Hagyjunk fel a fájlok küldözgetésével, tároljunk okosan, használjuk a felhőt! – Webdesign Tanfolyam

Hagyjunk fel a fájlok küldözgetésével, tároljunk okosan, használjuk a felhőt!

2017. július 19. - 15:51 • írta: Dörnyei Barbara

A tanfolyam tanulói gyakran keresnek megoldást a nagyobb méretű fájlok megosztására, tárolására, sokan itt találkoznak ezzel a problémával először. Szerencsére az e-mailen és a gépen való tároláson túl is van megoldás, mégpedig valamilyen felhő alapú szolgáltatás formájában, amik már bárki számára elérhetők.

Mik az előnyei a felhő alapú tárolásnak, megosztásnak?

  • Egyik hatalmas előnye például az a hagyományos módszerekkel szemben, hogy eszköztől függetlenül, internet hozzáféréssel akár a tóparton heverészve, a mobilodról is elérheted az anyagaidat és pár kattintással meg is oszthatod, akivel szeretnéd. Nem kell hatalmas méretű e-mail-ek küldése miatt aggódnod, hogy odaér a címzetthez, vagy nem, hanem küldesz egy linket és a címzett annak használatával el is éri azt, amire éppen szüksége van.
  • Nem a gépeden foglalja a helyet a tárolt anyag, nem kell folyton azt sakkozni, hogy még a századik külső adattárolóra mentve éppen elférj.
  • Nincs gond, akkor sem, ha tönkremegy a géped, a felhőben tárolt adatokat továbbra is elérheted. Nem kell ilyen esetekben amiatt aggódnod, hogy elveszik a rengeteg mentett munka, képanyag stb.
  • A szolgáltatásokhoz általában jár egy desktop alkalmazás, aminek segítségével, könnyen, „drag and drop” módszerrel áthúzogathatod a felhőbe, amit szeretnél, vagy ha csak másolatot szeretnél ott tárolni, akkor célszerűbb, copy-paste-tel másolatot készíteni.
  • A legtöbb szolgáltatónál egy bizonyos adatmennyiséget ingyen tárolhatsz
  • Nagyobb vállalkozások esetében már biztosan érdemes megnézni akár egy fizetős szolgáltatás lehetőségét is, mert nagy eséllyel gazdaságosabb megoldás lehet, mint újabb és újabb eszközöket vásárolni mentés céljára.

Mint mindennek, ennek is vannak azért hátrányai, mint például:

  • Ha nincs internet hozzáférésed, nem éred el a szolgáltatást sem,
  • Minden olyan eszközre le kell töltened a szolgáltatáshoz kapcsolódó alkalmazást, amin keresztül el szeretnéd érni,
  • Sokan tartják biztonsági okokból aggályosnak a használatát, érdemes megnézni, hogy az egyes szolgáltatók, hogyan kezelik ezt a kérdést.

Ebben a posztban nagyon röviden szeretnék megmutatni két ilyen, már díjmentesen is elérhető szolgáltatást, amik a webdesigner munkáját nagyon megkönnyíthetik, amikor a hatalmas méretű anyagait kell mozgatnia. Érdemes utánanézni, mert a piacon van több szolgáltató és bizonyos esetekben, az eszközök, vagy szolgáltatások vásárlásánál is kapunk ilyen szolgáltatást.

A két legnagyobb, egymással versenyben álló szolgáltató a Dropbox és a Google Drive. Bár, ha az ingyenesen elérhető szolgáltatásokat nézzük, akkor a Google Drive viszi a pálmát, hiszen náluk alapból 15 GB szabad helyet kapunk egy regisztrációért cserébe, azt viszont tudni kell, hogy ez a 15 GB megoszlik a Drive, a Gmail és a Photos szolgáltatások között. A Drive előnye nekünk az, hogy már magyarul szól hozzánk, így azok is gond nélkül tudják használni, akik nem beszélnek angolul. A Drive használata mellett szól, hogy ha rendelkezünk Google azonosítóval, akkor több szolgáltatás mellett ez is elérhetővé válik, csak aktiválni kell a Drive fiókot, tehát, ha mondjuk már amúgy is van egy Gmail-es e-mail címünk, akkor ezt is könnyen eléhetjük.

 

A Dropboxnál is elérhető az ingyenes szolgáltatás, egy egyszerű regisztráció után már használható is. Jelenleg 2 GB-ig érhető el díjmentesen, de ezt tovább növelhetjük alkalmankénti akciók keretében, vagy ha például követjük a Dropbox-ot közösségi oldalakon, vagy tovább ajánljuk barátoknak, ismerősöknek. Van saját alkalmazása Windows-ra, iOS-re és Androidra is.  A kezelő felülete elég felhasználóbarát, azonban magyarul még nem érhető el sajnos.

 

Érdemes még megemlíteni a Microsoft OneDrive szolgáltatását, és az Apple iCloud Drive-ját is, ami az Apple felhasználók számára elérhető. Akárhogy is döntünk, a felhő szolgáltatások használata sok esetben könnyíti meg az életünket, kiválthatja a nagy méretű fájlok küldözgetését e-mailen, és az sem utolsó, hogy a nyaralásra nem kell magunkkal cipelni a laptopot, az anyagainkat a telefonon keresztül is kezelhetjük.

A szerző: Dörnyei Barbara
Hosszú, kanyargós út után jutottam el először a netes marketing, aztán a web design világáig. Jelenleg a szívemhez igazán közel álló arculat tervezéssel és grafikus tervezéssel foglalkozom, leginkább kis- és középvállalkozások részére. Ezen kívül, mint OWT-s öregdiák, weboldalakat is készítek. Weboldalam: http://barberrydesign.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.