Barion Pixel
Üzlet

Hogy tartsd kézben a szórakozott ügyfeleket?

2021. május 26. | Bognár Péter

# # # # #

Ha webdesignról van szó, ügyfél, megrendelő annyiféle van, mint égen a csillag, hiszen, ahogy a Brian életéből is megtanulhattuk, mindenki egyéniség (egy kivétellel). Mindenesetre két jellegzetes csoportot ki lehet emelni a tömegből. Az egyik a “klasszikus” céges megrendelő, akinek egy éppen beinduló projekthez vagy vállakozáshoz van szüksége webes megjelenésre vagy akár teljes arculatra, opcionálisan webshopra, hírlevélküldő felületre, szóróanyagokra, facebook bannerekre, meg még amit csak el lehet képzelni. Mindezt lehetőleg tegnapra, de ha ennél kicsit emberibb határidőket is ki lehet belőle csikarni, mindenképpen folyamatosan jelen van, vagy újabb ötletekkel bombáz, vagy finoman jelzi, hogy örülne, ha mondjuk holnapután már elindulhatna az egész, mert bejött egy fontos üzlet, amihez már kéne a honlap (és egyébként tök jó, amit csinálsz, csak lehetne-e teljesen más). 

Ilyenkor az emberenek abból a szempontból legalább nincsen problémája, hogy a projekt haladjon, igazából az a kihívás, hogy maga a webdesigner bírja tartani a tempót. De mi a teendő azzal az ügyféllel, aki egyfolytában eltűnik? Nehéz utolérni, emailekre csak lassan válaszol, emiatt megakad a munkád, várnod kell, amíg végre válaszol. Magától csak elvétve jelentkezik, de akkor meg annyi mindent borít a fejedre, hogy alig győzöd feldolgozni – a nap a szabadúszó webdesignernek is csak 24 órából áll. 

Kép: Pixabay

Vajon miért teszi ezt?

A szórakozott ügyfél háttere sokféle lehet, de jellemzően olyan egyéni vállakozók vagy egyéni projekteken dolgozó emberek, akik számára a weboldal nem elkerülhetetlen előfeltétele a munka beindulásának vagy előrehaladásának, hanem olyan dolog, amit vagy muszájból, vagy a későbbi növekedés reményében szeretnének elindítani. Általában nyakig vannak a munkában, és csak időnként jut energiájuk rá, hogy az egyéb projektjeiket is elővegyék.  

Mit tehetsz?

Ahogy a címben is írtam, a válasz, hogy te tartsd kézben a munkafolyamatot és az ügyfeledet. Ehhez mindenképpen arra van szükség, hogy te magad is nagyjából tisztában legyél a képességeiddel és megfelelően átlásd a feladat komplexitását – enélkül ugyanis nem tudsz olyan határidőket mondani, amik valóban tarthatóak. 

A lényeg tehát, hogy az első pillanattól te vázoljál fel egy feszes, konkrét lépéseket tartalmazó menetrendet, amiből kiderül, hogy milyen fő lépésekből áll a projekt és a tervezési folyamat, milyen egyeztetési körök követik egymást és hány újratervezési kérés fér bele a normál folyamatba. Rögzítsd a válaszadásra adott határidőket is, mennyi idő alatt kell visszajönni az esetleges változtatási javaslatokkal.

Ugyan a te oldaladról nézve úgy tűnhet, hogy egy ilyen szórakozottabb ügyfél konkrétan letojja a munkádat, de az esetek nagy részében nem ez a helyzet, csak egyszerűen túlságosan lefoglalja a saját munkaterhe ahhoz, hogy érdemben foglalkozni tudjon a te problémáiddal. Ha sikerül az induló fázisban elérned, hogy a közös munkátok nagyobb súlyt és prioritást kapjon, sürgetőbbnek érződjenek a felállított feladatok és határidők, több esélyed van a gördülékeny közös munkára. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy keményen vagy fenyegetően kell fellépni (sőt!), egyszerűen azt kell megértetni az ügyféllel, hogy a tervezési munkának csak akkor lehet rendben a végére érni, ha mindenki rendben elvégzi a ráeső feladatrészt.

Az sem árt, ha kicsit a saját munkamenetedbe is betekintést engedsz, és elmondod, hogy pl. mennyire kisiklatja ezt és az összes többi párhuzamosan futó projektedet is, amikor várni kell egy felszívódott ügyfél válaszaira – szóval, hogy nem érsz rá malmozni. Ha nyílt lapokkal játszol, sokkal több esély lesz a jó hangulatú, produktív munkára, aminek aztán egy remek, mindenki számára kielégítő honlap lesz a végeredménye.

Iratkozz fel 7 napos ingyenes, alapozó webdesign kurzusunkra!

Kipróbálom

blog

Segédlet Élethalálharc a WordPressben – a plugin-biznisz

Élethalálharc a WordPressben – a plugin-biznisz

2021. június 16.

A webdesign világának kikerülhetetlen monolitja a WordPress, ez a nyílt forráskódú, idén éppen 18 éves blog-, majd weblapmotor szinte páratlan karriert futott be. Ugyanakkor, valószínűleg éppen azért, mert a nyílt forráskódú, rajongásból és ingyenesen fejlesztett projektek világából ered, és ehhez a világhoz máig is ezer szállal kötődik (lényegében máig belőle építkezik), a WP arányosan sokkal […]

Tovább a cikkre