Barion Pixel

Hallgatói webdesign gyakorlat: FLAWA virágbolt

2018. november 29. | Tóth Zsuzsanna

# # # # # # # # # #

A legutóbbi gyakorlatunkban a nyár végén a tanulóknak a hideg télbe kellett kicsit fejben átruccanniuk, mert a kandallóépítés volt a téma. Ez nem volt egy könnyű gyakorlat, mert nem olyan téma, amiről egy átlagember sokat tudna – tehát egy kis piackutatás, a témában való gyorstalpaló is kellett ahhoz, ha valaki tényleg jót akart készíteni. Ez általában kell ehhez a munkához – a munkám során már sok érdekes területtel ismerkedtem meg pár hétre a csarnoképítéstől a műkörmösön át a tehenészetig.

Ezután szeptemberben úgy döntöttem, hogy egy igazi bónusz területen kell megmutatniuk a tudásukat, egy fiktív virágbolt arculatán és honlapján dolgozva. Annyira azért nem fiktív, mert valaha, az idők kezdetén jó pár évig dolgoztam virágkötőként és mára annyira széppé fakult ez az emlék, hogy szívesen lennék Mária, a képzeletbeli megrendelő helyében.

Mint ahogy eddig minden gyakorlat esetén, most is több lépcsőből építettem fel a projektet.

Ez több szempontból hasznos. Egyrészt az első lépcsőn már azok is részt tudnak venni, akik 1-2 hete kezdték a tanfolyamot és elegendő sikerélményt nyújt egy-egy tábla elkészítése. Mókás lesz visszanézni a tanfolyam végén.

A további lépcsőket pedig azok tudják teljesíteni, akik már végeztek a logótervezés, a webdesign illetve a kódolás anyagrésszel is, vagy akár az egésszel, hiszen a gyakorlaton bárki részt vehet a tanulói csoportból.

Érdemes a kiírást is elolvasnod, mert úgy értelmezhetőek igazán a munkák és láthatod, hogy mennyi tényezőnek kellett megfelelni, hogyan épül egyébként fel egy hasonló feladat.

Röviden: főszereplőnk Mária, aki Szentpétervárról költözik haza és hozza magával az orosz virágboltok stílusát, igényességét, hangulatát, amit itthon is meg szeretne valósítani. Ehhez kell egy arculat különböző kikötéseknek megfelelve, valamint egy honlap tervezve és kódolva.

Ez volt a harci feladat és bizony szeptembertől novemberig dolgoztak rajta a tanulóink. Ők persze azért kaptak nagy távokat egy-egy etapra, hogy beférjen a napi munka és feladatok mellé, de egy ekkora horderejű munka tényleg eltarthat hónapokig, hiszen rengeteg egyeztetést igényel.

Első lépcső: Moodboard tervezés

Jutalomjáték volt ez a feladat, mert igazán igényes fotóanyaggal dolgozhattak, virágokkal, színekkel, ezzel nehéz mellélőni. Mégis természetesen nagyon különböző eredmények születtek, mindenki másként dolgozta fel a kapott információkat és csapódott le bennük. Remek táblákat kaptam olyanoktól is, akik frissen kezdték a képzést. Van akinek ez a hangulatfestés nem fekszik annyira, ő a kódolásban jeleskedett inkább később.

Lovászné Békefalvi Ágnes munkája

Bőhl-Kardos Zsófia‎ munkája

Kőrösi Kunigunda munkája

Több, mint 60! tábla érkezett be a tanulói csoport erre szolgáló mappájába, tehát átnéznem őket sem volt rövid idő. Hibákat egy hangulattáblán nehéz találni, hiszen nincsenek szabályai igazán. Egy olyan nagyon dekoratív témában, mint a virág, ami amúgy is díszítésre szolgál, inkább csak könnyű túlzásokba esni.

Volt ahol azért nem jött át igazán egy egységes hangulat, mert a képek elnyomták az összes apró vizuális elemet vagy túl nagy színpalettából sikerült meríteni.

Aszódi-Schäffer Adrienn munkája

Péter Zoltánné munkája

Vas Cintia munkája

Kocsány-Varga Zsuzsi‎ munkája

Debreceni‎ Krisztina munkája

Második lépcső: Logótervezés, arculat

Mivel a kiírásban itt már voltak konkrét kívánságok, kikötések, az egyik legfontosabb szempont, hogy a tervező mennyire vette ezeket figyelmbe. Az egyik, hogy nem lehetett virág a logóban – a levél nem volt kikötve, sokan ezzel hidalták át – illetve mindenféle bogyókkal, indákkal utaltak a tevékenységre.

A másik fontos szempont az autóflotta, amely a képzelt virágüzletet képviselte volna az utcákon, fehér színben állt rendelkezésre. Itt azok szereztek “plusz pontot”, akik egy mockupon meg is mutatták, hogyan festene a valóságban a megtervezett arculat.

Darabos Lívia munkája

Jámbor Orsolya munkája

Tóth Orsi munkája

Balázs Bernadett munkája

Zsigmond Tímea munkája

Takács Emese munkája

Voltak munkák, ahol a tervező nem annyira találta el a stílust, vagy csak az volt a logója hibája, hogy túl aprólékosra sikerült. Mivel ebben a projektben várhatóan mindent logóztak volna, kisebb tárgyakon a túl cizellált logónak elvesznek a részletei.

51 megoldás várt a mappában, ezért ezt a néhány darabot is nehezen tudtam kiválasztani, tényleg nagyon jó munkák születtek – ne felejtsük el sosem, hogy kezdőkről, tanulókról beszélünk, akiknek ez élete első saját tervezésű logója, mert bár egy tucat logótervezési feladat van a képzésen, azért más lemásolni egy segédletet, mint a nulláról felépíteni valamit. De pont ezért vannak ezek a gyakorlatok.

Amire figyelnék többek helyében a jövőben az, hogy a logójuk működjön egy színben is – kaptam néhány színpompás, effektezett csodát, viszont ezek nyomtatásban vagy egy felhímzett egyenruhán elvéreznének sajnos. Ha van webes változat, ami felcsicsázottabb, az ok, de legyen olyan, ami a legmostohább körülmények között – értsd egy színnel pl. egy bélyegzőn is felismerhető, azonosítható és használható.

Harmadik lépcső: Reszponzív webdesign tervezés

A mélyvíz egyes szintje. Ugyanis egy webterv esetén – mégha itt segítségképp én készítettem egy drótvázat is – már nem csak a grafikai érzékre és a szoftveres tudásra van szükség, hanem a logikai készségre, arányérzékre is a weboldal elemeinek elhelyezésekor.

Azt láttam, hogy néhányan nagyon görcsösen ragaszkodtak a drótvázhoz, pedig az csak a funkciók helyét mutatja, a tervezőnek általában van annyi mozgástere, hogy ezeket rugalmasan kezelje.

Itt ütközött ki először, ami már többször, hogy nem az készítette a legjobb webdesignt, aki a legjobb arculatot – tehát bármennyire is sokoldalú szakma ez, mindenkinek megvannak az erősségei. Ezeket ki kell tapasztalni, hogy miben vagyunk jók és amúgy azt szeretjük-e csinálni? Mert ha egy tanuló örömmel skiccelget logókat, de a webdesignt már túl nagy falatnak érzi, ezzel sincsen semmi baj. Épp ettől jó ez, hogy mindenki bele tud kóstolni a részfeladatokba és megtalálja azt, ami az övé. Az unikornis webdesignerekről már írtam a múltkori összefoglalóban – igen, vannak olyanok is, akik minden területen megállják a helyüket és A-Z-ig egyedül le tudnak zongorázni egy projektet. De a csoportunkban már nem egy olyan párost láttam összeállni, amelyikből az egyik grafikai oldalon volt ügyes, a másik meg a kivitelezésben, kódolásban.

Oswald Júlia munkája

Természetesen nem csak ezért fontos ez a lépcső. Itt derül ki, hogy bizony ez egy időigényes munka, pedig mi csak egy főoldali tervet vártunk most. Élesben is kell időt szánni arra, hogy mielőtt webdesignba fogunk, lemodellezzük a folyamatot, hogy mit is szeretnénk ettől a weboldaltól, mit fogunk rajta megjeleníteni, mit fognak a látogatók csinálni, hová jut, ha ide kattint, hogyan fog fizetni stb.

Kocsány Varga Zsuzsi munkája

Szecsődi Zita munkája

Bánkúti Georgina munkája

Orning Anikó munkája

Deák Zsuzsanna munkája

Ha hibákat kellene felsorolnom, amik sokan elkövettek, akkor azok a részek maradtak kidolgozatlanok, amelyek egy webáruház szempontjából igencsak fontosak – a kontakt adatok, az ingyenes szállítást promózó szöveg, valamint az akciógombok sok helyen beleolvadtak a színes fotókba.

Karády Zsófia munkája

Kóti Attila munkája

Negyedik lépcső: Webdesign kódolás, honlapkészítés

A negyedik lépcsőre elfogyott a létszám. Ez természetes, mert itt már bele kell rakni jó pár munkaórát, hogy a csinos terv valósággá váljon. Ilyenkor vannak átkódolt éjszakák, sírás, feladás, újra és újra nekiveselkedés. Pont úgy mint a Pillanatok a webdesign tanulásból cikkünkben.

Amikor ezen a szinten értékelem a munkákat ehhez a poszthoz, akkor tudom azt, hogy ki az, aki már fél év vagy 1 év rutinnal vágott bele és ki az, aki először veselkedett neki ennek a nagy feladatnak. Minden tiszteletem az övéké, mert nem adták fel, beküldték időre. Ez fontos! Mert tudni kell bánni nem csak a kódokkal, hanem az idővel is. Van akinek még nem lett teljesen reszponzív, itt-ot csúszkál, de magához képest megmászta az Everestet. És csak ez számít. A következő már minden eszközön jól fog mutatni, de a legfontosabb, hogy újra bele fog vágni ebbe a kalandba, mert nagyon más érzés egy előre gyártott sablont felrakni vagy a saját magunk által tervezett designt életre kelteni.

Szeretnék gratulálni ebben a fordulóban

Molnár Mariannak –
http://flawa.squilldesign.com

Szeiler Zsuzsinak –
http://szezsu.designerek.eu/Flawa%20weblap/

Kézi Krisztinának –
http://flawa.kezi.ch/

Mészárosné Koppány Anitának –
http://nitta.designerek.eu/flawa/

Oswald Júliának –
http://oswald.designerek.eu/flawa/

 

Összegzés:

Nagyon nehéz dolgom volt ebben a feladatban, mert összesen több, mint 140 munkát kellett megnéznem és sokan kimaradtak a posztból. Én azt remélem, hogy ezt nem kudarcként élik meg, mert a gyakorlat lényege a gyakorlás volt, a tapasztalatszerzés, amit mindenki megkapott tőle.

De a gyakorlatoknak mindig van még két mozgatórugója ezen kívül – a portfólió építés, bővítés – és az, hogy szinte minden alkalommal találok valamit, amit a legjobbak kapnak.

Nos, most minden posztban szereplőnek egy OWT webdesign tervező füzet lesz a munkája jutalma :)

Gratulálok minden résztvevőnek! Hamarosan érkezik a téli gyakorlat is!

 

Iratkozz fel 7 napos ingyenes, alapozó webdesign kurzusunkra!

Kipróbálom
Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Segédlet Mi az a linkbait?

Mi az a linkbait?

2021. augusztus 30.

Nem clickbait, arról pedig már biztosan hallottál. A linkbait is egyike a webdesign napjainkban kikerülhetetlen édes(?) testvére, a SEO szakzsargonjában nyüzsgő kifejezéseknek. Mint minden valódi terminus technicus, ez is valami valójában közismert, nem túl bonyolult fogalmat ír le, de a saját speciális szemszögéből tálalva, és annak a tükrében értelmezve. Ez magyarán azt jelenti, hogy a […]

Tovább a cikkre