Barion Pixel

Hallgatói gyakorlat: Dr. Juhász Elemér arculat

2019. június 28. | Tóth Zsuzsanna

# # # # # # #

Az ügyvéd úr 24,5 éven át egy Times New Roman betűtípussal írt névjegykártyával praktizált, de a fiai meggyőzték, hogy ideje megújulnia és a szaktekintélyéhez méltó módon megjelennie.
Elemér nem akar nagy léptékben haladni, így első körben még nem érzi a weboldal szükségességét, viszont az irodáját is tervezi bővíteni, felújítani, így abban is részt kell venni valamelyest, az arculati irány meghatározásával mindenképp! Az új irodában néhány fiatal kolléga is segíteni fogja a munkáját!

Ezzel kezdődött a brief, vagyis a projekt leírása, amit a tanulóink ehhez a gyakorlathoz kaptak. Dr. Juhász Elemér egy fiktív karakter, de a leírás pont ugyanolyan, mintha bármilyen valódi ügyfél küldte volna. Jó, egy kicsit kidolgozottabb. Az életben ritkábbak a konkrét kérések és az, hogy nem harapófogóval kell kihúzni valakiből, hogy mik is az elvárásai, igényei. De erre is jó egy ilyen gyakorlat, felkészít arra, hogy mi az amire figyelni kell, mit kell megkérdezni, felmérni.

Elemér a következő kikötéseket tette:

  • A logóban NEM szerepelhet mérleg, könyv, bármi ami római, tehát az összes klisét kéri kerülni. 
  • Utalhat az ingatlanra, de ne hajazzon se építészre, se ingatlan irodára
  • Legyen álló és fekvő verziója is, mert szerepelnie kell pecséten, levélpapíron, dosszién stb.

Valamint néhány fotót is kaptak az új irodáról.

A gyakorlat 3 lépcsőből állt, ami azt jelentette, hogy hétről-hétre egy fázist kellett elkészíteni.
Első héten hangulattáblák készültek, második héten logót terveztek, majd a harmadik lépcsőben a frissen készült arculattal kellett egy flyert (szórólapot) elkészíteni.

Nem mindenki tudott minden lépcsőt megmászni, hiszen eltérő tudással vágtak bele a tanulók. Van akinek még a tanfolyam elején csak a moodboard ment, de a többség mindhárom szintet beküldte.

A gyakorlat során nem csak a kitételekre kellett odafigyelni, hanem a határidőkre is. A tanfolyami mappába csak egy adott napon kerülhettek fel a munkák, nehogy a másolás vádja érhessen bárkit, valamint az egyes lépcsők határidejét is fejben kellett tartani. Nem volt kötelező, csak ajánlott mérni a ráfordított időt, mert ez egy nagyon hasznos tapasztalat a későbbiekre kalkulálni, hogy egy adott munkafázis hány munkaóráig fog tartani.

Andrékóné Furka Krisztina‎ munkái – moodboard és logóterv

Bartha Vica munkái – moodboard, logóterv és flyer design

Benczúr-Kolozsi Márta munkái – moodboard, logóterv és flyer design

Benesné Elek Melinda munkája – moodboard

Griff-Kapuvári Klára munkái – moodboard és logóterv

Hennel Mariann munkái – moodboard és logóterv

Kádár Ildikó munkái – moodboard, logóterv és flyer design

Kaszás Kata munkái – moodboard és logóterv

Kovács Csilla munkája – moodboard

Kuzmann Eszter munkája – moodboard

Oswald Júlia munkái – moodboard, logóterv, flyer design

Rácz Teodóra Ágnes munkája – moodboard

Rózsa Kitti munkái – moodboard, logóterv, flyer design

Schmidt Anita munkája – moodboard

SzabóNagy Judit munkái – moodboard, logóterv, flyer design

Szecsődi Zita munkái – moodboard, logóterv

Vörös Lilla munkái – moodboard, logóterv, flyer design

Zámbó Viktória munkái – moodboard, logóterv, flyer design

Milyenek lettek ezek a munkák?

Ránézésre a legtöbb egyszerűen remek. Ha kicsit közelebbről nézem meg őket, akkor azért azt elmondhatom, hogy nem minden esetben sikerült az “ügyvédes kliséktől” megszabadulni. Néhány munkán továbbra is öreges maradt az arculat vagy nagyon elment az ingatlanos irányba. De mind a hangulattáblák, mind a logók között találni kidolgozott munkát, néhány esetben pedig az ügyvédúr szeretne egy újabb verziót is megnézni biztosan.

Amit a legtöbb helyen hiányosságnak érzek, az a flyereken mutatkozik meg a leginkább, de már a logókon is látszik. A betűtípusok társítása és a szövegek tördelése, a hierarchia kialakítása az amit még gyakorolni kell sokaknak! Semmi baj, úgy látom lesz még ilyen feladat!

Kik a legjobbak?

Nem vettek sokan részt ebben a gyakorlatban, de így sem könnyű ennyi munkát alaposan átnézni, és rangsorolni. Inkább csak kiemelek néhány tanulónkat, akiknek már igazán jár az alapos dícséret.

Oswald Júlia munkáit találtam a legkiforrottabbnak. Júlia ráadásul az összes hasonló szorgalmin megméretteti magát, az így szerzett gyakorlata mostanra már kitűnik a többiek közül. Külön boldogság, hogy még a szorgalminak is csinált egy szorgalmit, vagyis az ügyvédúrnak egy komplett weboldal tervvel is előállt. Én megvenném a helyében!

Júlia számára szeretnék átnyújtani egy virtuális vállon veregetést és emellé egy Dribbble meghívót is, hogy a Behance mellett egy másik galériában is megmutathassa a világnak a tudását!
A Dribbble nemzetközi designer galéria, ahová csak meghívóval lehet bekerülni és posztolni. A meghívó felel a meghívott általi megfelelő minőségért. Én ezt most vállalom! Nézelődni szabad, tegyétek is sokat!

Kádár IldikóBenczúr-Kolozsi Márta, Zámbó Viktória és Szabó-Nagy Judit munkáit szintén kiemelkedőnek tartom, és őket is szeretném megdícsérni a gyakorlatokban nyújtott teljesítményéért!

Ők négyen egy-egy OWT webdesign vázlatfüzettel lettek gazdagabbak, de legfőképpen egy remek referenciával, ami máris mehet a portfólióba, közösségi oldalakra!

Szeretnék mindenkinek gratulálni, aki akárcsak az első lépcsőt is beküldte, mert tudom, hogy ha szorgalmas, néhány gyakorlat múlva ő lesz az, akit kiemelek! De ezek a gyakorlatok elsősorban nem arról szólnak, hogy ki nyer, nyer-e valaki. Az nyer, aki csinálja őket, aki közben tanul!

Iratkozz fel 7 napos ingyenes, alapozó webdesign kurzusunkra!

Kipróbálom
Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Segédlet Mi az a linkbait?

Mi az a linkbait?

2021. augusztus 30.

Nem clickbait, arról pedig már biztosan hallottál. A linkbait is egyike a webdesign napjainkban kikerülhetetlen édes(?) testvére, a SEO szakzsargonjában nyüzsgő kifejezéseknek. Mint minden valódi terminus technicus, ez is valami valójában közismert, nem túl bonyolult fogalmat ír le, de a saját speciális szemszögéből tálalva, és annak a tükrében értelmezve. Ez magyarán azt jelenti, hogy a […]

Tovább a cikkre