Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Hibakereső eszközök

2013. május 14. | Szijártó József

# # # # # # #

Sokan nem ismerik őket, pedig fejlesztés során hatalmas segítséget jelenthetnek. A Chrome böngésző beépített Developer Tools-ára, és a Firefoxhoz telepíthető Firebug kiegészítőre gondok.
(A Firebug egy csökkentett Lite verziója telepíthető Chrome alá is, de a Chrome saját eszközével jobban járunk.)

Hogy mit tudunk ezekkel kezdeni? Gyakorlatilag bármilyen front-end manipulációt végre tudunk velük hajtani. És miért jó ez nekünk? Nos ezt fogom bemutatni a következő sorokban.

Hogyan lehet előhívni?

A Chrome Developer Toolst Windows alatt az F12 billentyűvel, OSX alatt a CMD+ALT+i billentyűkombinációval, Firefoxban a Firebugot F12 billentyűvel lehet előhívni.

Chrome Developer Tools

Chrome Developer Tools

Firebug

Firebug

A két eszköz felülete hasonló, elsőre a bal oldalon az oldal forrását, jobb oldalon pedig a forrásban kijelölt elemre vonatkozó stílusokat láthatjuk.

Mindegyik eszköz tartalmaz egy úgynevezett inspector eszközt, ezt a Chrome-ban a bal alsó sarokban található nagyítóval, Firebugban pedig a bal felső sarokban, a Screenshot on 2013-05-14 at 07.25.27 ikonra kattintva aktiválhatjuk. Ezzel az eszközzel a dokumentumban kiválasztva a kívánt területet, a bal oldalon a kódban is a kiválasztott területre ugrik.

Screenshot on 2013-05-14 at 07.28.06

A legjobb most következik: a kódot itt szerkeszthetjük is! Ha a jobb oldalon a css résznél bármelyik tulajdonság mögé kattintasz, máris hozzáad egy új sort, ahová felveheted a saját tulajdonságodat. A tulajdonságok előtti pipával pedig ki-be kapcsolhatjuk az egyes tulajdonságokat. Az jobb oszlopban lefelé görgetve megnézhetjük azt is, hogy hogyan épül fel a CSS öröklődése. Ha áthúzva látsz egy sort, akkor az nem érvényes rá, mert felül van írva feljebb.

Screenshot on 2013-05-14 at 07.36.47

Miért jó ez? Képzeld csak el, hogy sitebuild közben, amikor valamit pozicionálsz, mindig mentened és frissítened kell, hogy lásd az eredményt. Nem egyszerűbb, ha itt beállítod, majd azt rakod a CSS-be? Ugye? Na ugye! :)

És ez még csak az első fül volt, nézzük meg a többit, bár ezeket csak érintőlegesen.

A Chrome-ban a Resources fülön tételesen láthatjuk, hogy milyen elemekből épül fel az oldal, milyen sütiket használ, stb. Firebugban ennek a Net fül feletethető meg, bár a Chrome beépített eszközéhez képest ez fapadosnak tűnhet.

Screenshot on 2013-05-14 at 08.14.00

A Network fül már izgalmasabb. Itt láthatjuk, hogy hogyan épül fel az oldal, milyen kérések követik egymást, meddig tartott a lekérésük, mindezt egy idővonalon elhelyezve. Betöltődési idő optimalizációja során ennek nagy hasznát vehetjük.

Screenshot on 2013-05-14 at 08.16.33

A további fülekből még a Console lehet érdekes (ez a firebugban az első fül). Ha a JavaScript kód futása közben hiba történik, akkor az a kozolban fog megjelenni. Ezzel is elősegítve a hibakeresést.

Screenshot on 2013-05-14 at 08.21.53

+1 bónusz: PageSpeed és YSlow

Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy a Google – minimálisan ugyan, de – a keresési találatok sorrendjének megállapításánál figyelembe veszi a betöltődési sebességet. Nem beszélve a látogatókról, akik várakoznak az oldalad betöltésére. Erre adtak ki egy telepíthető kiegészítőt, ami beépül a Developer Toolsba, a PageSpeed Insightst. Az elemzés gombra kattintva lefut egy ellenőrzés a megnyitott oldalon, ami ellenőrzi a legkritikusabb pontokat, és javaslatokat is ad a megoldására. A végeredmény egy szám lesz. Az OWT főoldala 83 pontot kapott a lehetésges 100-ból, ami egyáltalán nem rossz eredmény. :)
Az eszköz egyébként telepítés nélkül is használható: https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights
Illetve telepíthető Chrome és Firefox alá is.

Hasonló megfontolásból készült a YSlow is. Szintén telepíthető Chrome és Firefox alá, illetve Safari és Opera alá is. Ennél is kapunk javaslatokat a probléma megoldására, viszont itt nem csak egy számot kapunk, hanem egy A-tól F-ig terjedő osztályzatot, ahol az A a legjobb. Itt az OWT főoldala C osztályzatot kapott.

Screenshot on 2013-05-14 at 08.44.11

Mindent összevetve ezek nagyon szuper eszközök, és megkönnyítik a munkát. Most már csak rád vár, hogy felfedezd őket!

Kapcsolódó linkek:

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

2024. február 01.

Mindkettő fantasztikus lehetőség arra, hogy elhagyd a hagyományos kereteket, mint szoros, rugalmatlan munkaidő, helyhez kötöttség vagy akár a bérplafon. Egy ponton találkozik is a két munkakör, ahol a grafikai munka már az asszisztenciába hajlik – designerként is végezhetsz weboldal adminisztrációt, közösségi média tartalom készítést vagy felügyeletet és virtuális asszisztensként is sokszor találkozni már-már tervezői munkába […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange