Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Hasznos tippek dátum kiválasztók tervezéséhez

2017. június 08. | Dörnyei Barbara

# # # # # #

Itt a nyári szezon, én is, mint sokan mások, több időt töltök el a szálláskereső, utazási és egyéb programszervező oldalakon keresgélve. Szinte mindegyiken használom az ilyen oldalak egyik nagyon fontos elemét, a dátumválasztót. Ezeken az oldalakon ez egy kiemelten fontos elem, ha nem szeretnénk, hogy a látogató dühösen és csalódottan hagyja el az oldalt vásárlás nélkül, vagy ami talán még ennél is rosszabb, téves dátumra vásároljon, nagyon nem mindegy, hogyan tervezzük meg ezt a részt.

A tervezés folyamán nagyon gontos figyelembe venni, hogy a desktopos felhasználásnál már népszerűbb a mobil felületen való felhasználás, hiszen az internetezők zöme javarészt ezt használja. Lényeges tehát, hogy kis felületen is jól működjön, ezeknél az eszközöknél ugyanis nem minden esetben egyszerűbb a görgetős megoldást alkalmazni, előfordul, hogy jobb, egyszerűbb, ha hagyunk lehetőséget a gépelésre.

Dátumok kiválasztása persze nem csak értékesítési oldalakon fordulhat elő, hanem sok más esetben is, ahol például személyes adatokat, születési időpontot kell megadni.

Amire érdemes figyelni, ha például nemzetközi közönségnek tervezünk, hogy pontosan írjuk ki, a hónapok nevét, mert keveredést okozhat az amerikai dátum forma, ami hónap/nap/év, az európában elterjedt nap/hónap/év sorrenddel. Ugyanígy megtévesztő lehet, hogy bizonyos országokban nem a hétfő a hét első napja, hanem a vasárnap, és abban az elrendezésben a vasárnap kerül a sor elejére.

Nézzünk néhány példát. Az első egy eléggé elterjedt forma, különösen alkalmas abban az esetben, ha a látogató egy közelebbi időpontot vagy még inkább időtartamot, kezdő és vége dátummal, keres. Utazásoknál, szállás, illetve menetjegy foglalásokhoz például megfelelő. Praktikusan két hónap nézetét látjuk egyszerre, így nem jelent gondot, ha a kezdő dátum még az egyik hónapba, de a záró dátum már a másikba esik.  A már eltelt időszakot szürkével jelölték és nem is kattintható, így véletlenül sem tudunk egy múltbeli időpontra foglalni.

Azoknál a dátumválasztóknál, amiket például a születési idő megadására tudunk használni, elég tág intervallumban mozoghatnak a felhasználóink, ezért érdemes lehetőséget adni arra, hogy begépeljék a dátumot, ahelyett, hogy végeláthatatlanul hosszú görgetés után tudják csak kiválasztani a megfelelőt. Egy ideális megoldás ez, ahol az évszámot és a napot, amiből túl sok a lehetőség, gépelni tudjuk, míg a hónapot, amiből nyilván csak 12 van, viszonylag könnyen és gyorsan ki tudjuk választani a legördülő listából.

Ez pedig egy példa arra, amikor a látogató hosszas görgetésre kényszerül, mire ki tudja választani a születési idejét. Valószínűleg kevés internetező van, aki a kora 1900-as években született. Mobil nézetben ez kifejezetten zavaró és nagy eséllyel nyomunk meg rossz dátumot, ami miatt pedig kezdhetjük előlről a keresést, begépelni sokkal egyszerűbb lenne.

 

Van olyan is, amikor előre meghatározott, korlátozott mennyiségű időpontból, dátumból választhatunk. Ilyen lehet például, amikor házhozszállításhoz választunk időpontot. Itt heti beosztásban láthatjuk a foglalható időpontokat, egyértelmű jelölést kaptak a nem elérhető időpontok, nem igényel túl sok gurigázást a választás. Az ilyen esetekben fontos, hogy a felhasználó egyértelműen lássa, a pontos időpontokat, és azt is, hogy mi az ami elérhető, és mi az ami nem.

 

Összefoglalva tehát, mint mindig itt is fontos szem előtt tartani, hogy milyen tartalomhoz szeretnénk használni őket, és annak megfelelően megtervezni a dátumválasztókat. Törekedve az egyértelműségre és a minél egyszerűbb használatra.

 

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

2024. február 01.

Mindkettő fantasztikus lehetőség arra, hogy elhagyd a hagyományos kereteket, mint szoros, rugalmatlan munkaidő, helyhez kötöttség vagy akár a bérplafon. Egy ponton találkozik is a két munkakör, ahol a grafikai munka már az asszisztenciába hajlik – designerként is végezhetsz weboldal adminisztrációt, közösségi média tartalom készítést vagy felügyeletet és virtuális asszisztensként is sokszor találkozni már-már tervezői munkába […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange