Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Tanulás

Hasznos tippek otthoni munkavégzéshez

2017. szeptember 25. | Dörnyei Barbara

# # #

Jópár éve dolgozom már itthon, először távmunkában, aztán már vállalkozóként. Jól ismerem ennek a helyzetnek az előnyeit és persze a hátrányait is. Itthon dolgozni alapvetően jó dolog, számtalan előnye van, ez kétségtelen. A magam ura vagyok (nagyjából), akkor állok fel, amikor jól esik, ha ahhoz van kedvem, akár a teraszon ülve is dolgozhatok. Ha úgy alakul, könnyebben el tudom intézni azokat az ügyeket, amiket csak munkaidőben lehet, és könnyen tudok menni a gyerekekért is. Vannak azonban árnyoldalai is, amit általában hitetlenkedve és igencsak kikerekedett szemmel hallgatnak azok, akik nem ebben a formában dolgoznak.

Most arról szeretnénk írni, én hogyan csinálom és szeretnék tippeket adni, hogy mi az, amire érdemes tudatosan figyelni, hogy minden szempontból valóban jó dolog legyen az otthoni munkavégzés.

 

Napirend

Érdemes beállítani egy napirendet. Mert olyan nem csak a csecsemőknek lehet ám, jól jön az felnőttkorban is! Ha megvan egy rendes ritmus, akkor könnyebb elkerülni azt, hogy nagyon elússz a teendőkkel, vagy elaprózd a rendelkezésre álló időt.
Kelj fel rendesen és kezdj neki a munkának, nagyjából ugyanabban az időben minden nap! Jöhet egy nagy adag kávé vagy tea, ami megadja a lendületet és indulhat is a nap!

http://gph.is/1Pv6s9f

A délig alvás nagyon csábító, de jobb ellenállni neki, mondjuk, akinek családja van, annak ez úgyis felejthető :-) Nekem nagyon jól bevált az a rendszer, hogy itthon is van munkaidőm, ami reggel 8 és délután 4 között van. Az utóbbi időben már egész jól sikerült ezt betartanom és nem dolgoztam (annyit) este és hétvégén.

 

“Munkahely”

Legyen a lakásban egy kialakított munkahely. A legideálisabb, ha ez egy külön helyiség, amin van becsukható ajtó. Az én munkahelyem jelenleg dolgozó, vendég és kupi szobaként működik, ami nem egy ideális helyzet, mert a két utóbbi funkció gyakran bezavar a munkába. Ezért, ha van rá mód, a dolgozónak szánt szobának inkább ne legyen más funkciója, ne tároljuk ott a vasalnivalót, a gyerek kinőtt ruháit és a használaton kívüli csocsóasztalt.

http://gph.is/1TVcjKP

Azért is fontos, hogy a munkahely elkülönüljön a lakás többi részétől, mert a látótávolságon belül található egyéb feladatok (teli szemetes, sétára áhítozó kutya) és a lakásban tartózkodó családtagok nagy sikerrel vonják el a figyelmet a munkáról. Illetve ugyanígy igaz az is, hogy könnyen elcsábul az ember egy kis munkára, ha szem előtt van a gép, még akkor is, (hiszen már csak két mondatot kéne hozzáírni az anyaghoz) amikor már mással, mondjuk a pihenéssel kellene tölteni az időt.

Legyen megfelelő a berendezés, keress megfelelő magasságú asztalt, (az étkezőasztal nem az!) és legyen az ülőmunkához megfelelő a szék is. Utóbbi nagyon fontos, nem csak a kényelem, hanem az egészségünk megőrzése szempontjából is. Gondoskodj megfelelő világításról is.

 

Étkezés, szünetek

Szánj az étkezésekre is elég időt, ülj le enni rendesen (ne az íróasztalhoz), hiszen egy munkahelyen is elmennek ebédelni, kell, hogy ennek is meglegyen a helye és ideje. Legyen az étkezés egészséges, itt is fontos a rendszeresség. Nem jó az sem, ha folyton a hűtőszekrény környékén somfordálunk rágcsálnivalók után kutatva. Ugyanígy nem szerencsés a munka közben az asztalnál majszolgatás, egyrészt nem halad a munka, másrészt elhízunk :-)

A munka törvénykönyve is rendelkezik a képernyő előtti munkát végzők számára kötelező szünetekről, te se felejtsd magad órákra a gép előtt. Legalább óránként tíz percre állj fel a székről és csinálj valami mást! Kíméld a gerinced, akár egy rövid tornát is beiktathatsz, akkor már sokat tettél az egészségedért! Én telefonálás közben mindig felállok és sétálok amíg beszélek, ezzel is pihentetem a hátam, derekam.

http://gph.is/2aWbLok

 

Öltözködés

Ez elsőre biztosan nem tűnik annyira lényeges kérdésnek, főleg a férfiaknak, én azonban nőként mégis szeretnék erről is írni pár gondolatot. Amikor itthon dolgozik az ember lánya, hajlamos egy kicsit lazábban kezelni ezt a témát, ami egy idő múlva oda vezethet, hogy zsíros hajjal üldögél kinyúlt melegítőben a gép előtt, mert minek öltözzön fel, a haja is kibír még egy napot, hiszen úgyis itthon van. Ez aztán a végén akár oda is vezethet, hogy már nem is emlékszünk rá mikor öltöztünk fel rendesen utoljára. Szóval, az itthoni munkához is öltözz fel rendesen, olyan ruhába, amiben akár a boltba is elszaladsz és nem ciki ajtót nyitni a futárnak sem.

 

Mozdulj ki!

Végül pedig egy nagyon fontos tanács: mozdulj ki! Mivel az otthoni munkavégzés azzal is jár, hogy kevesebbet mozdul ki az ember a saját lakásából, ezért figyelj arra is, hogy ne csavarodj be a folyamatos otthonléttől.

We'Re All Going Out Tv Land GIF by YoungerTV - Find & Share on GIPHY

Jó ötlet lehet házon kívüli napokat tartani, egy napra gyűjteni például a házon kívül elintézendő dolgokat. Különösen azoknak ajánlott ez akik nehezebben bírják a bezártságot :-)

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Segédlet Tanulás Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

2023. május 30.

A digitális korban, amikor az internet szerepe és jelentősége egyre inkább fokozódik, a weboldalak kritikus szerepet töltenek be a vállalkozások és az egyéni vállalkozók online jelenlétében. Azonban az idő múlásával a weboldalak minőségi követelményei is folyamatosan változnak és fejlődnek. Ma már szinte elképzelhetetlen kitűnni a konkurencia közül egy igazán jó weboldal nélkül, ami megragadja a […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange