Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Hallgatói gyakorlat: Napszív Klinika

2019. július 12. | Tóth Zsuzsanna

# # # # #

A nyár nagy gyakorlata volt a tanulói csoportban a Napszív Klinika négy lépcsős, arculattól a weboldalig projekt. Sokan ilyenkor találkoznak először azzal, hogyan is épül fel egy teljes munkafolyamat. Minden esetben olyan projektleírást, vagyis briefet kapnak a hallgatók, amely a való életből táplálkozik, és akár holnap kaphatnak egy hasonló megkeresést. Mégis először egy védőhálóval próbálhatják ki magukat és tudásukat, hogy aztán már éles munkában kamatoztathatják ezt a tapasztalatot. A tapasztalat mellett egy portfólióba való munkát állítanak elő, elősegítve az kreatív pályán való elindulásukat.

Az első fázis egy hangulattábla készítése mindig, ami segít egy brief elolvasása után rendszerezni a gondolatokat és lefektetni egy vizuális irányvonalat. A tábla készülhet a tervezőnek saját célra, de az ügyféllel együttműködve elősegíti a közös gondolkodást.

Mivel ezt a fázist már a tanfolyam első pár leckéje után el lehet készíteni, nem meglepő, hogy 47 tanulótól találtam a projekt mappájában munkákat. Ezekből a legígéretesebbeket hoztam el a blogra, de túl nagy következetést a moodboardokból még nem érdemes levonni. Egy-egy munkához több ilyen tábla is készülhet, mire kikristályosodik az a stílus, amivel tovább lehet lépni az arculattervezésre.

A kiírás: Néhány jeles nőgyógyász és szülész orvos egy társaságot alkotott, és megfelelői befektetői körökkel karöltve szeretnék létrehozni az egyik legjobb hazai szülészeti magánkórházat. Azzal a céllal, hogy a modern orvosi technológiát és emberközelibb szülésélményt azoknak is elérhetőbbé tegyék, akik a piacon lévő klinikák árait sajnos nem tudják megfizetni.
A feladatban ennek a klinikának kellett hangulat táblát készíteni, arculatot adni, honlapot tervezni és készíteni.

A gyakorlat teljes kiírását elolvashatod itt.

Aszódi-Schäffer Adrienn munkája

Balázs Andrea munkája

Bartha Vica munkája

Csepeli Andrea munkája

Komáromi Judit munkája

Vörös Lilla munkája

Kékedi Judit munkája

Oswald Júlia munkája

Schmidt Anita munkája

Somorjai Judit munkája

A hangulattáblákat igazából elrontani nem lehet, hiszen egy érzést, egy hangulatot kell átadniuk, ehhez bárhogy elhelyezhető a tartalom, de mégis a legjobb, ha nem túl sűrű, könnyen átfordítható grafikára. Bővebben a Mi az a moodboard? című posztot ajánljuk.

Néhány hibát azért felsorolnék – a kimaradtak nem feltétlenül viselik ezeket, csak most nem kerültek bele a válogatásba.

  • ahogy említtem, túl sűrű, túl sok kép van rajta, túl sok betűtípus, 5-nél több szín a palettán. A kevesebb több elvét itt is érdemes érvényesíteni, mert ha sok apró kép van, akkor nem igazán jön át a kívánt hangulat, inkább a Hol van Waldo? érzést lehet tapasztalni. Ez is persze gyakorlás kérdése.
  • túl előrehaladott. Azaz már-már weboldal szerű, kész logóval. Egyszerűen nem kell még ennyi munkát beletenni ebbe a fázisba, mert egy mozdulattal végezheti a kukában és felesleges munkaórák. Az arculatra meg ennél sokkal több energiát kell szánni. Szóval nem kell kapkodni és átugrani a folyamatokat.

A következő lépcső az alapvető arculati elemek megalkotása: betűtípusok, színpaletták illetve a logó elkészítése. Ebben a fázisban azok tudtak résztvenni, akik már túl vannak a logótervezési leckéken, de így is 35 megoldás érkezett, amiből szintén 10-et válogattam össze:

Aszódi-Schäffer Adrienn munkája

Balázs Andrea munkája

Benczúr-Kolozsi Márta munkája

Csepeli Andrea munkája

Kádár Ildikó munkája

Kaszás Katalin munkája

Krajcsi Klaudia munkája

Kóti Attila munkája

Lóczi-Koppány Ivett munkája

Tóth Zsuzsa munkája

Itt már jól látszik, hogy nagyon sokféle vonalon indultak el a tanulóink. A választott név nem véletlenül volt ilyen “nehéz”,  mert a túl általános nevekkel a legnehezebb tervezni, anélkül, hogy újra feltalálnánk a kereket.

Néhány logónál az alapvető tervezési hibák sérültek pl. kis méretben vagy egy színben nem igazán működtek, pedig egy ilyen klinika mindent logóz, azaz a szóróanyagoktól a ruházaton át az óriásplakátokig egyaránt helyt kell állni a logónak és azonosíthatónak kell lennie a kórháznak.

A tervek többsége tartotta magát a kitételekhez, ami szintén nagyon fontos, hogy konkrét kikötéseket, kéréseket is figyelembe tudjanak venni, éles helyzetben sok ilyen akad.

Az arculat után a webdesign tervezés következett, ami ebben a gyakorlatban egy nehezített pálya volt, ugyanis eddig a gyakorlatok során mindig adtam egy váztervet a leendő honlaphoz, itt azonban magukra voltak utalva. Meglepően jól vették a tervezők ezt az akadályt, 18 terv született.

Aszódi-Schäffer munkája

Balázs Andrea munkája

Bartha Vica munkája

Hennel Mariann munkája

Rózsa Kitti munkája

Kádár Ildikó munkája

Petrikné Gimesi Ágnes munkája

Oswald Júlia munkája

Schmidt Anita munkája

Tóth Zsuzsa munkája

Somorjai Judit munkája

Néhány terv csak azért csúszott el, mert nem fókuszált eléggé a célra, mégpedig a nyílt napra való feliratkozásra. A tervezés után a megvalósítási szakasz a legnehezebb. Itt egyaránt mindenkit szeretnék megdícsérni, akárhogyan is sikerült a lekódolt weboldal, mert tudom jól, hogy sokan a határaikat is túlfeszítették, többet belerakva, éjszakánként a megoldást kutatva – mint ami a tudásuk volt. De ez egy ilyen sport!

Az biztos, hogy rengeteget tanultak belőle, ahogy az is, hogy most már másképp csinálnák! De pont ez a gyakorlat lényege!

Íme a weboldalak:

Somorjai Judit:
http://www.somorjaijudit.nhely.hu/owt/napsziv/

Az igazításon még lehetne dolgozni, itt-ott csúszkál, de ez már csak néhány munkaóra. A szöveges részeket még CSS-el lehetne szebben tördelni, most még kicsit nyersek, illetve ahol kép, ott szövegként megjeleníteni. A következő már biztosan így lesz, gratulálok!

Csepeli Andrea:
http://www.csepeliandrea.infora.hu/napsziv/

Itt is a tipográfia még nem elég kiforrott, nyers, de nagyrészt pontos. Itt hiányzik nagyon a nyitóról a nyílt nap felhívása, hatalmas funkció nélküli a fejléc, de megcsináltad, ez most a legfontosabb! Ügyes!

Hennel Mariann:
http://www.hennelmariann.nhely.hu/napszivklinika/

A weboldal áll a lábán, a fejléckép kitöltése és maszkolása nem a legszebb, illetve a színpalettát lehetne módosítani. Szerkezetileg igazán szép munka!

Aszódi-Schäffer Adrienn:
http://www.aszodi.nhely.hu/napsziv/

Kiváló munka, egyedül a mobilon a betűméretekre kellene odafigyelni, most túl aprók.

Oswald Júlia:
https://oswaldjulia.hu/napsziv/

Júlia nem először vesz részt ilyen gyakorlaton, és ez meg is látszik az eredményen. Jól összerakott landing, de a reszponzivitáson lenne még mit csiszolni.

Rózsa Kitti:
http://www.napszivklinika.soulfit.hu/

Elcsúszások itt is vannak, a fejlécben kicsit finomabban kellene megjeleníteni a kiírást, most elég brutálisra sikerült, de az oldal többi része jól strutúrált!

Bartha Vica:
http://webenart.hu/napszivklinika/

A call to action itt is hajtás alá került, a logónak nem kell ennyi hely, a feliratkozás a legfontosabb! A többi része szépen összerakott, a csomagajánlatok különösen tetszenek. A formra nem kell ennyi mező, túl direkt, elég ha néhány adatot bekérünk, nagyobb a kitöltési hajlandóság, a többit majd ha megjelentek a nyílt napon! Remek munka!

Schmidt Anita:
http://www.schmidtanita.nhely.hu/

A betűméretek a töréspontoknál még nem az igaziak, illetve több helyen kilóg a lekerekítések miatt, de aki ilyet tervez, az számol ezzel. Az összkép remek, még pár munkaórát bele kellene rakni, de gratulálok, hogy összeraktad!

Összegzés:

Eredményes gyakorlatnak könyvelhetem el ezt a projektet, mert sok szép arculat és honlapterv született.

Kik a legjobbak?

Aszódi-Schäffer Adriennt és Schmidt Anitát szeretném kiemelni, aki a gyakorlat minden lépcsőjén azonos színvonalon teljesített!

Somorjai JuditotHennel Mariannt, Rózsa Kittit és Bartha Vicát szintén szeretném megdícsérni a gyakorlatban nyújtott teljesítményéért!

Ők hatan egy-egy OWT webdesign vázlatfüzettel lettek gazdagabbak, de legfőképpen egy remek referenciával, ami máris mehet a portfólióba, közösségi oldalakra!

 

Szeretnék mindenkinek gratulálni, aki akárcsak az első lépcsőt is beküldte, mert tudom, hogy ha szorgalmas, néhány gyakorlat múlva ő lesz az, akit kiemelek! De ezek a gyakorlatok elsősorban nem arról szólnak, hogy ki nyer, nyer-e valaki. Az nyer, aki csinálja őket, aki közben tanul!

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Segédlet Tanulás Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

2023. május 30.

A digitális korban, amikor az internet szerepe és jelentősége egyre inkább fokozódik, a weboldalak kritikus szerepet töltenek be a vállalkozások és az egyéni vállalkozók online jelenlétében. Azonban az idő múlásával a weboldalak minőségi követelményei is folyamatosan változnak és fejlődnek. Ma már szinte elképzelhetetlen kitűnni a konkurencia közül egy igazán jó weboldal nélkül, ami megragadja a […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange