációhoz, azaz szükség lesz egy új adatbázisra. Erre általában szintén a cPanelen belül, szintén a MySQL Database alkalmazással nyílik lehetőségünk. Ha szerencsénk van, az új szolgáltatónak is hasonló a kezelőfelülete a régihez, de mindenképpen a fentiekhez hasonló logika mentén kell megkeresni.

Az Adatbázis menüpontra kattintva be kell állítani az új adatbázis nevét, valamint hozzáadni egy felhasználót, aki hozzáférhet, és mindehhez aztán meg kell adni ennek az adminisztrátornak a  felhasználónevét és jelszavát is. (Ezeket természetesen alaposan jegyezzük meg, de legalább is írjuk fel valahova!)

4. A wp-config fájl módosítása

Ezeket az előbb felírt hozzáférési adatokat lesz érdemes most beleírni a saját tárhelyedre (valószínűleg a merevlemezed, vagy a kedvenc felhő-tárhelyed) lementett adatok között lapuló wp-config.php nevű fájlba – természetesen csak miután már készítettél egy extra biztonsági másolatot a fájl eredeti állapotáról. Ezt nem muszáj pont most megcsinálni, de elegánsabb, ha feltöltés után az oldal már azonnal az új adatbázist keresi. (Alternatív megoldás persze, ha sikerül az adatbázis nevét és hozzáférési adatait is tökéletesen a korábbival megegyezőre beállítanod – döntsd el, melyik nagyobb macera).

A wp-configban az alábbi sorokat kell módosítanod: 

Az adatbázis neve:

define('DB_NAME', 'db_name');

Itt a db_name helyére az aktuális nevet kell beírni, majd hasonlóan kell megadni a következő két sorban a felhasználónevet és a jelszót is (mindkettő a vessző után a macskakörmök közé megy.)

define('DB_USER', 'db_user');
define('DB_PASSWORD', 'db_pass');

5. Az adatbázis importálása

Most már minden kész a fogadásra, tényleg elkezdhetjük a beköltözést az új kéglibe: először az új szerver cPanel-jében a phpMyAdmin alatt található Importálás menüpont alatt (Ott lesz a korábban használt Exportálás mellett) hívhatjuk be az adatbázist. Ellenőrizzük, hogy SQL-re van az importálás állítva, és hogy ne legyen kipipálva a részleges importálás (partial import), aztán mehet is. Ezzel az adatbázis már a helyén van, csak egy oldal kell hozzá, ami tudja, hogy mit kezdjen vele.

6. A WP fájlok feltöltése az új szerverre

Most ugyanúgy, ahogy a legelején letöltöttük, az FTP kliensen keresztül az új szerverre bejelentkezve a megfelelő alkönyvtárba (általában a public_html) szépen fel kell másolni az összes lementett fájlt és könyvtárat. Köztük lesz az imént frissített wp-config.php fájlunk is (ugye azért van backupod az eredetiből is?).

7. Az új domain beállítása és lecserélése a linkekben

Ez a lépés csak abban az esetben fontos, ha a költözéssel megváltozik a domained is, azaz új címre kerül az egész oldal. (Ha az URL változatlan marad, akkor minden oké, ezt a pontot nyugodtan átugorhatod.) Az összes címzés átírása kényes művelet, erre leginkább egy harmadik fél által készített eszközt szoktak ajánlani, a Search Replace DB elég jó renoménak örvend.

A letöltött könyvtárat egyszerűen fel kell másolni a WP install mellé egy tetszőlegesre elnevezett könyvtárba (vigyázz, nem szabad a gyökérbe másolni, tanácsos, hogy valami kitalálhatatlan nevű mappába helyezd), aztán a címét beírva el lehet indítani: a megfelelő mezőkbe a régi és az új domain nevet beírva a script az összes lényegi helyen kicseréli a régi címet az újra, így helyre teszi az összes belső linket – azaz nem fordulhat elő, hogy egy váratlan pillanatban visszatévedsz a régi oldalra. Figyelem, nagyon fontos, hogy ha végeztél töröld le a Search Replace DB-t magad után, mert ha fent felejted az éles oldal kódja mellett, komoly biztonsági rést jelenthet! 

Ha ez bonyolultnak tűnik, használhatsz erre is WP plugint, pl. a Velvet Blues Update URLs címűt. Értelemszerűen ezt már csak a futó oldalon tudod elindítani.

8. Utolsó simítások

Először is teszteld le az oldalt jó alaposan: elméletben most mindennek ugyanúgy kell működnie, mint a régi szolgáltatónál. Ha minden oké, Az új szolgáltató admin paneljében be kell jelenteni a domain címet (feltéve, hogy a régit hozod át, ha éppen hogy új címre költözteted az oldaladat, akkor ezzel nem kell bajlódni)

Ha pedig pár nap elteltével már biztos vagy benne, hogy tényleg minden rendben megy, akkor letörölheted az összes adatot a régi oldalról. Mondanom sem kell, hogy a backupot azért csak tartsd meg, jól fog az még jönni, ha bármi beütne.

Bár gyakorlatból tudom, hogy általában gyors és fájdalommentes a művelet, így összeírva egész rémisztőnek látszik… Szerencsére a technika fejlődése nem áll meg, és mindig akadnak jobb és jobb módszerek, amik leegyszerűsítik az efféle többlépcsős folyamatokat. Ahogy ígértem, létezik alternatív módszer is, mégpedig egy praktikus plugin segítségével.

Költöztetés WP pluginnal

Számos plugin létezik, ami ezt a célt szolgálja, különböző megközelítéssel és árfekvésekben érhetőek el. Most én a legnépszerűbb, a Duplicator használatát fogom bemutatni. A Duplicator számos előnye közül az egyik (azon kívül, hogy ingyenesen is teljesen funkcionális), hogy nagyon gördülékenyen kezeli mind az adatok, mind az adatbázis költöztetését.

Itt a következő lépéseken kell végigmenni:

 1. A Duplicator plugin telepítése és futtatása
 2. A fájlok felmásolása az új szerverre
 3. Új adatbázis készítése
 4. A Duplicator installer futtatása
 5. Utolsó simítások

1. A Duplicator plugin telepítése és futtatása

A Duplicator könnyen megtalálható a pluginek között. Telepítés után az oldalmenüből a Packages opciót kiválasztva a Create New kapcsolóval indíthatod el a biztonsági mentés készítését. A rendszer ellenőrzése után a Next gomb megnyomásával elkészül az archív fájl az összes adatunkkal, az adatbázist is beleértve. Itt két fájlt kell letölteni, az Archive.zip maga a honlap, az Installer.php pedig a varázspálca, amivel a duplicator mindent odarepít majd a helyére az új szerveren. Mentsük is le őket gyorsan!

2. A fájlok felmásolása az új szerverre

Ezt a két fájlt kell egymás mellé felmásolni egy alkalmas FTP kliens segítségével az új szolgáltatónál a célkönyvtárunk gyökerébe. Mielőtt azonban megnyomnánk a képzeletbeli nagy piros gombot, még egy dolgot el kell intézni.

3. Új adatbázis készítése

Ahhoz, hogy a Duplicator be tudja másolni az átköltöztetett adatbázist, kell, hogy legyen már egy üres adatbázis az új szerveren – ezt nekünk kell létrehozni a fentiekkel azonos módon, tehát a szolgáltató cPanel adminfelületében új adatbázist kell alkotni, majd megadni a nevét és a hozzá való felhasználónevet és jelszót (no meg mindezt jól meg is kell jegyezni).

4. A Duplicator installer futtatása

Most már semmi nem áll az utunkba,egyszerűen be kell írni a böngészőbe a címet, ahová a Duplicator installerét feltöltöttük, pl.: www.ujhonlapom.hu/installer.php, és indulhat a bugi!

A használati feltételeket elfogadva az új adatbázis nevét és hozzáférési adatait kell megadni. Éremes egyszer megynomni a Test Database gombot, hogy lássuk, minden rendben van, azután mehet tovább. A plugin ezután még megkérdezi, ki akarjuk-e cserélni a honlap URL-jét, itt írjuk be a helyzetünknek megfelelő választ. Ezzel kész is!

5. Utolsó simítások

Innen az utunk egyenesen a jól ismert WP loginba vezet, a megszokott nevünkkel-jelszavunkkal bejelentkezve láthatjuk, minden rendben megvan-e (és persze az oldalt magát is kattintgassuk alaposan végig). 

Ha minden rendben van, a Duplicator az admin nyitóoldalon rögtön fel is ajánlja önmaga megsemmisítését, de legalábbis az installáló fájlok törlését – ezt mindenképpen el kell végezni, nem túl biztonságos a gyökérben tartani őket. 

Ha az URL is költözik, itt is meg kell oldanod a domaincím átjelentését – ennek a pontos menete a szolgáltatóidtól függ.

Ezután már eldöntheted, hogy a Duplicatort magát fent tartod-e az oldal pluginjei között – mivel biztonsági mentések készítésére is remek eszköz, sok minden szól amellett, hogy ott is maradjon. 

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Segédlet Tanulás Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

2023. május 30.

A digitális korban, amikor az internet szerepe és jelentősége egyre inkább fokozódik, a weboldalak kritikus szerepet töltenek be a vállalkozások és az egyéni vállalkozók online jelenlétében. Azonban az idő múlásával a weboldalak minőségi követelményei is folyamatosan változnak és fejlődnek. Ma már szinte elképzelhetetlen kitűnni a konkurencia közül egy igazán jó weboldal nélkül, ami megragadja a […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange