Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Segédlet

Google Update: Közeleg a Page Experience Index

2021. május 05. | Bognár Péter

# # # # #

A Google, mindig csak a Google. Lássuk be, a Bing algoritmus mélyreható változtatásairól nem sok teteje lenne cikket írni, az ilyesmi csak szimpla érdekesség. Viszont ha a Google hozzányúl kicsit a mérőszámokhoz, azt túlzások nélkül az egész világgazdaság megérzi. A következő update pedig már az ajtón kopogtat (egy kis haladékkal): az eredetileg 2021 májusra bejelentett nagy frissítés a legutóbbi híradás szerint úgy júniustól kezd majd szép lassan, részletenként beépülni a Google találatok strukturálásába (könnyen lehet, hogy mint annyi más frissítés ez is a különböző földrajzi területeken elcsúsztatva, elaprózva gördül majd ki). A teljes rollout várhatóan augusztus végével fejeződik be. 

Nagyon kedves és előzékeny, de egyben kicsit ijesztő is, hogy a gigacég ennyire előre figyelmeztet mindenkit a frissítésre, ugyanis ezt nem szokták megtenni – ami arra is engedhet következtetni, hogy az új metrika potenciálisan gyökerestül forgatja majd fel a keresőn belüli erőviszonyokat – legalábbis, ha készületlenül éri a webmestereket, webdesignereket. De miről is van szó?

Page Experience

A legnagyobb újítás a hivatalos magyar fordítás szerint “az oldallal kapcsolatos élmény” index lesz, ami a Google szokásos szlogenjei szerint a felhasználóbarátabb internetet szeretné enyhe nyomásgyakorlással propagálni. A “jó felhasználói élmény” eddig is fontos volt a Google eredményekben, az algoritmus jelenleg is több szempontból megvizsgálja az elé kerülő honlapokat:

Mobilbarát: Mennyire jól működik a mobil nézet;

Biztonságos böngészés: ne legyen az oldalon malware, vagy más átverős tartalom;

HTTPS: a biztonságos, titkosított protokoll használata egy ideje alapvető elvárás a weben, de a Google-nél különösen;

Tolakodó (intruzív) felugró elemek: az oldal működése szempontjából nem elengedhetetlen felugró, a tartalmat kitakaró objektumok (pl. reklámok, regisztrációt követelő popupok, ellenben mondjuk az életkort ellenőrző, vagy a Cookie elfogadást intéző fontos popupokkal, esetleg nem túl zavaró elhelyezésű reklámokkal). 

Emellé jön most be új elemként a Core Web Vitals (kb. Alapvető web életfunkciók, a Google szerint “Alapvető webes vitals-mutatók”) néven ismert metrika, ami a felhasználó szemszögéből méri számszerűen, elfogadható küszöbértékekhez hasonlítva a weboldalak működését: 

  • Largest Contentful Paint (LCP, A legnagyobb tartalmas kifestés): Ez lényegében a betöltési idő, pontosabban a legnagyobb látható kép vagy szövegblokk látható megjelenésének ideje. A jó érték 2,5 másodperc alatti betöltés, 4 fölött viszont már kifejezetten rossznak számít.
  • First Input Delay (FID, Az első input késleltetése): Mikortól lesz az oldal interaktív, azaz mennyi idő múlva képes a böngésző feldolgozni a felhasználók interakcióit. 100 miliszekund alatt jó az érték, 300 fölött már rossz. 
  • Cumulative Layout Shift (CLS, Kumulatív layout elcsúszás): Ez az érték azt méri, milyen gyakran fordul elő használat közben a layout váratlan változása (pl. később betöltő elemek, stb. miatt). A legidegesítőbb változata ennek a hibának az, amikor pl. egy késve felugró elem miatt elcsúszik a gomb, amit éppen megnyomni készültél, és ezért valami másik kapcsolóra böksz. A mértékegység az összes layout változáshoz képest számolja a váratlan változásokat, a végeredmény akkor jó, ha 0,1 alatt marad, 0,25 fölött pedig már rossznak számít.

A frissítés pontos hatásáról persze nincsenek nagyon részletes információink, annyit lehet tudni, hogy a számok mindenképpen befolyással lesznek a keresési eredményekre – a Google azt ígéri, ez nem lesz nagyon erőteljes eltérés: az elsődleges szerepet a találatok besorolásában továbbra is a felhasználó számára releváns tartalom kapja majd, de a tartalmi szempontból azonos értékű oldalak közül előbbre kerülnek majd az egészségesebb élmény-mutatókkal bíró lapok. Emellett a cég még azt is tervezi, hogy valamilyen megkülönböztető vizuális jelzéssel emeli majd ki még pluszban a jó eredményt elért oldalakat. 

Hogyan lehet erre felkészülni?

Készíts szuper honlapokat :-). Az első lépés természetesen ellenőrizni, most hogyan áll az oldalad. Ebben egész kivételes módon nem hagyott teljesen magára a Google, ugyanis a Core Web Vitals értékeidet egy ideje már megtalálod a Lighthouse elemzési szempontjai között, legújabban pedig a Search Console is kibővült a Page Experience Index Report (Oldallal kapcsolatos élmény jelentés) rubrikával, ahol nyomon követheted a pillanatnyi helyzetedet, és ennek nyomán elgondolkodhatsz rajta, mi okozza vajon a csúszást, hol van a szűk keresztmetszet, ahol eltolódnak a dolgok, majd megpróbálhatsz javítani a pirosba tolódó értékeken. 

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Díjazottak lettünk az Év honlapja versenyen E-learning kategóriában!

Díjazottak lettünk az Év honlapja versenyen E-learning kategóriában!

2021. december 27.

2021 nagyon sűrű év volt. Nem csak azért, mert idén voltunk 10 évesek, hanem mert az év elején kívül-belül megújultunk, egy igazán naprakész és interaktív tanfolyam várja a tanulni vágyókat. A vírushelyzet okán hétköznapivá vált online kapcsolattartási eszközök beépültek a tanmenetbe, így a tanfolyami anyagot idén sok-sok Facebook és Zoom Live óra keretezte, amelyek kiegészítő […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange