Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Tanulás

Hogyan kerüld el a klasszikus dizájner bakikat?

2021. január 27. | Pixelgyár OWT

# # # # #

Friss a sztori: az Amazon a napokban néhány országban már vadi újra cserélte alkalmazásikonját. Bár a cégre amúgy is a – leginkább funkcionális minimalizmusként aposztofálható – faék egyszerűségű dizájn jellemző, most olyat sikerült alkotniuk, amin a fél dizájnervilág már sírósra nevette magát. Az ok egy egyszerű asszociáció, ami valószínűleg benned sem merül fel mindaddig, míg valaki eléd nem dobja. Onnantól viszont olyan lesz, mint a legidegtépőbb dallamtapadásos rajzfilmslágerek: képtelen leszel másra gondolni, akár hányszor csak szembejön majd az amazonos kartondobozokon… 

Magyarországon még az eredeti bevásárlókocsis ikon aktív, de néhol már az új dizájnnal jelenik meg az app store-okban az Amazon. Az új grafika hátterének tónusát nyilvánvalóan a csomagok kartondoboza ihlette – nagyon is találóan, hiszen ez kellően egyedivé is teszi az appot a konkurencia fehérben úszó ikontengerben (Ebay, Rakuten, vagy Európában az OTTO például). 

Az új ikonban a jól ismert “mosolygós” nyíl központi helyre került, mint egy arcon. Az így már meglehetősen “emojis” ikont a grafikus ráadásul kiegészítette egy kék ragasztószalaggal. De hát egy csomagküldő szolgáltatóról van szó, és a dobozokat le is szokták ragasztani, szóval ez is teljesen nyilvánvaló. Az eredmény: a mosolygós doboz, amiben minden álmod megérkezik, annyira gyorsan, hogy már bevásárlókosárra sincs szükséged. Klassz! Csakhogy. 

Van az internet népének egy trollabbik fele, akivel webdizájner-karriered során valószínűleg Te is menthetetlenül találkozni fogsz. Merthogy a főszabály az: képtelenség mindenkinek megfelelned! Mindig lesz valaki, csak egy nézelődő, vagy néha maga az ügyfél, aki elégedetlen lesz, és aki a leglehetetlenebb kifogásokkal áll majd elő. Mint ahogy történik épp az Amazon appjával is, aminek kék ragasztószalag csíkjában egyesek bajuszt véltek felfedezni. De nem akármilyen bajuszt. Ugye már Neked is van egy rossz sejtésed? Igen, igen. A birodalmit.

Lehet, hogy az Amazon magasról tesz majd erre a kritikára, de az is lehet, hogy emiatt végül változatatnak majd a dizájnon – a fejlményeket mindenképp érdemes lesz követni. De akár lesz korrekció, akár nem, annyi már fix, hogy a 2021-es Amazon app ikon bekerül a Dizájner Bakik Nagykönyvébe. 

Néhány tanács tervezéshez:

Azok számára, akik maguk is fogalalkoznak logótervezéssel, összeszedtünk pár tanácsot arra vonatkozóan, mit kerüljenek és mire figyeljenek a tervezés során. A checklist ugyan nem teljes, de már ez is sokat segíthet bárkinek abban, hogy a minimálisra csökkentse a dizájner bakik esélyét: 

Figyelj a negatív rajzolatokra (negative space)! Sose használj például olyan motívumokat, amikből bármi kompromittáló, pl. lefelé mutató nyíl, ne adj isten szexuális utalás rajzolódhat ki!

Ne használj megosztó szimbólumokat, pl. szivárványt vagy ismertebb vallási, mozgalmi jelképeket!
Nem feltétlenül a mozgalmakkal van baj, hanem azzal, hogy megosztja a vevőket, így az ügyfeled, aki számára a logót tervezed, garantáltan nem jön jól ki a sztoriból. Hagyd meg a lehetőséget neki, hogy egy adott szituációban ezekkel a szimbolikus eszközökkel, saját döntése alapján fejezhesse ki a véleményét, mint pl. az IBM tette a szolidaritás jegyében:

Az IBM a szivárvány logóval 2017-ben az elfogadást, és a kirekesztés, hátrányos megkülönböztetés elleni törekvésekkel való egyetértését fejezte ki.


Kerüld a túl bonyolult motívumokat!
Ez a mai trendek miatt is ajánlatos, de a cirkalmasság technikailag sem szerencsés, és még esetleg kellemetlen meglepetést is találhatsz a végén benne… Törekedj az egyszerűségre!

Kerüld a klasszikus szimbólumokat, amiket mások már “elhasználtak”, pl. a Nike a pipát, az Olimpia vagy az Audi a karikákat… ezekkel nehezebb eredetit, újat mutatni.

Sose adj át ügyfélnek olyan tervet, amit előtte nem mutattál meg valaki másnak a közeli ismeretségi körödből (az OWT oktatói is mindig szívesen segítenek ilyesmiben!). Egy új szem megláthat olyan kritikus motívumokat, amiket Te már nem veszel észre!

És még egy tanács: kérjük, soha, de SOHA ne használj Comic Sans fontot! És nem csak logóban ne! ;)

Felhasznált cikkek: 

https://www.creativebloq.com/news/amazon-new-app-icon

https://www.webydo.com/blog/graphic-design/logo-design/logo-design-fails-avoid-these-10-pitfalls

https://www.ibm.com/blogs/policy/diversity-rainbow-8bar/

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Segédlet Tanulás Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

2023. május 30.

A digitális korban, amikor az internet szerepe és jelentősége egyre inkább fokozódik, a weboldalak kritikus szerepet töltenek be a vállalkozások és az egyéni vállalkozók online jelenlétében. Azonban az idő múlásával a weboldalak minőségi követelményei is folyamatosan változnak és fejlődnek. Ma már szinte elképzelhetetlen kitűnni a konkurencia közül egy igazán jó weboldal nélkül, ami megragadja a […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange