Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Segédlet

Gyakorold játékkal a CSS-t!

2021. augusztus 29. | Bognár Péter

# # # #

A webdesign egyfajta gesamtkunst: a designer egyszerre ért a grafikus designhoz, a layoutinghoz, őseleme az UI/UX design, SEO-val fekszik-kel, és persze folyékonyan kódol néhány nyelven. A tanulás közben ez persze mindig okoz némi nehézséget, ugyanis ezek a területek mind más-más készségeket igényelnek, és hiába van meg a tehetség az egyikben, a spektrum másik végén nem marad más, mint a kemény munka, amivel megértheted, elsajátíthatod az illető tudást. A webdesign tanfolyamokon a leggyakrabban kódolás lesz a “matek”, ami a legtöbb diáknak fejfájást okoz. Ez nem azt jelenti, hogy megtanulhatatlan vagy nehéz lenne, csak azt, hogy míg a legtöbb tanuló a művészeti oldal irányából érkezik, a kód természetesen egészen másfajta nézőpontot és gondolkodásmódot igényel, ennek a kifejlesztése pedig némi erőbefektetést igényel.

Ehhez mindig jól jön egy kis segítség, például egy olyan módszer, ami segít begyakoroltatni a különböző címkék vagy tulajdonságok használatát – és az sem baj, ha mindezt kicsit szórakoztatóbb formában teszi. Lássuk, miből élünk!

CSS Diner

Bemelegítőnek nagyon jópofa kis játék, a css alapjait vehetjük végig vele, a szelektorokra összpontosítva. 

Grid Graden

Ezzel a játékkal a CSS gridekben garázdálkodhatunk egy kellemesen relaxáló, tanyasi közegben. A kapáláshoz képest CSS sorokat beírni mégis kellemesebbnek tűnik!

Flexbox Froggy

Megérkeztünk a Flexboxhoz, a CSS legújabb líblingjéhez – hiszen ez a tulajdonság a reszponzív webdesign kulcsa, éppen ezért igen fontos, hogy megértsük a logikáját. Ebben a vidám játékban békákat kell vizililiom-levelekre igazítani, természetesen egyre komplexebb felállásokban.

Flexbox Defense

Van, hogy az ember kicsit kevesebb harmóniára és több robbanásra vágyik – ilyenkor jól jöhet a Flexbox gyakorlására ez a Tower Defense jellegű kis játék, amiben a stratégiailag elhelyezett ágyúinkkal kell a sorban érkező ellenfeleket kiiktatni. 

A fenti játékok közül többet is a Codepip nevű oldalon találhatunk – az ő kínálatukban még több, hasonlóan hasznos játékot is találhatsz, de azokat már az amúgy nem túl drága havi tagdíjért cserébe érheted csak el. 

Bónusz: Untrusted

Ez a játék kilóg a sorból, ugyanis nem a CSS, hanem a JavaScript kerül a célkeresztjébe, de már csak az ötletessége miatt is említést érdemel. A 80-as évek Rogue típusú, ascii grafikás játékait idéző műalkotásban nem parancsok beírásával, hanem a pályát alkotó JS kód módosításával kell megoldani a feladványokat.

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Tanulás Designer Karrier Kérdezz-Felelek

Designer Karrier Kérdezz-Felelek

2022. január 25.

A múlt hét végén megtartott Kreatív Karriernavigátor nap (2022.01.21.) után nagyon sok kérdés jött hozzánk, ezekre tegnap egy rögtönzött FB Live-ban válaszoltam, illetve fel tudtatok tenni egyéb kapcsolódó kérdéseket is. Kiből lehet designer? Én azt gondolom, hogy nem kell hozzá extra képesség. Nyilván aki tudja magáról, hogy általában nincs szépérzéke, nehezebben fog boldogulni, de már […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange